Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Apburtie loki politikā

Pagājušajā nedēļā viens no Krustpunktu tematiem bija politiskās partijas XXI gadsimta Latvijā. Ņemot vērā, ka interesantas domas izteica visi runātāji, tālākais ir nevis raidījuma dalībnieku izteikumu vērtējums, bet tajos balstītas pārdomas. Proti, manuprāt, esam pamanījušies iekulties vairākos apburtajos lokos.


Pirmais. Neapmierinātība ar status quo provocē ignorēt vēlēšanas, jo tām neredz jēgu. Cilvēciski saprotami. Problēma tāda, ka, jo mazāku sabiedrības daļu pārstāv galu galā ievēlētie, jo pašsaprotami pieaug alerģija pret status quo. Politiskais žests (jo arī nepiedalīšanās vēlēšanās ir politiska rīcība) pats sevi uzkurina un baro. Uzsveru, ka neko nepārmetu vēlēšanas ignorējošajiem; ir tikai jāapzinās, ka šis protests, kura pamatā daudzos gadījumos ir patiesa vēlme, lai būtu reālas pārmaiņas, faktiski iecementē situāciju, pret kuru tas vērsts.

Šis loks nav pārraujams, ja sarūgtinātie psiholoģiski nav gatavi pieņemt, ka viņu līdzdalība vēlēšanās var nenest rezultātus pārskatāmā nākotnē. Tad, protams, rodas jautājums par līdzdalības jēgu, bet pretjautājums ir – ko konkrēti dod nepiedalīšanās? Vai no "tīras sirdsapziņas" sajūtas kaut kas patiešām mainās?

Otrais. Esam maza populācija, un tam ir savi – vismaz teorētiski – plusi (sasniedzamība komunikācijai) un mīnusi. Esam mīnusu apburtajā lokā. Mazas populācijas mīnuss ir alternatīvu elites grupu neiespējamība. Kā saka, visi visus pazīst, tepat vien jādzīvo ir. Līdz ar to mēs politiskajā procesā virzāmies no vienas saskaitāmo kompozīcijas pārgrupēšanas uz nākamo, kas – atkal – ir cilvēciski saprotami, bet arī nozīmē, ka elites grupu it kā nomaiņa ir fikcija. Turklāt, ja samierināmies ar to, ka tik mazā populācijā vienas elites paaudzes ietvaros alternatīvas grupas tiešām nevar izveidoties, teorētiski bija cerība, ka konfrontācija notiks starp dažādām paaudzēm. Nenotiek. Notiek "uzsūkšana". Arī daudz piesauktajam "svārstam" nav lielas nozīmes – tik mazas populācijas apstākļos, arī Saskaņai nonākot valdībā, nomainītos daži saskaitāmie, bet ne varas struktūra, jo struktūra nav tikai daži desmiti personāžu Jēkaba ielā un Brīvības bulvārī.

Trešais. Ņemot vērā Latvijas attīstības objektīvo līmeni, objektīvi spiedīgās vajadzības dominē gan pieprasījuma (vēlētāji), gan piedāvājuma (politiķi) pusē. Tas savukārt provocē formas pārsvaru pār saturu (kurš pārliecinošāk runās par "šeit un tagad") un īstermiņa risinājumus (t. sk. nepopulāru lēmumu atlikšanu). Te gan risinājums būtu bagātīgāka dažādu domnīcu ekosistēma, kas strādātu ar ilgtermiņa problēmām, lai tās nepaliktu novārtā, jo politiķiem nav spēka un laika tām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē