Paredzēts, ka pārejas periods būs no 2016.gada līdz 2018.gada 1.janvārim, savukārt gala lēmums par noteikumu spēkā stāšanās termiņu paredzēts pēc noteikumu projekta saskaņošanas ar Eiropas Komisiju.
Noteikumi izstrādāti ar mērķi mainīt Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus, ilgtermiņā uzlabojot sabiedrības veselību. Noteikumos ir definēts maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos, kas izplatīti Latvijā un attieksies gan uz Latvijā ražotajiem, gan importētajiem pārtikas produktiem, kas iegādājami veikalā un piejami sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, skaidrojusi Veselības ministrija.
Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas sniegtajai informācijai, neveselīgs uzturs (ar transtaukskābēm, cukuru un sāli bagātu ēdienu lietošana un mazs augļu un dārzeņu patēriņš uzturā) ir viens no hronisko neinfekcijas slimību (tai skaitā sirds un asinsvadu slimību) saslimšanas riska faktoriem.