Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rainis, viņa tēli un dzīves nogale. Raganu medības Dailes teātra jauniestudējumā Spīdolas nakts

Spīdola, Lāčplēsis, Laimdota, Kangars. Tas ir pretrunu pilnais ģēnijs Rainis, kura veikuma dēļ šie tēli turpina dzīvot mūsos visos vēl šodien. Dramaturgs Matīss Gricmanis, taujāts par iedvesmas avotu lugai Spīdolas nakts, izstāsta īso versiju.

1928. gadā Rainis pabeidza savu pēdējo lielo lugu Rīgas ragana un intervijā, atbildot uz jautājumu, ko tagad rakstīšot, atteicis – vai tad vienmēr kaut kas jārakstot, viņš gribot arī atpūsties. Rainis pirms tam bija izteicies, ka šī luga ir no kādas iecerētas triloģijas, kur pirmā daļa domāta Uguns un nakts, otrā – par virsaiti Imantu – nav uzrakstīta, trešā – Rīgas ragana. "Šis stāsts tad bija atspēriena punkts, un, ņemot vērā, ka pagājušajā gadā aktualizējās jautājums par Raiņa lomu Latvijas kultūrā un par viņa personību, mēģinājām vienlaikus paskatīties uz viņa pēdējo dzīves gadu, uz viņa sapņiem un iecerēm, arī uz iemesliem, kāpēc viņš rakstīja Rīgas raganu, kāpēc viņa darbos atgriežas Lāčplēsis un Spīdola. To visu salikām lugā," stāsta M. Gricmanis.

Viestura Kairiša režijā iestudētajai Spīdolas naktij scenogrāfiju veidojusi Ieva Jurjāne, kostīmus – Baiba Litiņa, un izrādes tapšanā līdzdarbojies viss aktieru kolektīvs, no kura četriem aktieriem šī būs debija uz Dailes teātra skatuves.

Raiņa dzīves pēdējais posms ir vāji dokumentēts. "Viņš dzīvoja neatkarīgā, brīvā Latvijā, kur visi viņu redzēja, ar daudziem viņš satikās. Teorētiski tam visam vajadzēja būt aprakstītam, bet ziņas par pēdējiem desmit gadiem ir visskopākās. Jāpiebilst, ka par starpkaru posmu Latvijā arī nav nevienas pamatīgas vēstures grāmatas," zina teikt M. Gricmanis, jo, rakstot Spīdolas nakti, meklējis informāciju periodikā. "Nav monogrāfiska darba, kas izskaidrotu likumsakarības! Rainis jau bija ne tikai rakstnieks, viņš bija arī ietekmīgs politiķis, kas bija klāt pie daudziem lieliem lēmumiem. Kad Rainis pēc trimdas atgriezās Latvijā, viņš nolēma ieņemt garīgā līdera lomu. Latvija bija izgājusi no kara, valsts bija izpostīta, un Rainis bija tas, kas aicināja cilvēkus uz samierināšanos, nemeklēt ienaidniekus. Ņemot vērā saspīlēto gaisotni, kurā dzīvojam šobrīd, es domāju, ka mums pietrūkst cilvēku, kas būtu tik drosmīgi nostāties pret šķelšanos, nostāties apvienošanas idejas pusē."

Vai visiem jābūt gataviem mīlēt Raini? "Ir jāvar ieraudzīt tos momentus, kuros viņš ir kļūdījies. Arī par to mēs izrādē runājam. Esam atraduši savu versiju par viņa nāvi, jo līdz šim brīdim mēs nezinām, kā Rainis nomira. Ceru, ka vēsturnieki tam pievērsīsies," vielu pārdomām atstāj M. Gricmanis. Spīdolas naktī vienīgā Raiņa cerība izglābties no varoņu atriebības ir Lāčplēša un Spīdolas meita Dedze, kura, pēc nostāstiem, mīlot pat ienaidniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja