Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Smalka atriebība ar noteikumiem. Izrāde Vecās dāmas vizīte – vēl viens skats uz varas tēmu

Frīdriha Dirrenmata darbs Vecās dāmas vizīte ir viena no dramaturga izcilākajām lugām. Latvijas teātros tā iestudēta vairākkārt. Kad Čehova teātris uzrunājis režisori Indru Rogu, plānota gan bija cita luga. "Laiks un notikumi tā pagriezušies, ka vajadzēja kaut ko asāku," saka režisore.

F. Dirrenmats savā daiļradē risina gan sociālus, gan morāli ētiskus jautājumus, viņa uzmanības centrā vienmēr bijis cilvēks un sabiedrība kopumā. "Luga sabalsojas ar šī laikmeta aktuālajām tēmām, bet mēs par nopietno mēģinām runāt viegli, ar humoru," paskaidro I. Roga. Izrāde saucama drīzāk par traģisku komēdiju. "Tur ir daudz smeldzīgu lietu. Nabadzīgi cilvēki, nopietnas tēmas, kas saistās ar nogalināšanu, taisnīguma atjaunošanu, varu. Izrādē ir brīnišķīga mūzika, ko uzrakstījis Kārlis Lācis. Izrāde ir muzikāla, bet nav mūzikls. Nedejojam, bet komandā strādā arī horeogrāfe Inga Raudinga," I. Roga stāsta.

Miljardiere Klāra Cahanasjana ierodas mazajā, nabadzīgajā Gilenā. Šeit viņa dzimusi un augusi, šeit satikusi savu pirmo mīlestību, tāpēc, protams, ar savu dāsnumu un labdarības aktivitātēm neatteiksies ieguldīt līdzekļus savas dzimtās pilsētas atjaunošanā un uzplaukumā. Tā domā Gilenas iedzīvotāji, un viņi ļoti paļaujas uz Alfrēda Illa (kurš ir tas pats jaunās Klāras mīļotais) starpniecību. Un Klāra neiebilst: viņa piedāvā gileniešiem miljardu. Tomēr ar vienu nosacījumu...

Klāras Cahanasjanas loma uzticēta Danai Bjorkai, bet viņas skatuves centrālais partneris izrādē būs aktieris Rodions Kuzmins, kurš atveidos Alfrēdu Illu. Dana Bjorka savu varoni nosauc par "parādību". "Pretrunu plosīts tēls, kuru nav viegli saprast. Man ir ļoti daudz jautājumu un nav atbilžu. Neviens cilvēks nebūs spējīgs uz tiem atbildēt, jo tās ir mūžīgās tēmas," par aizrautīgo darbu pie lomas stāsta D. Bjorka. "Man gribētos, lai pēc izrādes skatītāji turpinātu diskutēt par tiem jautājumiem, ko es sev uzdodu izrādē – gan par varu, gan par izvēli, gan par karmu. Vai ir vērts atriebties kādam, kurš nodarījis pāri, vai atlaist to? Vai šis cilvēks, kam tiks piedots un kas nesaņems sodu, atkal nedarīs sāpes citiem? Cik tālu varam iet savā atriebībā? Vai sodot tiek vairots ļaunums? Luga uzrakstīta sen, bet jautājumi ir tik aktuāli!"

Izrāde ir smieklīga traģēdija par atriebības neizbēgamību, maksājot par veikto izvēli, par spēku, ko anonimitāte dāvā sabiedrībai, un arī par visdīvainākajām mīlestības formām. Vecās dāmas vizīte būs piemērota skatītājiem no 16 gadu vecuma, izrāde tiks spēlēta krievu valodā ar titriem latviešu un angļu valodā.

Tuvākās izrādes Čehova teātrī – 1., 2., 3., 7., 8. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja