Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ukraina un sabiedrotie noraida Krievijas apgalvojumus par "netīro bumbu" plāniem

Ukrainas amatpersonas paudušas sašutumu un tās Rietumu sabiedrotie noraidījuši Krievijas pēdējās dienās izplatītos apgalvojumus par to, ka Kijeva plānojot "provokācijas nolūkos" izmantot ar radioaktīviem materiāliem pildītus konvenciālos spridzekļus ("netīrās bumbas"), vēsta AFP.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Krievijas izplatītie apgalvojumi īstenībā verētu nozīmēt, ka tā pati gatavojas izmantot šādus spridzekļus uzbrukumos.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu nedēļas nogalē sazvanījās ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu, Francijas aizsardzības ministru Sebastjēnu Lekornī, Turcijas aizsardzības ministru Hulusi Akaru un Lielbritānijas aizsardzības ministru Benu Vollesu, vēsta Al Jazeera. S. Šoigu izteicies, ka "situācija Ukrainā strauji pasliktinās", un, neminot nekādus pierādījumus, apgalvojis, ka Ukraina gatavojoties saasināt konfliktu, izmantojot "netīro bumbu" – ierīci, kurā izmantotas sprāgstvielas un radioaktīvās vielas. Šādam spridzeklim nebūtu tik postošs efekts kā kodlosprādzienam, taču tā izmantošanas rezultātā plašas teritorijas varētu tikt radioaktīvi piesārņotas. "Šādas provokācijas mērķis ir apsūdzēt Krieviju, ka tā izmanto masu iznīcināšanas ieročus Ukrainas karadarbības operāciju teātrī, un šādi iesākt spēcīgu pretkrievijas kampaņu pasaulē. Rezultātā Maskava zaudētu daudzu savu galvemo partneru atbalstu," Krievijas ministra teikto ierakstā Telegram skaidroja Kreivijas ziņu aģentūra RIA Novosti.

V. Zelenskis videovēstījumā teica: "Ja kāds izmanto kodolieroci šajā Eiropas daļā, tas var būt tikai viens cilvēks – tas, kurš pavēlējis biedram Šoigu zvanīties šur un tur." Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba izteicies, ka "krievu meli" par "netīro bumbu" esot tik pat "absurdi, cik bīstami": "Pirmkārt, Ukraina ir kodolieroču neizplatīšanas līguma uzticama dalībniece, mums nav nekādu "netīro bumbu" un plānu tās iegūt. Otrkārt, Krievija bieži apsūdz citus tajā, ko pati plāno."

Francijas, Lielbritānijas un ASC ārlietu ministri kopīgā paziņojumā pavēstīja, ka "noraida Krievijas acīmredzami nepatiesos apgalvojumus, ka Ukraina gatavojas izmantot "netīro bumbu" savā teritorijā."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits