Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Valdība piešķir finansējumu ar okupācijas režīmu slavinošo objektu demontāžu saistītajiem darbiem

Valdība 2.novembra sēdē lēma no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem piešķirt finansējumu ne vairāk kā 123 019 eiro apmērā, lai Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) un Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) biedrība varētu segt izdevumus, kas radušies saistībā ar okupācijas režīmu slavinošo objektu izvērtēšanu, dokumentēšanu un to fragmentu iekļaušanu LOM krājumā, informēja Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Zonne-Zumberga.

NKMP piešķirti 89 689 eiro, lai veiktu likumā Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā noteiktās funkcijas – izvērtētu demontējamo objektu oriģinālās detaļas vai fragmentus, kuriem ir mākslinieciska vērtība, arhitektoniska kvalitāte, kultūrvēsturiska vai izglītojoša nozīme, kā arī dokumentētu objektus, izmantojot trīsdimensionālo lāzerskenēšanu, un veiktu izpēti ar radiolokācijas metodi, lai noteiktu karā kritušo karavīru apbedījumu esamību.

Latvijas Okupācijas muzeja biedrībai, savukārt, tiks pārskaitīti ne vairāk kā 33 330 eiro likumā noteiktā valsts pārvaldes uzdevuma – nodrošināt LOM krājumā iekļauto demontēto objektu oriģinālo detaļu un fragmentu uzturēšanu, saglabāšanu, pieejamību, izpēti un sabiedrības izglītošanu atbilstoši muzeja darbību regulējošu normatīvo aktu noteikumiem – veikšanai.

NKMP ir izveidota starpinstitūciju darba grupa, kurā ietilpst pārstāvji no NKMP, LOM un Latvijas Mākslinieku savienības. Darba grupas uzdevums ir izvērtēt demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu un to fragmentu māksliniecisko vērtību, arhitektonisko kvalitāti un kultūrvēsturisko vai izglītojošo nozīmi. Līdz šim darba grupa ir noteikusi 24 objektus, kam veicama dokumentēšana (uzmērīšana), izmantojot trīsdimensionālo lāzerskenēšanas metodi. Ņemot vērā, ka NKMP turpina saņemt pašvaldību iesniegumus, prognozēts, ka uzmērīšana varētu būt nepieciešama vēl vismaz trīs objektos. NKMP papildu lāzerskenēšanai nepieciešams veikt sešu objektu izpēti ar radiolokācijas metodi, lai noteiktu to atbilstību likumā noteiktajam izņēmumam – likums neattiecas uz pieminekļiem, piemiņas zīmēm, piemiņas plāksnēm, piemiņas vietām, arhitektoniskiem vai mākslinieciskiem veidojumiem, kuri atrodas karā kritušo karavīru apbedījumu vietās, kā arī padomju vai nacistiskā terora upuru piemiņas vietās.

LOM ir uzsācis īstenot likumā noteikto valsts pārvaldes uzdevumu un sadarbībā ar ekspertiem ir veicis novietņu un teritoriju novērtēšanu LOM krājumā iekļauto demontēto objektu oriģinālo detaļu vai fragmentu glabāšanai.

Kā jau iepriekš informēts, 23. jūnijā stājās spēkā likums Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas teritorijā. Saskaņā ar likumu publiskajā ārtelpā, publiskajā būvē vai publiskas personas iekštelpā aizliegts eksponēt pieminekļus, piemiņas zīmes, piemiņas plāksnes, piemiņas vietas, arhitektoniskus vai mākslinieciskus veidojumus un citus objektus, kas izvietoti Latvijas teritorijā kopš 1940. gada un atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem: slavina PSRS vai nacistiskās Vācijas okupācijas varu, ar to saistītu notikumu vai personu, slavina totalitārismu, vardarbību, militāru agresiju, karu un kara ideoloģiju, vai arī ietver padomju varas vai nacisma simbolus.

Saskaņā ar MK 14.jūlijā pieņemtajiem noteikumiem ir apstiprināts Latvijas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu saraksts. Pašvaldībām objektu demontāžu jāīsteno ne vēlāk kā līdz šī gada 15. novembrim. Saskaņā ar likuma pārejas noteikumiem minētais termiņš neattiecas uz Rīgā, Uzvaras parkā esošā monumenta pazemes daļas demontāžu un atbrīvotās teritorijas sakārtošanu, kas jāveic līdz 2023. gada 30. jūnijam.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja