Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Agronomi: Dažādos tirdziņos pārdotajiem stādiem vēlams rūpīgi izpētīt izcelsmi

Sākoties dārzkopības sezonai, stādu pircējiem dažādos tirdziņos vēlams rūpīgi aplūkot noskatīto pirkumu, lai noteiktu tā izcelsmi un tādējādi iegādātos stādu, kurš ar garantiju izdzīvos vietējos klimatiskajos apstākļos, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) speciālisti.

Kā atzina LLKC Augkopības nodaļas agronoms Māris Narvils, joprojām daudzi dārzkopības entuziasti uzķeras uz tā tirgotāja āķa, kurš piedāvā iegādāties lētākus stādus.

"Bieži vien mūsu apstākļiem nepiemērotus augus tirgotāji pieved ļoti tuvu pircējam, piemēram, lielpilsētā vai novadu centros. Tādēļ, šādā vietā iegādājoties augļu kokus, joprojām aicinu pārliecināties, ka augu pase ir uz katra kociņa, turklāt nevis papīra, bet gan no īpaša plastikāta," sacīja Narvils.

Pērkot augu, pirmkārt, jāvērtē tā vizuālais izskats un tas, vai augam nav pievienotas košas, krāsainas, apdrukātas etiķetes, uz kurām auga nosaukums un apraksts ir svešvalodā. Otrkārt, jāraugās, vai podiņš, kurā augs iestādīts, nav košs, krāsains un apdrukāts, - Latvijā tādus neizmanto, jo tas ir ļoti dārgi un ražošanā nav nepieciešams. Treškārt, būtiska ir vainaga un sakņu, kā arī podiņa proporcija.

Kā norādīja Stādu audzētāju biedrības priekšsēdētājs Andrejs Vītoliņš, bieži ievestajiem augiem sakņu sistēma tiek ierobežota, - augus stāda mazākos podiņos, lai izvairītos no liekās augsnes pārvadāšanas. Izsīkstot barības vielām augsnē, cieš sakņu sistēma, augs novājinās un rezultātā var iet bojā. Ja auga vainags ir daudz lielāks par podiņu, pastāv risks, ka auga saknes ir apgrieztas, lai to varētu šajā podiņā iestādīt.

Speciālists arī norāda, ka nedabīgi zaļš, ļoti košs un bagātīgi ziedošs augs var liecināt, ka veģetācijas periods tam ir sācies būtiski agrāk nekā augiem Latvijā un tas ir mākslīgi piebarots ar minerālvielām, lai panāktu ātrāku augšanu un ziedēšanu.

"Protams, pastāv iespēja, ka augs audzēts siltumnīcā. Tomēr pievērsiet uzmanību gadalaikam - vai šis augs šobrīd ir atbilstošs sezonai? Tas attiecas arī uz ziemcietēm. Ja redzat šos augus ar ļoti spēcīgu augumu, sulīgām lapām un bagātīgi ziedošus, skaidrs, ka tas intensīvi mēslots un audzēts siltumnīcā. Latvijā ziemcietes siltumnīcās intensīvi neaudzē," sacīja Vītoliņš.

Būtiski atcerēties, ka Latvijas tirgū ir noteiks augu sortiments un šķirņu klāsts. Ja auga šķirnes nosaukums ir vācu, poļu vai kādā citā svešvalodā, pārdevējam būtu jājautā konsultācija par šķirnes īpatnībām, auga izcelsmi un ziemcietību Latvijas klimatiskajos apstākļos.

Svarīgi arī atcerēties, ka salcietība nav tas pats, kas ziemcietība. Salu augs var pārciest jebkur, arī savā ierastajā dzimtenē, savukārt ziemcietība ir apstākļu kopums, kurš augam jāpārvar, lai tas veiksmīgi pārziemotu un pārciestu Latvijas klimatiskos apstākļus.

Iepriekš LLKC agronomi jau norādīja - lai izvairītos no slimu un Latvijas klimatam nepiemērotu stādu iegādes, iedzīvotāji aicināti pirkt tikai tos augus, kuriem izsniegtas augu pases.

LLKC dibināts 2004.gadā ar mērķi paaugstināt lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas. 26 lauku konsultāciju biroji nodrošina lauksaimnieku konsultācijas un mācību organizāciju visos Latvijas novados, kā arī organizē Zemkopības ministrijas padotības iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē