Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Darbs kā aizraujošs dzīvesveids

Par valsts aizsardzības mācības ieviešanas plāniem un jaunsargu instruktoru profesijas niansēm Guntara Gūtes saruna ar Jaunsardzes centra (JC) direktoru pulkvežleitnantu Aivi Mirbahu.

No 2024. gada valsts aizsardzības mācība (VAM) būs obligāta visās Latvijas skolās. Kā JC sokas ar gatavošanos šim procesam un instruktoru piesaisti?

Līdz 2024. gadam, kamēr VAM ir obligāti piedāvājamais izvēles priekšmets, skolas pašas ir tās, kas izdara izvēli. Attiecīgi – balstoties uz to skolu skaitu, kuras ir pieteikušās VAM, un uz to, ka valdības informatīvajā ziņojumā ir noteikts, ka JC ir jānodrošina 8000 jauniešu dalība Jaunsardzē, mēs plānojam jaunsargu instruktoru skaitu. Tāpēc mēs ik gadu lūdzam skolām līdz aprīļa vidum mūs informēt par savu izvēli attiecībā uz VAM un potenciālo grupu skaitu konkrētajā izglītības iestādē. Balstoties uz šo informāciju, piesaistām nepieciešamo personālu, lai attiecīgā gada septembrī varētu sākt VAM. Tā būtu ideālā pasaule. Bet jāņem vērā, ka kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā interese gan par VAM, gan Jaunsardzi ir ļoti augusi – šogad aprīlī pieteicās viens skolu un apmācāmo grupu skaits, bet augustā mēs saņēmām vēl ļoti daudz jaunu pieteikumu. Vēl jūnijā man šķita, ka esam par daudz darbinieku pieņēmuši, bet šobrīd jau balansējam uz robežas, lai ar pašreizējo instruktoru skaitu varētu nodrošināt arī papildus pieteikušos mācību iestāžu vēlmi. Protams, mēs pašlaik nevaram uzņemt papildu skaitu jauniešu Jaunsardzē. Iepriekšējo mācību gadu šā gada maijā mēs noslēdzām ar gandrīz 7400 jaunsargu un 5,5 tūkstošiem VAM jomā izglītojamo. Šobrīd mums ir 170 jaunsargu instruktoru slodžu (tieši slodzes, jo cilvēku mums ir vairāk – visi nestrādā pilnu slodzi), ar kurām šogad plānojam nodrošināt gan jaunsargu, gan VAM programmā iesaistīto apmācību. Precīzu skaitļu pagaidām vēl nav, jo vēl joprojām izglītības iestādes nav līdz galam nokomplektējušas VAM grupas. Šobrīd lēšam, ka VAM programmā būs 11–12 tūkstoši izglītojamo un septiņi astoņi tūkstoši jaunsargu, līdz ar to šajā mācību gadā JC apmācīs ap 20 tūkstošiem jauniešu.

Vai ar 170 instruktoru slodzēm pietiks?

Ņemot vērā vasaras beigās papildus pieteikušos skolu skaitu, mēs jau tagad redzam, ka ir nepieciešami papildu instruktori, it sevišķi Rīgā, Pierīgā un Jelgavā – tie pašlaik ir kritiskākie reģioni. Kurzemē kopumā ir apmierinoša situācija, izņemot Ventspili, arī Latgalē resursu pietiek. Vidzemē situācija ir vislabākā. Un tad ir divi sāpju bērni – Zemgale ar Jelgavu un Rīgas reģions.

Šobrīd aktīvi aicināt interesentus apgūt jaunsargu instruktora profesiju un sākt pie jums darbu. Kādus cilvēkus JC gaida?

Būtiski ir ņemt vērā šādu niansi – agrāk ap 30% instruktoru strādāja, piemēram, pusslodzi, bet tagad tādu ir mazāk par 10%, jo jaunsargu instruktora ikdiena ir pilnas slodzes darbs, ko ir grūti apvienot ar citu darbu. Kādreiz bija iespēja pamatdarbā strādāt pilnu slodzi un JC piestrādāt papildus, bet tagad ir otrādi – strādā pamatdarbā JC un piestrādā citur par treneri vai skolotāju.

Kad es raksturoju jaunsargu instruktoru, mēdzu ar humora devu ilustrēt – viena puse viņam ir formas tērpā, bet otra – pedagoga mantijā. Viņš vienlaikus ir gan militārpersona, gan pedagogs. Runājot par kritērijiem, lai būtu jaunsargu instruktors, varbūt mana atbilde pārsteigs – tikai attieksme! Jo nepieciešamo izglītību mēs nodrošinām – mēs jūs sūtām uz augstskolu, kur iegūsiet bakalaura grādu pedagoģijā, turklāt studijas mēs apmaksājam. Arī militāro izglītību – militārās kvalifikācijas kursus – pilnībā nodrošina JC. Turklāt strādāt instruktora darbu jūs varat jau studiju laikā, jo darba un studiju grafiks tiek saskaņots. Būtībā cilvēks var atnākt pie mums bez šīm abām kvalifikācijām, un mēs pilnībā nodrošināsim šo zināšanu apguvi.

Līdz ar to, ja jums ir sajūta, ka vēlaties un esat gatavs šim darbam sevi veltīt, pirmais solis ir atsūtīt JC savu pieteikumu un CV uz e-pastu [email protected]. Pēc tam mēs šos pieteikumus apkopojam, un kāda no piecām JC reģionālajām pārvaldēm – atkarībā no tā, kur esat pieteicies, – aicina jūs uz atlases konkursu, kurā mēs izstāstām, ko no jaunsargu instruktora sagaidām, kādi būs kvalifikācijas kursi, kāda būs darba slodze u. c. Ja abas puses apmierina nosacījumi, tiek slēgts darba līgums ar JC un jaunais instruktors sāk darbu, paralēli arī apgūdams nepieciešamās zināšanas. Par pedagoģiskās izglītības iegūšanu mums ir noslēgts sadarbības līgums ar Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, kurā atrunāts, ka studijas notiek piektdienās, lai attiecīgi pārējās darba dienās jaunais instruktors varētu strādāt ar jauniešiem.

Nenoliedzami būtisks aspekts ir arī atalgojuma apjoms. Kas ir tā rozīnīte, ko JC var piedāvāt potenciālajiem instruktoriem? Vai esat konkurētspējīgi šajā izglītības jomā? Un vai ir iespējamas arī tālākas karjeras iespējas?

Protams, svarīga ir arī komanda, kurā tu strādā. Atalgojums noteikti nav rozīnīte, kā jūs to definējat, manā skatījumā atalgojums ir pamata lieta, jo ir jāpabaro bērni, jānopērk apģērbs, jāsamaksā rēķini. Manuprāt, mēs šajā pamata lietā esam diezgan konkurētspējīgi, jo atalgojums civilajam jaunsargu instruktoram ir 1530 eiro pirms nodokļiem, un mans mērķis ir panākt, lai nākamgad atalgojums pieaugtu līdz 1650 eiro pirms nodokļiem. Es darīšu visu, lai atalgojums 2024. gadā, kad mēs sāksim VAM kā obligātu mācību kursu, būtu šie 1650 eiro, jo uzskatu – ja Latvijā vidējais atalgojums ir aptuveni 1300 eiro pirms nodokļiem, jaunsargu instruktoram viennozīmīgi vajadzētu būt šajā vidējā kategorijā, jo jaunsargu instruktors ir vismaz tādā pašā, ja ne augstākā, kvalifikācijas līmenī kā vidējais darbinieks Latvijā. Te gan vēlos uzsvērt būtisku niansi tiem, kuri nav strādājuši valsts pārvaldē un nezina specifiku, – pārbaudes laikā un arī līdz pilnas kvalifikācijas iegūšanai atalgojums ir zemāks. Pilno atalgojumu (kas šobrīd ir 1530 eiro) jaunsargu instruktori saņems tad, kad būs beidzies pārbaudes laiks un iegūta kvalifikācija. Turpinot par mūsu piedāvājumu – instruktoriem arī sedzam transporta izdevumus uz mācību iestādēm, kurās tiek vadītas apmācības, jo instruktoriem šis darbs nav tikai vienā skolā. Jau minēju par izglītības apmaksu, tāpat ir apmaksāti komandējumi uz kvalifikācijas paaugstināšanas kursiem. Nākotnes mērķis ir 1650 eiro, un līdz šim vienmēr esmu turējis solījumu panākt atalgojuma palielināšanu.

Manuprāt, rozīnīte ir tas, ka ikviens jaunsargu instruktors var profesionāli attīstīties. Ja strādājat par jaunsargu instruktoru, jums nākotnē ir iespēja vajadzības vai personīgas izvēles gadījumā strādāt par pedagogu, treneri citā interešu izglītības jomā – jums ir gan attiecīga izglītība, gan pieredze plānošanā un organizēšanā, ko esat apguvis pašreizējā darbā. Manuprāt, tas paver ļoti plašu spektru, lai varētu darboties kādā citā pietuvinātā jomā. Taču nenoliedzami es ļoti vēlos un ceru, ka ikviens cilvēks, kurš izvēlēsies kļūt par jaunsargu instruktoru, savu izvēli nemainīs un paliks šajā pamatdarbā.

Dina Sīmane, Rīga

Par jaunsargu instruktori strādāju trešo gadu un ne mirkli neesmu nožēlojusi izvēli, jo darbs ir ļoti dinamisks, tas ļauj mainīt pasauli, ietekmēt nākotni pozitīvā virzienā. Un būtiski – izvēloties šo profesiju, ir iespēja iegūt augstāko izglītību bez personīgo līdzekļu ieguldīšanas. Ar šo darbu paaugstinām sabiedrības patriotisma un valstiskuma apziņas līmeni. (Kā saku saviem audzēkņiem – ja katrs cilvēks kļūst gudrāks, arī valsts kļūst gudrāka, un, ja katram cilvēkam aug stiprāks «musīts» (jeb spēks), arī valsts kļūst stiprāka.) Mūsu darbs ir ļoti interesants, jo ikdienā satiekam dažādus cilvēkus – gan pēc vecuma, gan zināšanu līmeņa, gan kultūras, gan ieņemamā amata un darba specifikas. Tas ļauj ne tikai mācīt citus, bet arī pastāvīgi mācīties un augt pašam.

Edgars Tamsons Talsu novads

Jaunsargu instruktors esmu četrus gadus un vadu VAM Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā, kā arī Jaunsardzes interešu izglītības nodarbības Talsu pilsētas un Talsu novada jauniešiem. Militārā joma man nebija jaunums, jo pirms tam desmit gadu biju dienējis NBS – Mehanizētās kājnieku brigādes 2. mehanizētā kājnieku bataljona 3. kājnieku rotā. Par jaunsargu instruktoru izvēlējos strādāt, jo šī ir vislabākā iespēja sniegt savu ieguldījumu – veicināt un pilnveidot jauniešu pilsonisko un patriotisko apziņu. Šis darbs ir patiešām ļoti interesants un aizraujošs, jo tā ir iespēja strādāt ar jauniešiem, kuri ir ieinteresēti mācīties, iegūt prasmes un iemaņas, lai veidotu Latviju labāku un kļūtu par atbildīgiem Latvijas pilsoņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas