Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Kariņš uzdevis AM vērtēt iespējas lauzt līgumu par pārtikas piegādi Latvijas armijai

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir parakstījis rezolūciju, ar kuru Aizsardzības ministrijai uzdots vērtēt iespējas lauzt līgumu par pārtikas piegādi Latvijas armijai ar iepirkumā uzvarējušo uzņēmumu "Zītari LZ", vienlaikus nodrošinot pārtikas apgādes nepārtrauktību, aģentūrai LETA pavēstīja premjera birojā.

Ministru prezidents ir uzdevis to vērtēt, ņemot vērā informāciju par nepilnībām publiskajā iepirkumā pārtikas piegādei Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām.

Aizsardzības ministrijai informatīvais ziņojums par līguma laušanas iespējām ir jāsagatavo līdz šā gada 31.martam, lai to būtu iespējams izskatīt valdības sēdē 4.aprīlī.

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) jau 7.martā paziņoja, ka Aizsardzības ministrija turpina vērtēt šo līgumu. "Mēs esam procesā, un tiek padziļināti vērtēts no juridiskajiem aspektiem, ko nozīmētu lauzt šo līgumu, un kādas būtu juridiskās sekas," toreiz uzsvēra ministre.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 16.martā, KNAB vairākos objektos Rīgā un citviet Latvijā veica kriminālprocesuālās darbības, tostarp 14 tiesas sankcionētas kratīšanas saistībā ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centra (VALIC) īstenoto iepirkumu "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām". Tāpat veiktas personu aizturēšanas.

Patlaban četrām kriminālprocesā iesaistītajām personām - diviem iepirkuma komisijas locekļiem, uzņēmuma pārstāvim un bijušā aizsardzības ministra padomniekam ir tiesības uz aizstāvību. Nevienai personai šajā kriminālprocesā nav piemēroti drošības līdzekļi.

Plašāku informāciju par kriminālprocesā iesaistītajām personām birojs patlaban nevarot sniegt.

Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) organizētā iepirkuma "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām" komisijas vadītājs bija patreizējās aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces (NA) partijas biedrs Ēriks Ezeriņš, komisijas vadītāja vietniece - Rinalda Grīna.

Komisijas locekļi bija Imants Freibergs, Kārlis Sudrabs, Sanita Vaidere, Ervīns Skudra, Inga Akmeņkalna-Avana un toreizējā aizsardzības ministra Arta Pabrika (LA) padomnieks Valdis Verners. Komisijas loceklis Igors Marčenko darbojies laikā no 2021.gada 18.oktobra līdz 2022.gada 21.martam.

LETA pārliecinājās, ka Ezeriņa telefons kopš 16.marta ir izslēgts. Tāpat tagad tālrunis ir izslēgts arī Verneram. Pēdējais gan 16.martā, kad KNAB paziņoja par trīs personu aizturēšanām minētajā lietā, aģentūrai LETA teica, ka KNAB ar viņu par šo iepirkumu nav sazinājies, pie viņa nav veiktas kratīšanas un par sākto kriminālprocesu viņš uzzinājis no medijiem. Verners toreiz atkārtoja, ka nekādas pretlikumības no savas puses nav veicis un ir gatavs doties uz KNAB, ja birojam būs nepieciešami viņa paskaidrojumi.

17.marta pēcpusdienā Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja, ka aizsardzības ministre ir izdevusi rīkojumu no amata pienākumu pildīšanas uz laiku atstādināt divas amatpersonas, kas saistītas ar minēto pārtikas iepirkumu.

Vienlaikus pret abām uz laiku atstādinātajām amatpersonām sākta disciplinārā izmeklēšana.

Ministrija saistībā ar 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu sākusi dienesta pārbaudi. Ministrija arī informējusi KNAB un prokuratūru. Pārbaudi prokuratūrā veic Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības koordinācijas nodaļa.

"Zītari LZ" pērn decembrī ieguva 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām turpmākos piecus gadus.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka jau 31 gadu pastāvošais uzņēmums "Zītari LZ" patlaban pieder Laurai Zeltiņai un advokātam Modrim Supem. Zeltiņa ir uzņēmuma valdes priekšsēdētāja. KNAB datubāze liecina, ka Supe pērn maijā partijai "Latvijas attīstībai" ziedojis 2500 eiro, vēl gadu iepriekš - 2000 eiro. Savukārt 2015. un 2017.gadā kopumā viņš ziedojis 10 000 eiro partijai "Gods kalpot Rīgai".

"Zītari LZ" apgrozījums 2021.gadā bija 562 498 eiro, bet peļņa - 141 546 eiro. Gadu iepriekš kompānijas apgrozījums bija 797 051 eiro, bet zaudējumi bija 62 399 eiro apmērā. 2019.gadā "Zītari LZ" apgrozījums bija 3 400 068 eiro, bet peļņa - 31 800 eiro, savukārt 2018.gadā kompānijas apgrozījums bija 2 314 098 eiro, bet peļņa - 160 985 eiro. Arī iepriekšējos gados uzņēmuma apgrozījums pārsniedza divus miljonus eiro.

Uzņēmumam ir četras ēdnīcas Talsos un Rīgā, bistro Rojā, krogs, kafejnīca un picērija Ventspilī. "Firmas.lv" informācija liecina, ka uzņēmumam ir deviņi transportlīdzekļi - četri vieglie, četri kravas un viena piekabe.

Uzņēmuma 2021.gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka uzņēmums galvenokārt sniedz ēdināšanas pakalpojumus "Rīgas satiksmei", ēdināšanas punktos un Rojas vidusskolas ēdnīcā, kā arī sniedz ēdināšanas pakalpojumus citām juridiskām un fiziskām personām.

Ar "Zītari LZ" līgums ir noslēgts par loģistikas sistēmas izveidi, kas apvieno virkni pārtikas ražotājus un citus komersantus, lai nodrošinātu pārtikas piegādi visām NBS vienībām visā Latvijas teritorijā. Atbilstoši līgumam uzņēmumam, pēc NBS pieprasījumiem, būtu jānodrošina arī nepieciešamie pārtikas krājumi. Tāpat vienošanās paredz pienākumu uzņēmumam nodrošināt NBS nepieciešamās pārtikas ražošanu un piegādi kara gadījumā, iepriekš norādījusi AM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas