Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

NVO: Pašvaldībām un valsts iestādēm vairāk jādeleģē funkcijas nevalstiskajam sektoram

Pašvaldībām un valsts iestādēm vairāk jādeleģē funkcijas nevalstiskajam sektoram, uzskata nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji.

Šodien NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes rīkotās konferences dalībnieki rosināja nevalstiskā sektora organizācijas ciešāk sadarboties, veidojot partnerības.

NVO kopā ar valsts pārvaldes pārstāvjiem diskutēja par interešu pārstāvniecības efektivitāti, finanšu pieejamību un ilgtspēju, kā arī vērtēja Memoranda padomes darba efektivitāti, diskutējot par Memoranda padomi kā līdzdalības instrumentu. Konferences noslēgumā darba grupas prezentēja secinājumus un iepazīstināja ar ieteikumiem, tostarp aicinot veicināt partnerību veidošanu gan starp NVO, gan NVO un valsts pārvaldes iestādēm, nodrošināt aktīvāku komunikāciju ar sabiedrību un labo kampaņu popularizēšanu.

Tāpat dalībnieki ieteica pašvaldībām un valsts iestādēm vairāk deleģēt funkcijas nevalstiskajam sektoram, kā arī jaunajām organizācijām piemērot vieglākus nosacījumus, radot NVO inkubatoru. Savukārt Memoranda padomei rosināja, piemēram, atjaunot Ministru prezidenta, nozaru ministru un NVO trīspusējās tikšanās reizi gadā, sniegt atbalstu pārstāvjiem un attīstīt tiešsaistes līdzdalības formas, tai skaitā komentēšanu tiešsaistē.

Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš atzinīgi novērtēja priekšlikumus un sacīja, ka tos ņems vērā, strādājot pie Memoranda padomes stratēģijas nākamajiem trim gadiem. "Es esmu pārliecināts, ka šī ir ļoti laba ceļa maize gan esošajiem, gan jaunajiem Memoranda padomes locekļiem," sacīja Krieviņš.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), uzrunājot konferences dalībniekus, pauda, ka profesionālas NVO ir viens no stipras valsts pārvaldes nosacījumiem. "Gribu uzsvērt, ka vienlaikus svarīgi ir arī tas, lai katra sabiedriskā organizācija tiešām pārstāvētu noteiktu sabiedrības daļu, nevis tiktu dibināta tikai tāpēc, lai pretendētu uz valsts budžeta vai ES struktūrfondu finansējumu," sacīja Kučinskis.

Premjers arī norādīja, ka NVO vadītājiem ir skaidri jāzina, kādas jomas un cilvēkus tās pārstāv, kā arī, vai organizācijas intereses atbilst sabiedrības interesēm.

Memoranda padomes vadītāja vietniece, biedrības "Ascendum" valdes priekšsēdētāja Zaiga Pūce aicināja NVO un valsts pārvaldi aktīvāk sadarboties, kopīgi meklējot risinājumus problēmām. "NVO nav kaitnieki, mēs gribam dzīvot labākā Latvijā, tādēļ bez maksas vai par minimālu samaksu, bieži vien ārpus sava pamata darba laika, veltām neskaitāmas stundas sava laika," atzina Pūce.

Konferences laikā 20 jaunas nevalstiskās organizācijas pievienojās NVO un Ministru kabineta sadarbības memorandam. Kopumā konferencē pulcējās vairāk nekā 80 NVO un valsts pārvaldes pārstāvju no visas Latvijas.

Nevalstiskais sektors Memoranda projekta gatavošanu rosināja 2005.gada 13.janvārī pēc 21 NVO pārstāvju tikšanās ar Ministru prezidentu. Tā mērķis ir sekmēt efektīvas un sabiedrības interesēm atbilstošas valsts pārvaldes darbību, iesaistot pilsonisko sabiedrību lēmumu pieņemšanā. Memoranda parakstīšana ar 57 NVO dalību notika 2005.gada 15.jūnijā. Šobrīd memorandu ir parakstījušas vairāk nekā 400 organizācijas.

Top komentāri

reptilis
r
Vēlēšanās ievēlēti deputāti ir valstiskais sektors vai nevalstiskais?:)))....ārzemnieku apmaksātas organizācijas,kuras neviens nav ievēlējis ir ārvalstnieciskais ...valstiskais vai nevalstiskais sektors?:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē