Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Neatzītās Kalnu Karabahas Republikas prezidents pasludina tās galu 1. janvārī

Pašpasludinātās un starptautiski neatzītās Kalnu Karabahas Republikas prezidents Samvels Šahramanjans paziņojis par tās eksistēšanas izbeigšanu, vēsta BBC. Viņš parakstījis dekrētu, kas paredz visu republikas institūciju darbības pārtraukšanu no nākamā gada 1. janvāra.

Tikmēr Armēnijas amatpersonas vēsta, ka jau vairāk nekā 65 tūkstoši Kalnu Karabahā līdz šim dzīvojošo armēņu ir ieradušies Armēnijas teritorijā. Tā ir vairāk nekā puse no 120 tūkstošiem Kalnu Karabahā dzīvojušo armēņu.

S. Šahramanjans paziņojis, ka lēmums izbeigt republikas darbību ir saistīts ar centieniem "prioritāri nodrošināt cilvēku vitālās vajadzības un fizisko drošību", ņemot vērā, ka Azerbaidžāna solījusi garantēt "brīvu, brīvprātīgu un netraucētu pārvietošanās iespēju" Kalnu Karabahas iedzīvotājiem. Viņš arī aicinājis Kalnu Karabahas iedzīvotājus "pirms individuāla un neatkarīga lēmuma pieņemšanas, vai palikt Kalnu Karabahā", iepazīties ar Azerbaidžānas piedāvātajiem nosacījumiem reģiona "reintegrācijai Azerbaidžānā".

Kalnu Karabahas Republikas izveidošana tika pasludināta 1991. gada 2. septembrī Azerbaidžānas PSR sastāvā esošā Kalnu Karabahas autonomā apgabala un dažu blakus esošo teritoriju robežās, atgādina Meduza.io. Tās izveidi neatzina neviena ANO dalībvalsts. Azerbaidžāna to turpināja uzskatīt par savu neatņemamu daļu. Armēnija turpināja sniegt atbalstu pašpasludinātajai republikai. Konflikts par šo teritoriju kopš tā laika vairākkārt pārauga karadarbībā – īpaši laikā no 1992. līdz 1994. gadam un 2020. gadā. Šā gada 19. septembrī Azerbaidžāna pasludināja, ka sākusi "lokāla rakstura pretterorisma operāciju" Kalnu Karabahā, lai tur atjaunotu konstitucionālo kārtību. 20. septembrī ar Krievijas miera uzturētāju vadības starpniecību tika panākta vienošanās par uguns pārtraukšanu, kas paredzēja Kalnu Karabahas bruņoto formējumu atbruņošanu un armēņu karavīru izvešanu no reģiona. Azerbaidžāna ir pārņēmusi pilnīgu kontroli pār Kalnu Karabahu.

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans ir paziņojis, ka Azerbaidžāna sākusi etnisko tīrīšanu Kalnu Karabahā, un aicinājis uz starptautisku rīcību, lai to novērstu. Viņš arī izteicies, ka tuvāko dienu laikā Kalnu Karabahu būs pametuši visi armēņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits