Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Iespēja atkal būt vajadzīgam

Vecāka gadagājuma cilvēki ar savām prasmēm, zināšanām un dzīves pieredzi var sniegt nozīmīgu atbalstu sabiedrībai - to atzīst daudzās Latvijas pensionāru biedrībās, kas iesaistās sabiedriskajos procesos, veic brīvprātīgo darbus, neprasot par to atalgojumu. Lai arī ieguvumi nav mērāmi naudas izteiksmē, darbošanās sabiedrības labā pasargā no vientulības un sociālās atstumtības, kas savukārt atstāj negatīvu ietekmi uz seniora veselības stāvokli un vispārējo labklājību.

Arī Rīgā vecāka gadagājuma cilvēkiem radusies jauna iespēja - kā brīvprātīgajiem iesaistīties Senioru zvanu centra darbā, kas darbību sācis šī gada februārī.

Motivē kļūt aktīvākiem

Rīgas domes (RD) Labklājības departaments kopā ar sadarbības partneriem - Baltijas reģiona veselīgo pilsētu asociāciju, Turku un Pērnavas pašvaldībām - pašlaik īsteno starpvalstu projektu Būsim aktīvi! Vecāka gadagājuma cilvēku sociālās izolētības mazināšana caur brīvprātīgo darbu Igaunijā, Latvijā un Somijā. Projekta mērķis ir izpētīt, kādas senioriem ir brīvprātīgā darba iespējas, kādas organizācijas pieņem brīvprātīgos un kā šo kustību attīstīt un paplašināt; tāpat arī panākt, lai seniori kļūst aktīvāk. Tiks veikti pētījumi un aptaujas senioru un sociālo darbinieku vidū, pēc tam šo informāciju apkopos, analizēs, lai izstrādātu vadlīnijas, kā pareizi motivēt un iesaistīt seniorus brīvprātīgajā darbā.

Pērnavā un Turku šim nolūkam tika izveidotas interneta platformas par brīvprātīgā darba iespējām, bet Rīgā - Senioru zvanu centrs, kur darbdienās uz tālruņa zvaniem atbild paši seniori.

2015. gada nogalē tirgus un sociālo pētījumu aģentūra Latvijas fakti projekta Būsim aktīvi! ietvaros jau veica pētījumu Seniori un brīvprātīgo aktivitātes. Kopumā tika aptaujāti 300 vecāka gadagājuma Rīgas iedzīvotāju virs 60 gadiem. Aptauja liecina, ka brīvprātīgajā darbā pašlaik ir nodarbināti tikai 4,4% Rīgas senioru, bet, piemēram, Somijas pilsētā Turku tādu ir trešā daļa no visiem vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tāpēc Rīgā ir svarīgi seniorus motivēt kļūt aktīvākiem. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem piezvanīt uz Senioru zvanu centra tālruni bija gatavi 18,1% aptaujāto Rīgas senioru; 14,6% senioru vēlējās, lai piezvana viņiem; 12,2% aptaujas dalībnieku bija gatavi piedalīties kā brīvprātīgie zvanu centrā, atbildot uz citu senioru zvaniem.

Iespēja arī vientuļajiem

Kā pirmie brīvprātīgie zvanu centrā jau darbojas Rīgas senioru organizāciju pārstāvji, pie kurām projekta īstenotāji vērsās ar aicinājumu iesaistīties šāda centra darbībā. Viņi ir apmācīti, informēti par Rīgas pašvaldībā notiekošajām aktivitātēm, kā arī dažādiem atbalsta gūšanas veidiem. Kā pārliecinājās Senioru Diena, te strādājošie paši ir visnotaļ informēti un aktīvi ļaudis, kuri pārstāv vairākas Rīgas pensionāru, politiki represēto, invalīdu biedrības. Kā brīvprātīgais nāk kungs pat ļoti cienījamā vecumā - pats atbalstīdamies uz pārvietošanās palīgierīcēm un pavadoņa nogādāts līdz Zvanu centram!

Kā stāsta projekta koordinatore Rīgā, RD Labklājības departamenta pārstāve Aija Vecenāne, projekts ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu 85% apmērā jeb 208 053,65 eiro tika sākts pērn maijā un ilgs līdz šī gada decembrim. «Mūsu mērķis ir aktivizēt seniorus,» uzsver A. Vecenāne, viņa turpina: «Ideju par zvanu centru daļēji aizguvām no Lielbritānijas, kur tādi darbojas. Tā kā strādāju Veselības pārvaldē, arī sarunās ar ārstiem bieži izskan mediķu norādījumi par to, ka seniori bieži vien pie ģimenes ārsta nāk, nevis lai runātu par saslimšanām, bet vienkārši parunāties. Tāpēc radās doma par zvanu centra nepieciešamību. Tā ir iespēja arī vientuļiem cilvēkiem parunāties ar saviem vienaudžiem par līdzīgām problēmām.»

Vai kolēģe dzīva?

Kopumā projektā iesaistījušās 12 Rīgas senioru organizācijas. «Pārrunājot sadarbības iespējas, ideja izrādījās dzīvotspējīga. Kopīgi ar katru organizāciju izveidojām dežūru grafiku vienam mēnesim. Katru dienu zvanu centrā ierodas trīs vai četri darbinieki. Taču darbā kā brīvprātīgie iesaistās arī ar organizācijām nesaistīti seniori, kuriem šķita interesanta šī iespēja,» stāsta A. Vecenāne.

Senioriem jāatbild uz visdažādākajiem jautājumiem, sākot no kultūras pasākumu norisēm, beidzot ar sociālo pakalpojumu iespējām. Pamata informācija jau ir sagatavota - to paveic projekta vadītāja, taču arī pašiem senioriem netrūkst ideju, ko piedāvāt citiem, jo paši darbojas dienas centros.

Zvanu saņēmēji zvanu reģistrācijas žurnālā ieraksta gan zvanītāja vārdu un vecumu, gan sarunas tematu. Seniori piezvana, lai noskaidrotu, kur bez maksas iespējams nomazgāties; pastāsta par kaimiņiem, kuri tur 13 kaķus; paši informē par jaunu gaidāmo gleznu izstādi Rīgas Sv. Pētera baznīcā; aicina piedalīties korī un meklē līdzbraucējus ceļojumam uz Turciju; cer atrast draudzenes, kuras prot adīt un šūt; piedāvā bez maksas palīdzēt sociālajiem darbiniekiem pansionātos un lūdz palīdzību pēc mājas nodegšanas. Protams, visvairāk seniori interesējas par dienas centriem, kur pavadīt brīvo laiku, par koncertiem.

Seniore Lilija no Rīgas Vidzemes pensionāru biedrības Senioru zvanu centra darbībā iesaistījusies jau trešo dienu, viņa stāsta: «Pagājušajā reizē piezvana kāda kundze un prasa: «Man bija tāda kolēģe Brigita, sakiet, viņa vēl dzīva vai jau viņsaulē?» Atbildēju, ka labāk ir sazināties ar kolēģes ģimenes ārsti un tā šo jautājumu noskaidrot. Zvanītāja turklāt zināja kolēģes adresi! Mēs gan savu viedokli nedrīkstam paust, bet paziņai būtu ieteikusi aiziet un piezvanīt pie meklētās personas dzīvokļa durvīm. Taču mums jāsniedz oficiālas atbildes.»

Dažus pārtaisīt nevar

Solveigas kundze, kurai ir 82 gadi, ekonomistes un prečzines izglītība un profesionālā pieredze, zvanu centrā strādājusi jau trīs dienas, viņa ar brīvprātīgās darbu ir apmierināta: «Viss ir brīnišķīgi, bet tiem, kuri piezvana, lai lamātos, neko nevar padarīt. Tādi šie cilvēki ir. Viens vīrietis, kuram piedāvāju atzvanīt, vairāk nekā pusstundu lamāja visus - zivju produkciju, valdību, Raimondu Paulu un beigās arī mani. Maestro lamāja par to, ka uz koncertiem dārgas biļetes, bet zivju produkciju par to, ka vairs nav plašs sortiments. Sarunu centos ieturēt mierīgā noskaņā, teicu, ka šeit nav Haidparks, kur var izbļaustīties, bet tādus cilvēkus pārtaisīt nevar, tā jau ir rakstura iezīme.»

Pati Solveiga pensijā ir jau 30 gadu, viņa darbojas Rīgas Vidzemes pensionāru biedrībā un atzīst, ka pašai brīvā laika gandrīz nav. Viņa arī raksta dzejoļus, kādreiz zīmē un ilgus gadus sadarbojusies ar sociālajiem dienestam, jau iepriekš darbojoties kā brīvprātīgā. «Tas ir interesants darbs, es šeit strādāšu vismaz līdz septembrim,» saka Solveiga.

Savukārt projekta Rīgas koordinatore A. Vecenāne tos seniorus, kuri vēlas darboties kā brīvprātīgie, lūdz zvanīt uz Zvanu centra tālruņu numuriem: «Galvenais, lai strādātu kā brīvprātīgais, būt zinošam, atvērtam, pozitīvam un komunikablam.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Senioru zvanu centrs

Darbojas katru darba dienu no plkst. 10 līdz 14.
Var zvanīt uz trim mobilā tālruņa numuriem: 20224913; 25643438 un 29438355 ar iespēju atzvanīt, ja zvanītājam ir ierobežoti līdzekļi sarunu apmaksai.
Brīvprātīgie sniegs informāciju par brīvprātīgā darba, brīvā laika pavadīšanas un citām Rīgas pašvaldības piedāvātajām iespējām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?