Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Aicina uz Viestura Kairiša filmu Janvāris un programmas Barikādēm 32 pasākumiem

Šogad aprit 32 gadi kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem. Filmu studija Mistrus Media, sadarbojoties ar 1991. gada barikāžu muzeju, aicina apmeklēt barikāžu atceres dienas pasākumus.

Par šo laiku vēsta arī Viestura Kairiša jaunākā spēlfilma Janvāris – vēsturisks un autobiogrāfisks stāsts par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti 1991. gada janvāra politiskajos notikumos Rīgā.

 

2023. gada 20. janvārī plkst. 13.00 kinoteātrī Splendid Palace notiks Viestura Kairiša spēlfilmas Janvāris īpašais seanss barikāžu dalībniekiem; tajā pašā dienā, 20. janvārī, vakara seansā plkst. 19.30 kinoteātrī Splendid Palace plānots filmas Janvāris barikāžu atceres dienas seanss kopā ar režisoru Viesturu Kairišu un citiem filmas veidotājiem. Informācija par biļetēm kinoteātra mājaslapā.

Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris no 13. janvāra līdz pat 22. janvārim tiks izrādīta Rīgā un reģionos, visi laipni aicināti sekot līdzi informācijai gan reģionu kultūras un tautas namu mājaslapās, gan filmas Facebook lapā. Šajā barikāžu atceres mēnesī filmas autori un izplatītāji īpaši aicina skolēnus un skolotājus apmeklēt filmu Janvāris programmas Latvijas Skolas soma ietvaros.

"1991. gada janvāris bija mēnesis, kad mēs kā indivīdi izvēlējāmies un izcīnījām brīvību. 1991. gada janvārī man bija 19 gadu, tāpēc šīs filmas varoņus un notikumus es ļoti labi pazīstu. Šajā vecumā es cīnījos par savu personīgo brīvību, kamēr latviešu nācija cīnījās par brīvību no PSRS totalitārā žņauga. Ukrainas karš rāda, ka Latvijas cīņa nav galā un joprojām turpinās. Janvāris ir gada pirmais mēnesis, filma ir par sākumu," stāsta filmas režisors Viesturs Kairišs.

2023. gada 12. janvārī Viestura Kairiša filma Janvāris piedzīvos pirmizrādi Viļņā, kur stāsta ietvaros nokļūst arī filmas varoņi Jazis un Anna; Lietuvas kinoteātru repertuārā filma nonāks 13. janvārī.

Filmas autori sadarbībā ar 1991. gada barikāžu muzeju aicina arī uz pārējiem programmas Barikādēm 32 pasākumiem Latvijā un Rīgā.

Piektdien, 2023. gada 13. janvārī, plkst. 18.00 – tradicionālais Zaķusalas barikāžu aizstāvju pasākums tiks pārraidīts tiešraidē LTV sociālo mediju kontos un portālā LSM.lv. Pasākumā uzrunu aicināta teikt aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, NBS komandieris Leonīds Kalniņš, uzstāsies barikāžu dalībnieki, vairāk nekā 200 jaunsargi dos svinīgo solījumu, spēlēs NBS štāba orķestris. Atceres pasākumam Zaķusalā ir dziļi simboliska nozīme, ņemot vērā, ka barikāžu laikā Latvijas Televīzijai bija vitāli svarīga un simboliska loma patiesas informācijas nodrošināšanā sabiedrībai.

20. janvārī plkst. 10.00–19.00 Doma laukumā jaunsargu uzraudzībā degs piemiņas ugunskurs, būs apskatāma muzeobusa ekspozīcija, kā arī īpaša 40 lielformāta fotogrāfiju izstāde Barikādes Latvijā 1991 un barikādes Ukrainā 2014–2022, ļaujot vilkt paralēles un saskatīt kopīgo cīņā par brīvību. Latvijas fotogrāfijas – no 1991. gada barikāžu muzeja krājuma, Ukrainas barikāžu fotogrāfijas uzņēmuši Irēna Goluba, Agija Bogdanova un TVNET kara reportieris Jānis Vingris.

Šogad barikāžu atceres laiks sakrīt ar skaudru un neiedomājami tumšu brīdi Eiropas vēsturē, tādēļ 1991. gada barikāžu muzejs kopā ar biedrību Tavi draugi aicina sniegt atbalstu un gaismu Ukrainas varoņiem, kuri šobrīd cīnās par savu un mūsu visu brīvību. Doma laukumā 20. janvārī notiks vērienīga ierakumu sveču liešana, izgatavotās sveces tiks nogādātas Ukrainas armijai – karavīriem tās noder, lai uzsildītu ūdeni, pagatavotu maltītes un sasildītos. Viss ierakumu sveču liešanai nepieciešamais būs pieejams uz vietas, apmeklētāji laipni aicināti arī ņemt līdzi un ziedot sveces un to atlikumus. Pasākuma dalībnieki tiks cienāti ar īstu Ukrainas boršču no kafejnīcas Borščs – garšīgi pie ukrainietēm.

Pārējām programmas Barikādēm 32 aktualitātēm un pasākumiem var sekot līdzi 1991. gada barikāžu muzeja mājaslapā un sociālajos medijos: www.barikades.lv #Barikades1991,
Facebook.com/Barikades1991
Instagram.com/Barikades1991

Twitter.com/Barikades1991

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja