Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Arī bēniņi jāsiltina

Zinām, ka aukstā laikā, staigājot bez cepurītes, salst vairāk nekā tad, ja galva ir apsegta. Tieši tas pats notiek ar ēku – ja jumts nav kārtībā vai bēniņos svilpo vējš, telpās ir vēss, neskatoties uz to, ka mājas sienas ir siltinātas, logi jauni un kvalitatīvi…

Būvinženieris Jānis Fricsons skaidro – pirms plāno ēkas siltināšanas darbus, jāizpēta arī, kas notiek bēniņos, iespējams, tur nepieciešami uzlabojumi, kam jāatvēl laiks un papildu līdzekļi.

 

Būs siltāk un lētāk

Gan privātmājām, gan arī daudzstāvu publiskajām un dzīvojamām ēkām visbiežākais augšējās telpas tips ir tā saucamie aukstie bēniņi (bēniņi bez apkures).

Auksto bēniņu galvenais uzdevums ir novērst siltuma aizplūšanu no ēkas, jumta sasilšanu un lāsteku veidošanos. Lai to nodrošinātu, bēniņiem jābūt labi ventilētiem un to grīdai jeb augšējā stāva pārsegumam jābūt labi siltinātam.

Ēku siltināšanas speciālistu pieredze gan liecina, ka bieži vien ēku bēniņi siltināti slikti, tādējādi lielu siltuma daudzumu zaudējot tieši caur augšējā stāva griestiem. Latvijas būvnormatīvi nosaka, ka dzīvojamām ēkām siltuma caurlaidības koeficients nedrīkst pārsniegt 0,143 W/m2 x K (0,2 publiskajām ēkām un 0,3 ražošanas ēkām). Tas nozīmē, ka pie viena grāda atšķirības starp āra gaisu un iekštelpu gaisu siltuma zudumi caur pārsegumu nedrīkst pārsniegt 0,143 vatus. Ēkai ir jāatbilst būvnormatīviem ne tikai tāpēc, ka to prasa likums, bet galvenokārt jau tādēļ, lai tās iemītnieki justos komfortabli – kādēļ gan citādi tērēt naudu remontam, labiekārtošanai? Arī tad, ja esat aukstummīļi, nepieciešams novērst siltuma zudumus – nepareiza siltināšanas izvēle ir ne vien ekonomiski neizdevīga, maksājot par apkuri, bet var arī bojāt ēku, ja notiek nepareiza gaisa cirkulācija, veidojas kondensāts, kas veicina pelējuma rašanos, kaitē koka konstrukciju un vēl citu materiālu kvalitātei, no kā būvēta ēka. 

"Bieži vien daudzdzīvokļu ēkām ir siltinātas fasādes, nomainīti logi, uzlikts arī jauns jumts, taču par bēniņiem ir aizmirsies. Apkures sistēma arī kārtībā, taču augšējo stāvu iedzīvotāji sūdzas, ka ziemā gaisa temperatūra dzīvoklī nav augstāka par +16 grādiem, kaut gan radiatori karsti. Siltinot bēniņus, problēma atrisinās," stāsta Fricsons. Nosiltinot bēniņus, ir panākama 15–30% siltuma ekonomija. 

"Nereti bēniņu telpa netiek izmantota regulāri – tajā saliek dažādus krāmus, bet mēnešiem ilgi netiek sperta kāja, tādēļ iedzīvotāji neuzskata par vajadzīgu tērēt līdzekļus tās sakārtošanai. Arī siltinot tiek taupīts, piemēram, neieklājot tvaika izolāciju, taču tā ir ļoti svarīga, lai siltināšanas materiāls veiktu savu funkciju un kalpotu maksimāli ilgi,"  skaidro būvinženieris. 

 

Skopais maksā divreiz

Tvaika izolācija ir īpašs plēves pārklājums, kas nodrošina to, ka siltinājumam nepiekļūst mitrums. Piemēram, ja minerālvatei mitrums piekļūst 1%, tās siltumizolēšanas spēja samazinās par 5%. Fricsons atgādina, ka vispirms jānoskaidro, kāds ir bēniņu siltinājums vai segums iepriekš, kā notiek ventilācija, kā veidot tvaika izolācijas šuves, lai tās kalpotu pareizi. Bēniņu siltināšanai vispiemērotākie ir beramās izolācijas veidi, kā, piemēram, ekovate vai beramā minerālvate (stikla vate, akmens vate). Tie veido daudz blīvāku izolācijas slāni, un, salīdzinot ar ruļļu vai plākšņu materiāliem, tiem būs gan lētākas iebūves izmaksas, gan arī izolācija būs vieglāk atjaunojama, ja gadījumā tā tiks bojāta. "Ekovate ir elpojošāks, bet dārgāks materiāls, un daudzi grib ietaupīt – izvēlas ekovati, bet neliek tvaika izolāciju. Tas ir nepareizi, turklāt būvnormatīvi paredz, ka tvaika izolācijas slānim jābūt jebkurā gadījumā," uzsver Fricsons.

Ja bēniņus paredzēts apdzīvot, jāsiltina ne tikai to grīda, bet arī jumts. Pirms siltināšanas materiālu uzklāšanas jāparedz konstrukcijas, uz kurām tiks novietotas plāksnes bēniņu grīdai. To vēlams izlemt savlaicīgi, lai darbi nav jāveic atkārtoti. Pirms bēniņu siltināšanas jāveic arī jumta remonts vai nomaiņa, ja nepieciešams – lai siltumizolācijai netiktu klāt mitrums. 

 

Var siltināt arī ziemā

Bēniņu siltināšanu var veikt paralēli fasādes siltināšanas un apdares darbiem, bet iespējams arī jebkurā citā laikā, kad gaisa temperatūra nav zemāka par -10 grādiem. Rudens un ziemas sākums esot laiks, kad visbiežāk cilvēki izvēlas veikt šos darbus. Ja bēniņiem grūti piekļūt, ar īpašu ierīci beramo siltumizolācijas materiālu iespējams nogādāt attiecīgajā telpā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas