Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pārejas mistērijas 2023. gada Eiropas kultūras galvaspilsētā Eleisīnā

Sestdien, 4. februārī, Grieķijas pilsētā Eleisīnā tiks svinīgi atklāta Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programma. Šogad šis tituls piešķirts arī Timišoarai Rumānijā un Vesprēmai Ungārijā

Eleisīna jeb Elefsina ir neliela pilsēta, kurā dzīvo 30 000 cilvēku. Tā atrodas Saronikas līča krastā 21 kilometra attālumā no Atēnām. Eleisīnai ir vairāk nekā 3500 gadu vēsture, un tā ir bijusi viena no vissvarīgākajām Senās Grieķijas svētvietām. Šeit ir notikušas Eleisīnas mistērijas – ikgadēji reliģiskie svētki ar mistiskiem rituāliem par godu dievietei Dēmetrai, viņas meitai Persefonei un dievam Dionīsam. Tā ir pazīstama kā Aishila dzimtā pilsēta, un šeit ilgstoši tiek rīkots viņa vārdā nosauktais mākslas festivāls.

XX gadsimtā Eleisīna kļuva par vienu no galvenajām Grieķijas industriālajām pilsētām. Pēdējās desmitgadēs smagās rūpniecības attīstības apgriezieniem samazinoties, Eleisīna meklē savu jauno identitāti XXI gadsimtā. Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programma, kurai dots nosaukums Pārejas mistērijas/Mysteries of Transition, veidota ar uzsvaru uz novatorisku, daudzveidīgu mākslu, izpētes un izglītības iniciatīvām.

Trīs galvenās tematiskās vadlīnijas ir cilvēki/sabiedrība, vide un darbs. Notikumos savienosies Eleisīnas kultūrvēsturiskais mantojums un mūsdienu risinājumi – šāda kombinācija veicinās sociālo attīstību un novācijas, kā arī stiprinās vietējās kopienas. Oficiālajā programmā ir iekļauti 465 pasākumi, kas tiek rīkoti sadarbībā ar 192 grieķu un 137 starptautiskajiem partneriem. Pilsētā ir uzlabota kultūras infrastruktūra, mākslas vajadzībām pielāgotas bijušās industriālās telpas, izveidotas jaunas un nostiprinātas esošās institūcijas – tas ļauj nodrošināt iniciatīvu ilgtspēju un projektu pēctecību arī pēc 2023. gada.

Katrs programmā iekļautais pasākums tiek dēvēts par Mistēriju, kam piešķirts kārtas numurs. Atklāšanas ceremonija, kas sāksies 4. februāra vakarā Eleisīnas krastmalā, ir Nulles mistērija. To iestudē britu režisors Kriss Boldvins, kurš bija atbildīgs arī par lielajiem brīvdabas pasākumiem 2022. gada Eiropas kultūras galvaspilsētā Kauņā, kopā ar projekta 2023 Eleusis māksliniecisko vadītāju grieķu režisoru Mihailu Marmarinu. Akcijas devīze ir Kāda ievērojama cilvēka ierašanās/Arrival of a Notable Someone – notikuma kodolu veidos četras procesijas, kas sasniegs Eleisīnu no dažādām vietām Grieķijā un Eiropā gan pa sauszemi, gan jūru. Svētceļnieku vidū būs Beļģijas mākslinieku kolektīvs TimeCircus, kas ar sauszemes kuģi, ko darbina cilvēka spēks, mēro 3000 kilometru ceļu no Antverpenes pāri visai Eiropai, lai sasniegtu Eleisīnu 4. februāra pievakarē (99. mistērija).

Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas programmā 4. un 5. februārī būs koncerti, izstādes un performances. Ar īpašu nepacietību tiek gaidīts 90. gadu grieķu elektroniskās mūzikas grupas Stereo Nova atkalapvienošanās koncerts par godu 2023 Eleusis un vācu laikmetīgās mūzikas, mākslas un teātra klasiķa Heinera Gebelsa instalācija Septiņas kolonnas jeb 44. mistērija, kas būs veltījums Eleisīnas postindustriālajai vēsturei, arhitektūrai un estētikai: bijušās olīveļļas ražotnes noliktavu ar gaismas, projekciju un skaņu efektu palīdzību Heiners Gebelss pārvērtīs par "laicīgās iniciācijas telpu".

Septembrī ar īpašu jaundarbu Eleisīnā ieradīsies itāļu režisors Romeo Kastelluči – viņa unikālā izrāde performance Ma jeb 11. mistērija notiks Eleisīnas senajā arheoloģiskajā parkā. Šajā pašā vietā septembrī un oktobrī tiks parādīts Cilvēka rekviēms jeb 14. mistērija – vācu režisora Johena Zandiga un vācu horeogrāfes Sašas Valcas iestudējums, kas balstīts Johannesa Brāmsa Vācu rekviēmā.

Informācija: 2023eleusis.eu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja