Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

LPS: Atstājot pašvaldības vienotajā atalgojuma sistēmā, tiks bremzēta to attīstība

Neizslēdzot pašvaldības no valsts pārvaldes vienotās atalgojuma sistēmas, tiks bremzēta to turpmākā attīstība, uzskata Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vecākais padomnieks Māris Pūķis.

Pūķa ieskatā vienotā atalgojuma sistēma nav elastīga, kas nozīmē, ka cilvēkus par izcilu darbu nevar pietiekoši motivēt. Pašvaldību kontekstā netiek ņemtas vērā arī atšķirības starp dažādiem reģioniem. Proti, privātajā sektorā reģionos ir atšķirīgs algu līmenis, bet valsts sektorā notiek virzība uz maksimālu vienveidību.

"Atstājot pašvaldības vienotajā sistēmā, tiek bremzēta attīstība," uzskata Pūķis. Viņš atgādina, ka ekonomiskās krīzes laikā tika panākta solidāra vienošanās ar valdību par algu samazināšanu, bet patlaban, kad ir nepieciešama tālāka attīstība, pašvaldībām ir jāļauj īstenot atšķirīgu pieeju atalgojuma politikā un jāļauj ievērot reģionālās īpatnības. Šāda veiksmīga pieredze varētu būt noderīga arī valsts pārvaldei, uzskata LPS pārstāvis.

Pirms ekonomiskās krīzes pašvaldībām bija iespēja pašām īstenot atalgojuma politiku un tas ļāva piesaistīt augstākas raudzes speciālistus, ja tas bija nepieciešams, atgādina Pūķis. Turklāt bažas, ka pašvaldības šajā ziņā būs izšķērdīgas, neapstiprinājās, jo 2007.gadā vidējais atalgojums pašvaldībā bija par 30% zemāks nekā valsts pārvaldē. Tas liecinot par to, ka pat maksimālas brīvības apstākļos pašvaldības ar atalgojumam paredzētajiem līdzekļiem rīkojās taupīgi.

Jau ziņots, ka valdība vakar akceptēja Finanšu ministrijas informatīvo ziņojumu par Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteikto normu attiecināšanu uz pašvaldībām, kurā rosināts saglabāt pašreizējo sistēmu - pašvaldības neizslēgt no vienotās atalgojuma sistēmas. Ministrija norāda, ka ir saglabājama spēkā esošā sistēma, kas paredz vienotus principus atlīdzības noteikšanā visām valsts un pašvaldības institūcijām, kuras veic valsts pārvaldes funkcijas. Šāds priekšlikums tiek pamatots ar to, ka pašvaldības ir iekļautas valsts pārvaldes vienotajā hierarhiskajā sistēmā un pilda arī likumā noteiktajā kārtībā tām deleģētos vai ar pilnvarojumu nodotos valsts pārvaldes uzdevumus, kā arī šo uzdevumu veikšanai saņem nodokļu maksātāju līdzekļus.

Vienlaikus ministrija uzskata, ka atlīdzības sistēma ir pilnveidojama ar laiku, ņemot vērā ekonomisko un fiskālo situāciju valstī, kā arī samērojot to ar valsts budžeta iespējām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē