Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Operas valdzinājums dabas gleznā

Ikvasaras Opermūzikas svētki gleznainajās pilsdrupās ar skatu uz Gaujas senleju un senām leģendām apvīto Turaidas pili šodien šķiet jau pašsaprotams un ļoti gaidīts notikums, jo esam pieradināti atraisītajā brīvdabas gaisotnē klausīties operas izrādes un opermākslinieku koncertus. Eiropā ir operfestivāli, kas notiek jau teju gadsimtu, gleznainajās Siguldas pilsdrupās šādus opermākslas svētkus pirms 19 gadiem iedibināja un joprojām rīko dakteris - mūzikas mīļotājs Dainis Kalns.

Tolaik viņš svētku rīkošanu apvienoja ar pilnas slodzes ķirurga darbu Siguldas slimnīcā. Tagad skalpelis nolikts malā, bet svētkus rīkot turpina, lai gan ik reizi vispirms pasaulei paziņo: viss, vairāk ne!

Siguldas Opermūzikas svētkos arvien dzied ievērojami mākslinieki no visas pasaules. Turklāt tieši Siguldā savas pirmās lomas nodziedājušas Latvijas pasaulslavenās operdīvas Maija Kovaļevska un Elīna Garanča. Vēl savas starptautiskās karjeras sākumā šeit atkārtoti viesojusies Anna Ņetrebko un dziedājis mūsu pašu pasaulslavenais Latvijas tenors Aleksandrs Antoņenko, soprāns Inga Kalna, diriģējis Andris Nelsons, kurš tagad mirdz pasaules spožāko jauno diriģentu zvaigznājā. Svarīgi arī, ka šeit opermākslinieku sniegumu var baudīt četrreiz vairāk klausītāju, nekā mūsu vienīgajā operteātrī.

Kvēla un cildena

«Šis ir mūsu visaugstākais lidojums. Virsotne. Everests!» lepojas svētku ilggadējais rīkotājs Dainis Kalns, jo šīsvasaras Opermūzikas svētku galvenajā notikumā - Pētera Čaikovska operas Jevgeņijs Oņegins iestudējumā - skatītājiem pēc triju gadu pauzes būs iespēja baudīt Maijas Kovaļevskas sniegumu. Izrādē, kuru šovakar, 30. jūlijā, Siguldā un 2. jūlijā Ventspils Jūras vārtos diriģēs maestro Aleksandrs Viļumanis, viņa atveidos Tatjanas lomu, kurā jau mirdzējusi Glaindbornas festivālā Lielbritānijā (2008) un šovasar Vīnes Valsts operā. «Viņas Tatjana ir kvēla un cildena,» pēc Maijas Kovaļevskas debijas šajā lomā 2008. gadā jūsmoja britu prese. Tatjanas māsas Olgas lomā iejutusies pasaulslavenā krievu dziedātāja Marija Gorcevska, turklāt tā būs viņu atkaltikšanās pēc sadarbības uz Glaindbornas festivāla skatuves. Izrādē ir īsts zvaigžņu sastāvs: titullomā būs harismātiskais amerikāņu baritons Natans Ganns, kurš vienlīdz labi jūtas gan operu, gan mūziklu izrādēs. Tikpat izcila kā balss ir arī viņa aktierspēle, kas pārliecinājusi skatītājus gan ASV, gan Eiropas opernamos. «Šī loma viņam ir kā radīta,» pārliecinājies operas svētku speciāliestudējuma režisors dzimtenē vairākkārt «zeltmaskotais» režisors Jurijs Aleksandrovs. Ļenska lomā - pasaulē pieprasītais Krievijas tenors Jevgeņijs Akimovs, kurš ar panākumiem šo tēlu atveidojis Vīnē un arī ir vairākkārtējs Krievijas teātra balvas Zelta maska laureāts. Viņš un Marija Gorcevska uzstāsies arī svētku Galā koncertā svētdien, kurp vilina arī ziņkāre iepazīt jauno pasaules zvaigzni slovāku tenoru Pavolu Bresliku, kuru mēdz dēvēt par nākamo Pavaroti. Dziedās Latvijas Nacionālās operas zvaigznes: Inga Šļubovska, Kristīne Gailīte, Krišjānis Norvelis. Galā koncerta programmā ir gan Verdi, Doniceti un Rosīni, gan krievu mūzika. Populāras ārijas un repertuāra retumi. Šo svētku Daiņa Kalna jaunatklātā balss būs Madara Dziedātāja, kura sniegs garīgās mūzikas koncertu Siguldas baznīcā.

Daudziem pirmā saskare

Jāatgādina, ka Opermūzikas svētki Siguldā dzimuši laikā, kad Latvijas vienīgais operteātris bija gadiem slēgts, jo to restaurēja. Mūsu spilgtākie opermākslinieki bija izklīduši plašajā pasaulē. Te pēkšņi demokrātiskā un atraisītā brīvdabas gaisotnē un bez nepieciešamības posties dārgos vakartērpos radās iespēja baudīt sen nedzirdētu iemīļotu opermākslinieku sniegumu. Daudziem tieši Opermūzikas svētki Siguldā ir pirmā saskare ar operu, jo operas un dabas cienītāji te ierodas ar visu ģimeni: pie viena apciemo Turaidas pili, varbūt izpeldas Gaujā, sportiskākie pārvar šķēršļu trasi... Pieradināti pie opermākslas Siguldas pilsdrupu brīvdabā, viņi ziemā, iespējams, vēlēsies doties uz operu mūsu Baltajā namā.

«Man patīk dziedāt brīvdabas izrādēs, jo ārā ir gaiss. Telpa. Tā ir īpaša garša, atmosfēra. Visiem šiem festivāliem, arī mūsu Opermūzikas svētkiem Siguldā, tas piešķir īpašu burvību,» uzskata Maija Kovaļevska. Uzstāšanās Siguldā viņai ir «atgriešanās pie pašām pirmajām uzstāšanās reizēm. Sigulda bija mana pirmā skatuve, tā man palīdzēja saprast, ka tieši dziedāšana ir tas, ko es gribu darīt, un palīdzēja man izveidoties», atzīst dziedātāja, kura uzstājusies arī brīvdabas operfestivālos citur Eiropā. Piemēram, Pučīni festivālā Torrē del Lago.

«Tas ir īpašs, visa daba apkārt ir turpinājums dekorācijai. Tam nav robežu kā teātra zālē: tava balss aizskan pāri ezeram. Tā ir īpaša, neatkārtojama atmosfēra. Skatuve atrodas uz ezera, publika - četri pieci tūkstoši skatītāju - ir nelielā pakalnā. Jādzied bez mikrofoniem. Cik tev ir balss, tik arī ir,» stāsta Maija Kovaļevska, kurai klausītāji tur sarīkoja ovācijas par Mimī lomas atveidojumu Pučīni Bohēmā. Nākamvasar viņa uzstāsies milzīgajā Veronas Arēnā un atgriezīsies Glaindbornas festivālā. Ja vēlamies operu brīvdabā uz senās arhitektūras fona, jādodas uz Karakallas termām Romā. Ja vilina ezera burvība - jāizvēlas Brēgencas vai Savonlinnas festivāls. Pilnīgi īpaša vieta ir Dalhallas festivāls Zviedrijā - meteorīta izsistā bedrē. Tepat kino tiešraidē kino Rīga 9. augustā varēsim lūkot Dž. Verdi operu Nabuko no senā Taorminas teātra Sicīlijā Jonijas jūras un Etnas vulkāna tuvumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Programma

29. jūlijā plkst.19 Svētku uvertīra Siguldas Jaunās pils terasē
Ielūdz Liene Circene un Mihails Dančenko

30. jūlijā plkst.15
Koncerts Mēs paši - siguldieši Siguldas Pilsdrupu estrādē

30. jūlijā plkst. 21
Pētera Čaikovska opera Jevgeņijs Oņegins

31. jūlijā plkst. 13 Garīgās mūzikas koncerts Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā

31. jūlijs plkst. 18 Galā koncerts Siguldas Pilsdrupu estrādē
Plašāk: www.opersvetki.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?