Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Vairāk saules - Rīgā viesosies pasaulslavenais cirks Cirque du Soleil

Cirque du Soleil ir mainījis cirka izrāžu pasniegšanas veidu un miljoniem skatītāju izraisījis atkarību no saviem iestudējumiem. Pirmo reizi Latvijā būs skatāms izcilās trupas šovs Saltimbanco.

Kāpēc ir jāsajūsminās par Cirque du Soleil ierašanos Latvijā? Tāpēc, ka cirka mākslā nav izdomāts nekas vērienīgāks un autoritatīvāks - Saules cirka nosaukums garantē augstāko kvalitāti, meistarību un publikas emociju eksploziju. 1984. gadā Kanādā dibinātā trupa sākotnēji apvienoja ielu māksliniekus - viņi spēlēja mūziku, rija un spļāva uguni, žonglēja un staigāja uz koka kājām. Šobrīd Cirque du Soleil ir globālisma fenomens, milzīga korporācija un izklaides industrijas līderis - uzņēmums ražo dinamiskus, mūsdienīgus teatralizētus cirka iestudējumus, kuros ir viss, par ko var sapņot skatītājs. Nav tikai dresētu zvēriņu.

Ilūziju sortiments

Trupas repertuārā šobrīd ir 22 izrādes. Septiņas no tām pastāvīgi dzīvo Lasvegasā, pa vienai - Orlando, Tokijā un Makao, un ir skatāmas tikai šajās pilsētās. Pārējie šovi apceļo pasauli. Katram iestudējumam ir savs akcents un stāsts, dramatisks un akrobātisks skelets. Programmas ir domātas visai ģimenei, izņemot vienu: Zumanity ir pamācība kamasutras mākslā - erotika, mīla, ekstāze un franču modes mākslinieka Tjerī Miglera virtuozi darinātā apakšveļa.

Novatoriskas, tehnoloģiski sarežģītas atrakcijas un vecmodīgi klasiskus cirka trikus Cirque du Soleil pasniedz augstās mākslas iepakojumā. Šeit viss ir godīgi un dārgi - pat mūzika šovā tiek izpildīta «dzīvajā». Piemēram, izrādē Saltimbanco, kuru Ziemassvētku sezonā redzēsim Rīgā, uz skatuves būs pieci mūziķi un divi dziedātāji. Trupas uzvedumus caurstrāvo sentimentalitāte un lirika, spozme un burleska, komiskas situācijas un elpu aizraujoši akrobātiski numuri. Ko apmeklētājs visvairāk gaida no cirka izrādes? Ilūzijas un maģijas sajūtu - un Cirque du Soleil to spēj nodrošināt.

Vakances!

Katra izrāde tiek gatavota aptuveni divus gadus un izmaksā vidēji 20 miljonus ASV dolāru, tāpēc biļetes uz Cirque du Soleil šovu ir salīdzinoši dārgas. Uzņēmuma galvenā mītne atrodas Monreālā, kur darbojas studija - laboratorija. Tajā dzimst visi Cirque du Soleil projekti - no idejas līdz tās īstenošanai. Šajā radošajā inkubatorā notiek mākslinieku apmācība, treniņi un mēģinājumi, darbnīcās tiek veidoti tērpi un rekvizīti, tiek attīstītas tehnoloģijas un šoviem nepieciešamais aprīkojums.

Trupai tiek atlasīti labākie cirka mākslinieki, akrobāti, vingrotāji, peldētāji, dejotāji, dziedātāji un mūziķi - tos vervē visā pasaulē. Jauno talantu CV tiek laipni gaidīti! Klauns un virves dejotāja meklē darbu? Izpētiet informāciju par vakancēm - cirquedusoleil.com/jobs. Saules cirks lepojas ar trupas internacionālo sastāvu - tajā ir pārstāvētas 50 tautības un 25 valodas. Mākslinieku vidū ir īpaši daudz krievu un ķīniešu.

Tas, ko kopīgiem spēkiem rada izrāžu veidošanā iesaistītie tērpu mākslinieki, gaismotāji un dizaineri, vienmēr ir brīnumskaisti, tā ir piesātināta vizuāla bauda. Visi popmūziķi, kuri savos šovos izmanto cirka estētiku, ir ietekmējušies no Cirque du Soleil iestudējumiem - Selīna Diona, Kristīna Agilera, Britnija Spīrsa, Pinka, grupa Take That u.c. Režisori, kuri strādā ar Cirque du Soleil, tiek aicināti iestudēt arī operu - piemēram, teātra mākslas burvis Daniele Finci Paska. Divas izrādes Saules cirkā ir radījis kanādiešu režisors Robērs Lepāžs - viņa iestudēto hiperakrobātisko action šovu jābrauc skatīties uz Lasvegasu. Turpat tiek spēlēti publikas iecienīti cirka mūzikli, kuros skan The Beatles un Elvisa Preslija hiti.

Šogad Cirque du Soleil afišu papildinājuši trīs jaunumi - intriģējošākais no tiem ir ceļojošais muzikālais šovs, kas veltīts Maikla Džeksona mantojumam un viņa tā arī nenotikušajai pēdējai turnejai. Scenāriju un režiju veido Madonnas četru pēdējo koncertprogrammu režisors un horeogrāfs, skatuviskās aerobikas guru Džeimijs Kings. Iestudējuma Michael Jackson The Immortal World Tour pirmizrāde notika 2. oktobrī Monreālā.

Kosmisks vēriens

Saules cirka darbību joprojām kontrolē trupas dibinātāji - Gijs Lalibertē un Žils Stekruā. «Mūsu pirmās izrādes 80. gadu sākumā bija vienkāršas - žonglieri, klauni, akrobāti, cilvēki-čūskas,» atceras Žils Stekruā, kurš sācis karjeru, staigājot uz koka kājām. «Taču mēs sapratām, ka akrobāti nevienu nepārsteigs, galvenais ir teatralitāte un pievilcīguma spēks, tā ir mūsu lielākā atšķirība no tradicionālā cirka. Savos šovos nekad neesam izmantojuši dzīvniekus, un mūsu mākslinieki uz skatuves nerunā savā starpā. Mēs esam apvienojuši teātri, dejas mākslu un akrobātiku, paspilgtinājuši to visu ar scenogrāfiju, grimu un tērpiem. Tā mēs esam pietuvinājušies mūzikla un pat operas žanram.»

Cirque du Soleil dibināšanu 1984. gadā finansiāli atbalstīja Kvebekas valdība, un sākotnēji izrādes tika demonstrētas Kanādā. Pirmos starptautiskos panākumus mākslinieki guva 1987. gadā viesizrādēs Kalifornijā, pēc tam arī citur ASV - tur izdevās labi nopelnīt, un šie līdzekļi tika ieguldīti trupas izaugsmē. Cirque du Soleil nekad nav bijusi pašdarbnieku avantūra - kompānijas dibinātāji no paša sākuma rūpējušies par biznesa pamatu nostiprināšanu. «Mēs uzreiz sapratām, ka varēsim nopelnīt iztiku. Mēs zinājām, ka būs jāpaplašina darbība un jāiestudē jauni šovi. Gan vadītājiem, gan māksliniekiem ir jāsaprot, ka tā nav tikai izklaide, bet arī bizness,» uzsver Gijs Lalibertē. Bijušais uguns spļāvējs un akordeonists jau sen bauda miljardiera statusu un var atļauties radīt visekstravagantākos trikus - piemēram, 2009. gada septembrī viņš ir kļuvis par septīto kosmosa tūristu. Par 10 dienu ceļojumu ar Krievijas kosmosa kuģi Sojuz uz Starptautisko kosmosa staciju viņš samaksājis vairāk nekā 35 miljonus ASV dolāru. Gijs Lalibertē orbītā vedis klauna degunus un pat sarīkoja priekšnesumu izplatījumā.

«Mana dzīve ir pasaka. Vienīgais, par ko es sapņoju, bija atrast darbu, kas man ļautu apceļot pasauli. Un es pat pavēroju, kā izskatās mans cirks no kosmosa orbītas,» saka Gijs Lalibertē. «Cirque du Soleil ir liela izklaides kompānija - par to liecina gan kapitāls, gan produkta kvalitāte, gan komandas lielums. Ik gadu mēs piedāvājam jaunus vērienīgus iestudējumus. Taču mūsu gars ir tuvāks eiropeiskām cirka trupām, mēs joprojām esam ceļojošie mākslinieki.»

Cirque du Soleil
Šovs Saltimbanco
Arēnā Rīga 21., 22.XII plkst. 19, 23.XII plkst. 15 un 19, 25.XII plkst. 15 un 19
Biļetes Biļešu servisa tīklā sākot no Ls 16, bērniem un jauniešiem lētāk

Latvijas skatītāji Cirque du Soleil mākslu iepazīs šovā Saltimbanco, kas decembrī tiks demonstrēts Arēnā Rīga. Šīs programmas pirmizrāde notika 1992. gada 23. aprīlī Monreālā, 2007. gadā iestudējums tika atsvaidzināts. Ik gadu Saltimbanco viesojas 40 pilsētās. Iestudējums, kurā piedalās 50 mākslinieku, stāsta par transformācijām, kuras piedzīvo cilvēks, pārceļoties no provinces lielpilsētā. Ja gribat uzzināt par akrobātu un vingrotāju trikiem, kas tiek izpildīti šajā šovā, ieejiet Saltimbanco sadaļā Cirque du Soleil mājaslapā. Nemēģiniet tos atkārtot mājās!

Informācija – cirquedusoleil.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja