Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Vienotība: Ušakova vienaldzība var izmaksāt 400 000 eiro

Tā vietā, lai uzlabotu Rīgas gaisa kvalitāti, pašvaldības vadība nolēmusi par 29 300 latiem Eiropas Komisijai (EK) attaisnot savu neizdarību. Par to, ka pieaugošais gaisa piesārņojums Rīgas vadībai ir bijis mazsvarīgs, liecina gan haoss atbildīgajos domes departamentos, gan rīcības plāna neesamība, portālam Diena.lv norādīja Vienotības pārstāvji.

Šī domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) vienaldzība apdraud rīdzinieku veselību un Latvijai draud ar soda sankcijām līdz 400 000 eiro, to sedzot no iedzīvotāju nodokļos maksātās naudas, norāda partijas Vienotība Rīgas domes (RD) deputāti.

Trešdien, 6.martā tika ziņots, ka RD Mājokļu un vides departaments plāno izlietot 29 300 latu no Vides infrastruktūras fonda, lai sagatavotos diskusijām ar EK pārkāpumu procedūrā par gaisa kvalitātes normu pārkāpumiem pilsētā, tādējādi mēģinot izvairīties no 400 000 eiro soda naudas.

"Tā vietā, lai risinātu būtisku problēmu, Ušakova vadībā dome ir izvēlējusies iet apšaubāmu ceļu, pierādot, ka EK kļūdās. Tā ir nepareiza taktika, ņemot vērā, cik nopietni pret gaisa kvalitāti izturas Eiropā. Domes koalīcija nevienā brīdī nav uz šo problēmu paskatījusies pēc būtības - Rīgas gaiss ir slikts, kā to risinām? Tā radītais piesārņojums katru dienu apdraud rīdzinieku veselību nu izraisa nopietnas saslimšanas. EK brīdinājums ir trauksmes zvans, kuru mēs nedrīkstam ignorēt," uzsver Vienotības Rīgas vēlēšanu saraksta līdere Sarmīte Ēlerte.

Jau ziņots, ka EK pārmetumi attiecināmi uz pārāk augsto putekļu jeb sīko gaisa daļiņu (dēvētu arī par PM10) līmeni gaisā, ar putekļu sīkajām daļiņām saistītajām slimībām nogalinot vairāk cilvēku nekā autoavārijās.

Vienotība norāda, ka RD gaisa kvalitātes problēmas risināšanai ir radīti nevajadzīgi birokrātiskie šķēršļi, atbildību par problēmu sadalot starp trīs dažādiem departamentiem - Mājokļu un vides, Pilsētas attīstības un Satiksmes departamentu.

"Tas ir nepareizi, nepraktiski un netālredzīgi, jo, ja atbildība ir visiem, tas nozīmē, ka atbildīgs nav neviens. Vienotības priekšlikums ir vides uzlabošanas un kontroles jautājumus uzticēt vienam departamentam, kura virsvadībā tiktu strādāts gan pie rīcības plāna, gan tā realizācijas dzīvē," norāda S. Ēlerte.

Vienotība uzsver, ka viens no pirmajiem risināmajiem jautājumiem ir transporta plūsma, atslogojot Rīgas centru.

"Joprojām RD ir iesaldējusi automašīnu stāvparku projektus, lai gan to izvietošana pilsētas perifērijā būtu viens no efektīvākajiem veidiem, kā sasniegt izvirzīto mērķi. Tiesa gan, tikpat būtiski ir precīzi izplānot stāvparku atrašanās vietas, lai tie sekmētu iedzīvotāju paradumu maiņu atstāt automašīnas un pārsēsties sabiedriskajā transportā. Kā zināms, šobrīd Ulbrokā pirmais atvērtais stāvparks nav attaisnojis Rīgas vadības cerības tā sliktā novietojuma dēļ, un tas faktiski netiek izmantots," piebilst S. Ēlerte.

Tāpat ilgtermiņā pilsēta var domāt par pāreju no dīzeļa uz dabasgāzes izmantošanu sabiedriskajā transportā. Savukārt pavasarī liels uzsvars jāvelta putekļu un kaisīšanas materiālu ātrai savākšanai, bet sausā laikā regulāri jānodrošina ielu laistīšana, uzskata Vienotības pārstāvji.

Tik pat svarīgi ir domāt par jaunu zaļo zonu attīstīšanu, kuras diemžēl pēdējos gados pilsētā ir sarukušas. Vienotība arī uzsver, ka divu gaisa piesārņojuma monitoringu staciju izvietošana pilsētā ir nepietiekama, lai sekotu līdzi ar vidi saistītajām problēmām.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē