Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijas Leļļu teātris no septembra izrādīs iestudējumus tikai valsts valodā

Latvijas Leļļu teātris no 1.septembra izrādīs iestudējumus tikai valsts valodā, norādīja Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Viņa skaidroja, ka saistībā ar valstī īstenojamo izglītības reformu, kā arī veiktajiem grozījumiem Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pakāpenisku - 3 gadu pāreju - uz mācībām valsts valodā vispārējās izglītības pirmsskolas un pamatizglītības iestādēs, Latvijas Leļļu teātrim deleģēts iestudēt daudzveidīgas un kvalitatīvas leļļu teātra izrādes, nodrošinot repertuāra plašumu un veicinot jaunradi, līdz 2023. gada 1. septembrim teātrim sagatavojoties pārejai uz repertuāru valsts valodā.

Jau 2022. gada oktobra sākumā tika veikti grozījumi Latvijas Leļļu teātra funkciju deleģēšanas līgumā, pēc teātru jauno stratēģisko mērķu apstiprināšanas Ministru kabinetā.

Pēc Kokales paustā, lai nodrošinātu valsts valodas un izglītības politiku arī kultūrvidē, valsts teātrī - Latvijas Leļļu teātrī - norit sagatavošanās pārejai uz repertuāru valsts valodā. Tiek uzvestas izrādes, kurās verbāla saziņa nenotiek, piemēram, izrādē Skeleta Juhana gaitas. Iecerētas arī izrādes, kas notiktu vairākās valodās. No 1. septembra, īstenojot vienotu izglītības un valsts valodas politiku, Latvijas Leļļu teātris darbību nodrošinās valsts valodā.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrim un Daugavpils teātrim izrādēm mazākumtautību valodā kopš grozījumu parakstīšanas funkciju deleģēšanas līgumos jānodrošina izrāžu tulkojums - titri vai izdales materiāls, kas atspoguļo izrādes saturu - valsts valodā. Abi teātri šo uzdevumu veic.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja