Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pasaules Brīvo latviešu apvienība publicē digitālo arhīvu Latviešu arhīvi pasaulē

Turpinot ar Kultūras ministrijas (KM) atbalstu 2021.gadā sākto projektu Latviešu arhīvi pasaulē, publicēts digitālais arhīvs, kas projekta mājaslapā arhivi.pbla.lv skatāms sadaļā Materiāli, informēja Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) pārstāve Lora Egle.

Digitālajā arhīvā Latviešu arhīvi pasaulē vienkopus pieejami digitālie un digitalizētie arhīvu materiāli, kurus glabā latviešu kopienas visā pasaulē. Arhīva saturu veido latviešu kopienu pārstāvji, patstāvīgi apstrādājot un digitalizējot arhīvu materiālus, izmantojot PBLA sagatavotās vadlīnijas.

Publicētajā digitālā arhīva versijā skatāmi pirmie digitāli radītie un digitalizētie materiāli, kurus apstrādājuši, digitalizējuši un katalogos aprakstījuši paši arhīvu turētāji diasporā. Digitālo arhīvu plānots regulāri papildināt, pievienojot arvien jaunus digitālos un digitalizētos materiālus.

Ar KM atbalstu 2021.gada sākumā PBLA sāka projektu Latviešu arhīvi pasaulē, lai apzinātu arhīvus latviešu kopienās visā pasaulē un veicinātu tajos glabātās informācijas saglabāšanu un pieejamību. Projekta pirmajā posmā 2021. gadā PBLA veica aptauju, lai apzinātu, kur un kādi arhīvu materiāli par latviešu kopienām ārzemēs ir pieejami.

Aptaujā piedalījās tautieši no visas pasaules un dažādām paaudzēm. Izmantojot aptauju rezultātā iegūtos datus, tika izstrādāta digitāla karte, kur skatāma un meklējama informācija par latviešu arhīviem pasaulē. PBLA regulāri atjauno un papildina karti, tādēļ ikviens, kura īpašumā ir materiāli par latviešiem ārzemēs, ir aicināts iesaistīties projektā, sazinoties ar PBLA pārstāvniecību.

Projektā ir tapuši arī četri informatīvi video par tādām tēmām, kā arhīvu materiālu vākšana un sistematizēšana, retie materiāli un digitalizācija, materiālu pārvešana, audiovizuālo materiālu saglabāšana. Informatīvie video tika prezentēti četros tiešsaistes semināros 2021.gada oktobrī un 2022.gada janvārī, kuros piedalījās arī video tapšanā iesaistītie eksperti, diskutējot ar semināra dalībniekiem.

Uzklausot arhīvu turētāju latviešu kopienās vajadzības, projekta otrajā posmā PBLA sagatavoja arhīva materiālu apstrādes un digitalizācijas vadlīnijas latviešu diasporas kopienu arhīviem. Vadlīniju sagatavošanai PBLA projektu vadītāja Egle savā maģistra darbā veica latviešu diasporas kopienu arhīvu attīstības un specifikas analīzi, kā arī pētīja profesionālās digitalizācijas vadlīnijas. Pētījuma rezultātā tika sagatavotas, testētas un publicētas tieši latviešu diasporas arhīviem pielāgotas vadlīnijas, kuras ir pieejamas sadaļā Vadlīnijas.

Projekta trešajā posmā PBLA sadarbībā ar programmētāju Klāvu Rudzīti strādāja pie digitāla arhīva izveides, kur vienkopus apvienot latviešu kopienu digitālos un digitalizētos materiālus, tādā veidā saglabājot informāciju, kas ir materiālos, kuri tiek glabāti latviešu kopienās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja