Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kooperatīvs: Mazākas ražas dēļ rudenī var nedaudz pieaugt dārzeņu cenas Eiropā

Mazākas ražas dēļ rudenī Eiropā var nedaudz pieaugt dārzeņu cenas, taču patērētājiem nav iemesla satraukties par augstām cenām, aģentūrai LETA pastāstīja kooperatīvās sabiedrības Mūsmāju dārzeņi vadītāja Edīte Strazdiņa.

Viņa sacīja, ka pēc pašreizējām prognozēm dārzeņu cenas Eiropā kopumā šogad rudenī solās būt augstākas nekā pērn, taču ne būtiski. Par spīti sliktākai dārzeņu ražai karsto laika apstākļu dēļ Dienvideiropā un vēsāku laika apstākļu dēļ Austrumeiropā, Polijas vidienē solās būt laba dārzeņu raža, neļaujot kopējam dārzeņu cenu līmenim būtiski kāpt.

"Pieļauju, ka [dārzeņu] cenu kāpums varētu būt 10-15%. Taču, ņemot vērā, ka cenas joprojām ir ļoti zemas, tās neatgriezīsies normālā līmenī un joprojām būs absolūti zemākajā līmenī. Pat 2007. un 2008.gadā dārzeņu cenas bija daudz augstākas nekā šobrīd. Tāpēc vēl nevarēsim runāt par to, ka dārzeņu cenas atgriezušās normālā cenu līmenī, kāds zemnieks nepieciešams izdzīvošanai. Domāju, ka patērētājiem nav iemesla satraukties par augstām dārzeņu cenām," teica Stazdiņa.

Viņa piebilda, ka patlaban lielākajai daļai dārzeņu cenas vēl ir pavasara cenu līmenī, jo samērā vēso laika apstākļu dēļ ražas ievākšana šogad ir novēlojusies. Šogad, atšķirībā no citiem gadiem, agro kartupeļu raža visiem zemniekiem vēl nav ienākusies, tāpēc to cena pagaidām saglabājas pavasara līmenī. Taču tuvāko divu nedēļu laikā cenas saruks, jo vairums audzētāju beidzot ražu ievāks.

Arī šogad tāpat kā katru gadu, ir tādas dārzeņu kultūras, kurām cenas ir izteikti zemas. Šogad sevišķi zema cena salātiem - ja citus gadus to cena svārstījās no 1,05 līdz 1,08 eiro, tad šogad to cena samazinājusies līdz viena eiro robežai. Joprojām zemas ir arī burkānu un sīpolu cenas. Turpretī biešu šogad pietrūkst un to cenas ir palielinājušās salīdzinājumā arī pagājušo gadu, kad tās bija izteikti zemas. Līdz ar to biešu audzētāji, kam noliktavā vēl ir saglabājušās bietes no iepriekšējā gada ražas, var būt laimīgi, piebilda Strazdiņa.

LETA jau vēstīja, ka vēso laika apstākļi dēļ šogad Latvijā būs mazāka kartupeļu un burkānu raža, turpretī kāposti un sīpoli aug labi un to raža nebūs mazāka kā pagājušajā gadā.

Strazdiņa iepriekš norādīja, ka dārzeņu audzēšanai nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ Latvijas lielie tirdzniecības tīkli ar pašmāju dārzeņu produkciju ir nodrošināti daļēji, bet ļoti daudzos mazajos veikalos tirgotāji pēc importa preces lūkojas jau patlaban vietējās produkcijas trūkuma dēļ.

Kooperatīvs Mūsmāju dārzeņi reģistrēts 2006.gadā Ogres novada Galiņu pagastā un apvieno SIA Dimdiņi Agro, SIA Sigro, kā arī zemnieku saimniecības Galiņi, Bračas, Dārzi, Zūmaņi, Sīļi, Sviķi, Īskāji, Kliblapsas un Artūru Kimu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē