Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Tamuļeviča: Fiskālās disciplīnas līguma neatbalstīšana var smagi iesist pa laukiem un reģioniem

Maija beigās Saeima otrajā un galīgajā lasījumā balsos par Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līguma ratifikāciju. Lai arī pirmajā lasījumā tika savākts nepieciešamais divu trešdaļu «par» balsojums, zaļie un zemnieki mediju telpā raida īpatnējus signālus.

Situācija, kurā ar vispārējo ekonomisko krīzi un tās radītajām sekām ir nonākusi ES, nav apskaužama - joprojām nav panākta vienošanās par nākamās finanšu perspektīvas daudzgadu budžeta summu, kur nu vēl par niansēm. Taču tieši nianses Latvijas tautsaimniecībai ir vitāli svarīgas. Viens ir tiešmaksājumu apjoms Latvijas lauksaimniekiem, kas uz pārējo valstu fona ir pat ļoti bēdīgs. Otrs ir Kohēzijas aploksne, no kuras, ja piepildīsies Eiropas Komisijas līdz šim veiktie aprēķini un struktūrfondu saņemšanai tiks uzlikti griesti 2,5% apmērā no nacionālā IK, Latvija saņems par miljardu eiro mazāk nekā aktuālajā finanšu periodā.

Piesardzīgi tiek pieļauts, ka dramatiskās līnijas varētu tikt izpludinātas, visticamāk, ar īpašas pieejas meklēšanu tieši Baltijas valstīm. Un te var iestāties opozīcijas partiju atbildība. ZZS pārstāvji ir paziņojuši, ka atbalsts koalīcijai, atbalstot fiskālās disciplīnas līgumu pirmajā lasījumā, bijis tikai labas gribas žests, taču principā viņi var arī līguma ratifikāciju apturēt, ja ES valstis nedemonstrēs atbalstošu attieksmi tiešmaksājumu vai Kohēzijas aploksnes palielināšanai. Diemžēl ZZS ir piemirsusi, ka Latvija ir neliela konverģences reģiona valsts, nevis lielais neto maksātājs. Fiskālās disciplīnas līgumu eirozonā iedarbinās neatkarīgi no tā, vai Latvija to būs ratificējusi vai ne.

Var jau smīnēt, ka Latvija vienmēr ES saimē ir bijusi pārcentīgais teicamnieciņš, taču viens no argumentiem, ko Briselē izmanto mūsu valdības pārstāvji, eiroparlamentārieši un nevalstiskās organizācijas, ir - mēs esam pildījuši visus ES nosacījumus, demonstrējuši savu labo gribu, lai cik ļoti tā reizēm būtu situsi pa pašu kabatu. Un mēs esam gatavi turpināt iesākto, tostarp atbalstīt visus ES lēmumus un līgumus. ZZS izteiktā pozīcija ar to ir absolūtā pretrunā. Un fiskālās disciplīnas līguma neatbalstīšana var smagi iesist gan pa tiešmaksājumiem, gan struktūrfondiem - pa laukiem un reģioniem, kur visbiežāk sastopams tieši ZZS vēlētājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē