Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ne tikai ibumetīns. No tūrisma nozares nokļūst aptiekā

Tūrisma nozare ir viena no visvairāk cietušajām jomām Covid-19 pandēmijas dēļ. Arī Svetlana Privaļenkova iepriekš strādāja šajā sfērā, bet nu jau vairāk nekā pirms gada zaudēja darbu, un tāpēc nācās meklēt iespējas, ko darīt tālāk. Tagad viņa studē par farmaceita asistenti un paralēli jau strādā aptiekā.

Kā nonācāt farmācijas nozarē, kāpēc mainījāt nodarbošanos?

Kopš 18 gadu vecuma visu savu profesionālo dzīvi strādāju tūrisma nozarē. Specializējos uz ienākošo tūrismu, uzņemot ārzemniekus Baltijas valstīs. 2012. gadā izveidoju savu uzņēmumu, sākumā man bija neliels birojs ar darbiniekiem, vēlāk strādāju viena pati. Bet pagājušajā gadā slēdza valsts robežas, tas notika tieši pirms tūrisma sezonas sākuma, un es sapratu, ka visa profesionālā dzīve ir apstājusies.

Mēs tagad esam 2021. gada maijā, bet, ja atceramies, pirms gada neviens nezināja, cik ilgi būsim tādā situācijā. Sākumā, protams, cerējām, ka sezonas otrajā pusē būs kādas pārmaiņas, atvērsies robežas, brauks tūristu grupas. Kad tas nenotika, pagājušā gada augustā sāku meklēt iespējas, ko darīt. Uzreiz sapratu, ka ir jāiegūst jauna profesija un, neskatoties uz to, ka man ir pieredze tūrismā un pārvaldu četras svešvalodas, bez mācīšanās sākt darboties jaunā lauciņā būs grūti. Par sekretāri strādāt gluži negribēju – esmu nopietns cilvēks, gribēju nopietnu profesiju. Tad ieraudzīju Mēness aptiekas sludinājumu un pieteicos. Bija jāaizpilda anketa, jānorāda vidusskolas atzīme ķīmijā un bioloģijā, un ar mani ātri vien sazinājās, lai uzaicinātu uz pārrunām. Sludinājumā mani piesaistīja tas, ka piedāvāja mācības kopā ar darbu aptiekā. Neticēju, ka mani apstiprinās šajā programmā, bet esmu pateicīga, ka tā notika.

Kā izdodas savienot mācības ar darbu aptiekā?

Sāku mācīties pagājušā gada septembrī. Grafiks ir šāds: no pirmdienas līdz ceturtdienai es atrodos aptiekā savas prakses vadītājas uzraudzībā, bet piektdien un sestdien ir skola. Kad notika uzņemšana, uzzināju, ka uzņem divās koledžās: Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sarkanā Krusta medicīnas koledžā un LU Rīgas 1. medicīnas koledžā. Bet Sarkanā Krusta medicīnas koledžā jau bija kompliktēta grupa, tāpēc mani ielika Rīgas 1. medicīnas koledžā, bet esmu ļoti laimīga par to, jo pati esmu beigusi LU, studēju vadības zinātnes. Līdz oktobrim studējām klātienē, bet tagad mums ir online mācības.

Kas ir grūtākais mācību procesā?

Pats grūtākais bija likt darboties savām smadzenēm, jo skolu pabeidzu 18 gadu vecumā, bet tagad man ir 35 gadi. Tāpat grūti bija ieiet ritmā, nonācu sev nepazīstamā vidē – aptiekā, kur katra diena ir pilnīgi citādāka. Katrai dienai ir sava enerģētika, nav rutīnas, visu laiku ir pārmaiņas.

Teikšu godīgi, nav viegli, jo tās ir septiņas dienas nedēļā, tātad četras dienas esi aptiekā, divas mācies, bet svētdien arī mācies, jo, kad rudenī sākās neorganiskā ķīmija, tad visiem bija šoks. Ko darīju – aizgāju uz bibliotēku un paņēmu vidusskolas ķīmijas mācību grāmatu. Līdz Ziemassvētkiem bija grūts posms, jo bija jāsaprot, ko pasniedzēji no tevis sagaida, kā viss strādā, kā jāmācās, kā organizēt savu laiku. Bet tagad, mācību otrajā pusē, gan izjūtu baudu no visa procesa. Vairāk saprotu, esmu pieradusi pie aptiekas darba un mācību tempa.

Kāds bija lielākais pārsteigums, sākot strādāt jaunajā sfērā?

Nezināju, ka aptiekas darbs ir tik ļoti reglamentēts. Nezināju, ka viss ir secīgi, ir noteikumi, ir liela informācijas plūsma par valsts apmaksātiem medikamentiem utt. Bet man tas patīk, jo esmu kārtīgs cilvēks, patīk, ka viss ir pareizi un pēc kārtības. Tūrismā man arī bija jābūt ļoti detalizētai un organizētai. Par farmāciju un medikamentiem man bija maz zināšanu – zināju ibumetīnu, klasiskās zāles, bet tas arī viss. Kad sāku strādāt aptiekā, man vispirms jau bija grūti saprast, kādi medikamenti kur jāliek. 

Tāpat mani apmāca, kādi ir medikamentu glabāšanas noteikumi – kādas zāles glabā aukstā ledusskapī, kādas siltā ledusskapī. Piemēram, psihotropiskās vielas jāglabā seifā. Un tas arī saistās ar manu ikdienas darbu – es pieņemu preci, izlieku to aptiekā un pārbaudu pavadzīmes. Sākumā man tas aizņēma daudz laika, bet ar katru dienu pārzinu sortimentu arvien labāk.

Kas no iepriekšējās profesijas noder tagadējā darbā?

No tūrisma noder komunikācijas prasmes, man padodas komunicēt ar cilvēkiem, tāpēc bija viegli iejusties kolektīvā. Vēl darbs ar dokumentiem – tūrisma nozarē arī daudz strādāju ar dokumentiem, līgumiem, tūrisma programmām. Aptiekā gan, protams, ir citi dokumenti – noteikumi, atskaites, pavadzīmes.

Arī manas svešvalodu zināšanas noder. Jau bijušas situācijas, kad kolēģi aicinājuši mani palīgā tulkot.

Ņemot vērā šo pieredzi, kā jūs teiktu – kāpēc ir vērts pārkvalificēties uz farmācijas nozari?

Farmācija ir ļoti interesanta, jo mācoties uzzini arī daudz ko par sevi, savu organismu. Tā ir nemitīga attīstība, jo farmaceita darbs paredz mūžizglītību. Manā gadījumā, kad pagājušā gada marta vidū aizslēdza robežas, man zeme pazuda zem kājām, vienā dienā pazaudēju visas ienākumu iespējas, tāpēc darbs aptiekā nozīmē arī stabilitāti. Aptiekas strādā visu laiku, cilvēkiem ir nepieciešami farmaceitu pakalpojumi. Dažreiz pat cilvēki iet uz aptieku prasīt farmaceita palīdzību, kad nevar tikt pie ārsta.

Es apbrīnoju Mēness aptiekas programmu, jo tā dod iespēju pārkvalificēties ne tikai jauniem cilvēkiem, bet arī tiem, kas ir 40+, 50+ gadu vecumā. Savā grupā es neesmu jaunākā, bet neesmu arī vecākā. Programma dod unikālu iespēju apgūt jaunu profesiju, un tajā ir sievietes no dažādām Latvijas pilsētām, ne tikai no Rīgas, jo aptiekas ir visur.

Tagad mācāties par farmaceita asistenti. Vai plānojat studēt arī par farmaceitu?

Tas ir interesants jautājums. Nav tā, ka neesmu par to domājusi, bet pašlaik ir grūti kaut ko plānot. Pagājušais gads tam bija labs piemērs. Es nolēmu, ka iziešu šo posmu un tad skatīšos, kā būs tālāk. Bet mācību iespējas pastāv. Teikšu godīgi, neesmu vēl izlēmusi.

 

Svetlana Privaļenkova

Dosjē

  • Izglītība: bakalaura grāds Latvijas Universitātē (LU) vadības zinātnēs. Pašlaik studē par farmaceita asistenti LU Rīgas 1. medicīnas koledžā.
  • Darba pieredze: tūrisma operatore divos uzņēmumos, strādājot ar spāņu un turku viesiem. Pēc tam izveidojusi savu tūrisma uzņēmumu.
  • Kā nonāca farmācijā: ieraudzīja Mēness aptiekas sludinājumu, kas aicināja pieteikties apmaksātām studijām farmaceita asistenta programmā.
  • Šī brīža darbs: strādā praksē kā studente – farmaceita palīdze Mēness aptiekā.
  • Nākotnes plāns: pabeigt studijas un brīvajā laikā vairāk sportot.
  • Hobiji: adīšana, ceļošana. Kādreiz daudz braukusi uz ārzemēm, bet tagad izmanto katru iespēju, lai apceļotu Latviju. Jauns hobijs – lasīt grāmatas. Audzina arī piecus gadus vecu labradoru.
  • Dzīves moto: "Viss būs labi! Ar mierīgu prātu, pacietību."

 

Mēness aptiekas piedāvātā programma

  • Kopš 2016. gada Mēness aptieka divas reizes gadā dod iespēju studēt gribētājiem pieteikties un saņemt darba devēja finansējumu studijām farmaceita asistenta programmā LU Rīgas 1. medicīnas koledžā un RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžā.
  • Studijām Mēness aptiekas mājaslapā internetā var pieteikties ikviens, kuram ir vidusskolas izglītība un vēlme saistīt savu profesionālo dzīvi ar darbu aptiekā.
  • Šo gadu laikā farmaceita asistenta izglītību ar Mēness aptiekas finansējumu ieguvis jau 141 jaunais speciālists. Šobrīd abās koledžās kopā studē 92 studenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata