Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ekspremjeri pie prezidenta - aicina cīnīties ar cūku mēri un veidot krīzes vadības centru

Cūku mēris Latvijā draud izvērsties par traģēdiju visai nozarei, tādēļ par tā ierobežošanu vajadzētu domāt visaugstākajā līmenī. Tāpat būtu jāatbalsta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu pārtikai no 21% uz 12%, bet pret Krievijas rīcību jāvēršas aktīvāk, veidojot valdības paspārnē profesionālu krīzes vadības centru. Šādus ieteikumus, pirmdien tiekoties ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, pauda ekspremjeri, kuri pēc savas iniciatīvas bija ieradušies, lai pārrunātu notiekošo valstī, portālu Diena.lv informēja Valsts prezidenta kanceleja.

Ekspremjeri - Ivars Godmanis un Aigars Kalvītis, kuri startēs arī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās no Vienoti Latvijai saraksta, kā arī citi bijušie valdības vadītāji - Valdis Birkavs, Māris Gailis un Vilis Krištopans - tikšanās laikā ar prezidentu pauda atbalstu PVN samazināšanai, jo tas būtu ieguvums vietējiem pārtikas ražotājiem saistībā ar iesaldētās PVN komponentes samazinājumu.

Savukārt, lai mazinātu ietekmi uz piena nozari, kas Krievijas tirgus aizvēršanās rezultātā solās būt vissmagākā, ekpremjeri aicināja runāt par "neatliekamu tirgus intervences un eksporta subsīdiju ieviešanas nepieciešamību Eiropas Savienības (ES) līmenī". Šāda pieeja, viņuprāt, būtu jāattiecina arī uz gaļu un graudiem. Vienlaikus ES būtu jāatceļ piena kvotu sankciju piemērošana Latvijas piena ražotājiem, kas vēl šogad ir plānota. Turklāt ar šiem jautājumiem, pēc ekspremjeru domām, būtu jāstrādā visaugstākajā līmenī, jo nevar izslēgt nākamo sankciju fāzi, no kuras Latvijas tautsaimniecība ciestu vismaz desmit reizes lielākus zaudējumus, nekā tas ir patlaban.

Kalvītis arī uzskata, ka cūku mēris, pret kuru šobrīd vakcīnas nav, Latvijā draud izvērsties par traģēdiju visai nozarei un ir līdzvērtīgs Krievijas embargo radītajām sekām. Tādēļ arī rīcības plānam par tā ierobežošanu būtu jābūt ļoti konkrētam un pieņemtam visaugstākajā līmenī. Savukārt Krištopans rosināja nekavējoties atcelt jebkādus ierobežojumus meža cūku medīšanai, kas vismaz daļēji ļautu mazināt to populāciju valstī.

Godmanis, kurš vadīja valdību 1998. gada Krievijas krīzes laikā, rosināja šoreiz rīkoties daudz aktīvāk un izlēmīgāk, bet Birkavs aicināja veidot profesionālu krīzes vadības centru, kas darbotos valdības paspārnē un nepārtraukti sekotu līdzi situācijas izmaiņām ar mērķi reaģēt ātri un efektīvi. Savukārt Gailis uzsvēra, ka Latvijai ir nopietni jādomā par sava sašķidrinātās gāzes termināļa būvi, jo šobrīd alternatīvu gāzes piegādes ceļu, izņemot Krievijas gāzi, nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas