Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Menģelsone: Termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu ārvalstniekiem pierādījusi savu pozitīvo ietekmi

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas Komercbanku asociācija, Latvijas Privātbanku asociācija un Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija LANĪDA ir vērsušās pie valsts augstākajām amatpersonām, vēršot uzmanību uz to, ka pašreizējās emocionālās diskusijas par līdzšinējās termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanas programmas iespējamo pārtraukšanu ir nevēlamas Latvijas tautsaimniecībai un šāds solis būtiski kaitētu Latvijas starptautiskajai konkurētspējai, uzticamībai investoru acīs un tautsaimniecības attīstības perspektīvām nākotnē.

LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone: "Trīs gadu laikā programma, kura paredz termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu ārvalstniekiem noteikta investīciju apjoma gadījumā, ir pierādījusi savu pozitīvo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, veicinot jaunu investīciju plūsmu un pieaugošu labvēlīgo ietekmi uz valsts un pašvaldību budžetiem. Tādēļ mēs aicinām pēdējā laikā izskanējušos pārspriedumus un spekulācijas par šīs programmas riskiem un iespējamo slēgšanu pavērst auglīgas, argumentētas diskusijas gultnē, izvērtējot tās līdzšinējo pienesumu ekonomikai un nākotnes perspektīvas."

Kā liecina neatkarīgu ekspertu veikti pētījumi, trīs gadu laikā, kopš darbojas programma, valsts budžetā tās ietekmē ieplūduši vairāk nekā 145 miljoni latu un šī plūsma pēdējā laikā pastiprinās. Tāpat programma ir būtisks atspaids vairāku Latvijas pilsētu attīstībai, nodrošinot papildu ieņēmumu bāzi to budžetos. Tomēr diskusijas par iespējamo programmas slēgšanu neizbēgami raisa bažas potenciālo investoru vidū, un tas ir Latvijai nelabvēlīgs signāls.

L.Menģelsone norāda - strauja līdzšinējās programmas pārtraukšana var nozīmīgi ietekmēt vairāku nozaru attīstību, kā arī būtiski kaitēt Latvijas tautsaimniecības izaugsmei. Šāds lēmums neapšaubāmi arī mazina uzticamību vidēja termiņa politikas veidošanas procesiem, ietekmē valsts tēlu starptautisko investoru acīs un līdz ar to - tās konkurētspēju.

LDDK vadība akcentē, ka jautājums risināms ilgtermiņā, plašās diskusijās ar visām iesaistītajām pusēm un politiskajiem spēkiem, novēršot emociju pārsvaru pār racionāliem argumentiem. L.Menģelsone arī uzsver, ka termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanas jautājuma iekļaušana 2014.gada valsts budžeta paketē neveicina pragmatisku jautājuma atrisināšanu.

"Neskatoties uz viedokļiem un domstarpībām, kas izskanējuši līdz šim, vēlos aicināt politiķus uz diskusiju par to, kā šo programmu uzlabot, gan saglabājot tās konkurētspēju un potenciālu piesaistīt jaunas investīcijas, gan veicinot tautsaimniecības attīstību Latvijā," akcentē L.Menģelsone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē