Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Latvijas bankas ekonomists nākamgad prognozē bezdarba kritumu līdz viencipara skaitlim

Reģistrētā bezdarba līmenis 2013.gadā samazināsies līdz viencipara skaitlim, prognozē Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs. Šogad reģistrētā bezdarba līmenis vēl nebūs rakstāms ar viencipara skaiti.

Tas saistāms ar šā gada aprīlī ieviesto tautas skaitīšanas korekciju, kas reģistrētā bezdarba rādītāju paaugstināja par 1,6 procentpunktiem, vietnē makroekonomika.lv raksta Krasnopjorovs.

Reģistrētā bezdarba līmenis turpinājis pakāpeniski samazināties, šā gada septembra beigās sarūkot līdz 11% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Līdzīgi kā iepriekšējos gados rudens un ziemas mēnešos bezdarba samazinājums pierims, atsevišķos mēnešos pat ir iespējams neliels kāpums. Savukārt, iestājoties pavasarim, bezdarba samazinājums kļūs straujāks un 2013.gada laikā tas, visticamāk, sasniegs viencipara skaitli, prognozē ekonomists.

Viņaprāt, bezdarba samazinājumam pārskatāmā nākotnē nevajadzētu radīt būtisku spiedienu uz algu pieaugumu, jo tajā pašā laikā pieaug ekonomiskās aktivitātes līmenis jeb darbspējīgo cilvēku līdzdalība darba tirgū. Turklāt ar darba ražīgumu pamatots algas pieaugums ir ilgtspējīgs un nerada augšupvērstu spiedienu uz inflāciju.

Nodarbinātības valsts aģentūras reģistrēto bezdarbnieku skaits - 108 300 - patlaban ir zemākais trīsarpus gadu laikā un par dažiem tūkstošiem zemāks nekā 1999.gada sākumā, kad Krievijas krīzei sekoja atlaišanu vilnis.

Uzņēmēju nodarbinātības gaidas pēdējā pusgada laikā kļuvušas pesimistiskākas, lai gan joprojām vairāk uzņēmēju prognozē nodarbinātības kāpumu, nevis samazinājumu. Tomēr aktuāls paliek jautājums par to, cik lielā mērā uzņēmēju nākotnes redzējums palīdz prognozēt nākotni, nevis vien atspoguļo viņu novērtējumu par uzņēmuma sniegumu pagātnē un pašreizējo situāciju, raksta ekonomists.

Lai kas arī noteiktu uzņēmēju nodarbinātības gaidas, uzņēmēju nākotnes redzējuma pasliktinājums un globālās ekonomikas norises pagaidām nav atstājušas nozīmīgu ietekmi uz Latvijas darba tirgu, vērtē Krasnopjorovs.

"Eurostat" kārtējo reizi apliecinājis, ka nodarbinātības pieaugums Latvijā ir viens no straujākiem Eiropas Savienībā (ES), piemēram, šā gada otrajā ceturksnī nodarbinātības gada pieauguma tempa ziņā Latvija ieņēma otro vietu ES uzreiz aiz Igaunijas. Nodarbinātības kāpuma ziņā Latvija ieņēma līderpozīcijas jau 2011.gadā.

No jauna reģistrēto bezdarbnieku skaits - rādītājs, kas, atspoguļojot atlaišanu dinamiku, visātrāk parādītu situācijas pasliktinājumu darba tirgū, - joprojām ir stabils un pietiekami zemā līmenī. Septembrī tie bija 8200 bezdarbnieki, līdzīgi 2005.gada un 2008.gada vidus līmenim.

Krasnopjorovs norāda, ka Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) reģistrēto vakanču skaits pakāpeniski pieaug, jau pārsniedzot 5000 atzīmi. Turpina pieaugt reģistrēto bezdarbnieku īpatsvars, kas mēneša laikā atrod pastāvīgo darbu.
Šādas tendences liecina par pakāpenisku darba tirgus atlabšanu un arvien pieaugušām iespējām atrast darbu, norāda Latvijas Bankas ekonomists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē