Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Veselīgs uzturs

Ar sāli iesaka piebremzēt

Sabiedrības veselības pētnieki vērš uzmanību, ka iedzīvotāji ikdienā sāli lieto krietni par daudz, tādējādi veicinot risku saslimt ar dažādām slimībām un palielinot mirstību. Pasaules Veselības organizācija (PVO), tai skaitā Latvija kā tās dalībvalsts, īsteno sāls patēriņa samazināšanas programmu, kas paredz līdz 2025. gadam samazināt vidējo sāls patēriņu par 30%, lai sasniegtu divus gramus dienā.

Pievienot mazāk, informēt skaidrāk

Ēst veselīgāk, piemēram, samazinot piesātināto tauku, sāls, cukura daudzumu uzturā, – tas, protams, ir katra cilvēka individuāls uzdevums. Vieni to cenšas darīt vairāk, citi mazāk, vēl daļa – nemaz. Vienlaikus izskanējušas vairākas iniciatīvas, kurās tiek rosināts īstenot visaptverošākas aktivitātes vai izmaiņas, lai veikalos nopērkamā pārtika kļūtu veselībai draudzīgāka vai vismaz sekmētu patērētāju izpratni par to, kas ir un kas nav veselīgs.

Gremošanas sistēmas sargi un palīgi

Šķiedrvielas organismā nesadalās un neuzsūcas, jo cilvēka gremošanas orgāni neizdala vielas, kas varētu apēstās šķiedrvielas sašķelt. Tas liek jautāt: kas tieši tajās ir tik vērtīgs, ka pietiekamu to iekļaušanu ikdienas uzturā uzstājīgi rekomendē gan ārsti, gan uztura speciālisti? Atbilde tās vislakoniskākajā formā: šķiedrvielu galvenā loma un uzdevums ir uzturēt veselu un veselīgu mūsu gremošanas sistēmu. Šķiedrvielas uzņemam ar augu valsts produktiem, tāpēc veģetārieši un vegāni par to trūkumu organismā nevar sūdzēties, savukārt tradicionālās ēšanas piekritēji vismaz attīstītajās valstīs šķiedrvielas ikdienā tomēr apēd par maz, rāda veselības jomas ekspertu novērojumi.

Biedējošie E un citas piedevas

Noslēdzot rakstu sēriju par to, ko ikdienā ēdam, SestDiena mēģina viest skaidrību sarežģītajā piedevu pasaulē. Ko tās īsti nozīmē, un kam to garajā sarakstā būtu jāpievērš uzmanība? Tātad – ko apēdam līdz ar košāku produkta krāsu vai smalkāku smaržu.

Ēst garšīgi un vienkārši

Par ēdiena gatavošanas tradīcijām ģimenē Dabas Diena sarunājas ar Lauru Grēviņu, dzīvesstila bloga Viensplusviens.lv autori un divu aktīvu puišu Everta un Edvīna mammu.

Kāpēc neēdam zivis?

Uzturs ir tēma, par ko var strīdēties sirsnīgi un ilgi, – mīti, pilsētas leģendas un karstas diskusijas garantētas līdz rītam. Lai tos kliedētu un ieviestu kaut nelielu skaidrību tajā, cik veselīgi vai – gluži otrādi – neveselīgi ir veikalā nopērkamie pamatprodukti, SestDiena turpina rakstu sēriju par pārtiku, ko ikdienā lietojam.

Latvijā

Vairāk Latvijā

Pasaulē

Vairāk Pasaulē

Viedokļi

Vairāk Viedokļi

Sports

Vairāk Sports

Citi

Vairāk Citi

SestDiena

Vairāk SestDiena

KDi

Vairāk KDi

Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze

Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena

Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils

Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms

Izklaide

Vairāk Izklaide