Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kultūru, ideju un stāstu krustpunkts. Ravennas festivālu šogad iedvesmojušas Italo Kalvīno Neredzamās pilsētas

Trešdien, 7. jūnijā, tiek atklāts 34. ikgadējais Ravennas festivāls – viens no interesantākajiem un skaistākajiem starpžanru forumiem Eiropā, kas aptver visplašāko izpildītājmākslas spektru. Programmā ir vairāk nekā simt notikumu, un tā turpināsies līdz 23. jūlijam

Šis festivāls ir viens no skaistākajiem arī tāpēc, ka par tā norises vietu ir izvēlētas Ravennas slavenās, mozaīkām izrotātās bazilikas, kuras ir iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Šogad tiek svinēta itāļu rakstnieka Italo Kalvīno simtgade, un par Ravennas festivāla tematisko vadlīniju ir kļuvis Kalvīno romāna Neredzamās pilsētas nosaukums. Tā kā autors šajā darbā drīzāk attēlo pieredzi, atmiņas un vēlmes, nevis reālas vietas, viņa jubileja dod iespēju festivāla rīkotājiem pārdomāt pilsētas divējādo dabu: pilsēta ir gan cilvēku līdzāspastāvēšanas simbols, kultūru, ideju un stāstu krustpunkts, gan arī kopienu krīzes – nevienlīdzības, patērētājkultūras, standartizācijas, piesārņojuma un citu problēmu – iemiesojums. Festivāla notikumos tradicionāli tiek uzsvērta Ravennas kā "kausējamā katla" identitāte – šī pilsēta vēsturiski ir bijusi stratēģiski svarīgs krustpunkts starp Rietumiem un Austrumiem.

Pianiste Marta Argeriha un čellists Miša Maiskis uzstāsies Ravennā 8. jūnijā. Publicitātes foto

Festivāla programmu 7. jūnijā atklās leģendārā multimediju māksliniece, Ņujorkas avangarda kultūras ikona Lorija Andersone, kura uzstājās ar koncertu Let X = X. 8. jūnijā Ravennā tiks sagaidīts pianistes Martas Argerihas un čellista Mišas Maiska duets, viņi izpildīs Bēthovena, Šopēna un Debisī sonātes čellam un klavierēm.

Turpmākajās nedēļās festivālā varēs dzirdēt visu žanru mūziku. Pieminot roka leģendu Frenku Zapu viņa nāves 30. gadadienā, kolektīvs Parco della Musica Contemporanea Ensemble (PMCE) atskaņos Zapas šedevru The Yellow Shark, savukārt par godu komponista Lučāno Berio nāves 20. gadadienai soliste Ljuba Bergamelli un ansamblis Icarus vs Muzak izpildīs viņa ciklu Tautasdziesmas. Koncertus sniegs vijolnieki Leonids Kavaks un Anne Sofija Mutere (viņa ieradīsies ar savu kolektīvu Mutter’s Virtuosi), pianisti Beatriče Rana un Jefims Bronfmans, dziesminiece Aurora, Rietumāfrikas mūzikas zvaigzne Fatumata Diavara, indīroka grupa Fast Animals and Slow Kids kopā ar simfonisko orķestri, džezroka ģitārists Maiks Sterns ar savu grupu, vokālie ansambļi The King’s Singers un The Tallis Scholars, koris Tenebrae u. c. Pie Luidži Kerubīni jauniešu orķestra pults stāsies diriģenti Julians Rahlins un Kristjans Jervi.

Ik gadu Ravennas festivālā piedalās maestro Rikardo Muti, kurš dzīvo Ravennā. Festivāla dibinātāja un goda prezidente ir viņa sieva Kristīna Macavillāni-Muti. Šoreiz viņš diriģēs divas programmas. Pirmajā no tām, kurā skanēs Gluka, Bellīni un Brāmsa opusi, Rikardo Muti izveidotajam Luidži Kerubīni jauniešu orķestrim pievienosies Ammānas Nacionālās konservatorijas jaunie mūziķi. Šis koncerts ir iekļauts festivāla projektā Draudzības ceļi: 7. jūlijā programma skanēs Ravennā, 9. jūlijā – Jerašā Jordānijā, 11. jūlijā – Pompejos. Savukārt savā otrajā programmā ar Luidži Kerubīni jauniešu orķestri Rikardo Muti ir iekļāvis Nino Rotas, Manuela de Faljas un Morisa Ravela darbus (Ravennā 20. jūlijā).

Festivālā notiks dejas un teātra izrādes, kā arī filmu skates (Friča Langa Metropole un Čārlija Čaplina Lielais diktators) mūzikas pavadījumā.

Informācija: ravennafestival.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja