Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kas lellēm par cilvēkiem stāstāms. Leļļu teātrī – politiski erotisks kabarē pieaugušajiem

"Četriem režisoriem kopā strādāt ir gan grūti, gan arī viegli. Bet noteikti – interesanti," par izrādes pieaugušajiem jeb politiski erotiska kabarē Bez morāles. Ar lellēm mēģinājumu procesu saka Mārtiņš Eihe – viens no šīs izrādes režisoriem.

Ideja par šādu projektu radās vasaras sākumā, kad Mārtiņš Eihe stājās Leļļu teātra valdes locekļa amatā. "Kopdarbs, lai saprastu procesus, ko kopā darām." Kāds to sauktu par iepazīšanos, kolektīva stiprināšanu. Izrādē piedalās viss teātra radošais ansamblis. Pie apjomīgās teju 30 numuru koncertprogrammas kopā ar M. Eihi strādā režisori Vija Blūzma, Edgars Kaufelds un Edgars Niklasons, bet saturisko ietvaru veido dramaturģe Rūta Dišlere.

Izrādes žanrs – politiski erotiskais kabarē – uzliek nosacījumus, taču ļauj vaļu radošumam, eksperimentiem. "Žanrs ir grūts, bet jāatrod kopīgā atslēdziņa," komentē M. Eihe. "Koncertuzvedumu vieno lelles, tiek izmantotas dažādas spēles tehnikas un izpildījums. Vieno arī mūzika." Pirms pusgadsimta Leļļu teātra režisore Tīna Hercberga veidoja koncertuzvedumu pieaugušajiem Interlellis – 67, kura muzikālo šarmu neaizmirstamu padarīja maestro Raimonds Pauls. Bez morāles. Ar lellēm muzikālo noformējumu veido pianists Raimonds Petrauskis, leļļu uznācieniem aranžējot melodijas no Raimonda Paula, Credo, Lingas, Instrumentu, Musiqq un citu mūziķu populārākajām dziesmām. Kabarē atmosfēru veidos izrādes vajadzībām radītais dzīvās mūzikas ansamblis, kurā muzicēs arī aktieri Dace Vītola un Anrijs Sirmais un sitaminstrumentālists Ernests Mediņš.

Kā uzvedumā iekļuvusi politika? "Politika ir viena no kabarē sastāvdaļām. Tas ir kā āksts galmā. Izrādē būs atsauces uz šodienas notikumiem. Viegla ironija pašiem par sevi, savām politiskajām pārliecībām un rīcībām. Ironija ir veselīgas sabiedrības pazīme," skaidro M. Eihe. Izrāde ir par cilvēku neprātīgo vēlmi izpatikt, uzstāties, apliecināties, par to dzīves ringu, kur bieži uzvar skaļākais un bravūrīgākais, bet tie, kuri ir talantīgāki un nav tik ārišķīgi, apmaldās un pazaudējas. Ar lellēm to izstāstīt nav viegli. Agrāko gadu izrāžu lelles kabarē formātam pārveidojusi un iestudējuma scenogrāfiju izveidojusi mākslinieču apvienība Grāfienes – Ildze Jurkovska, Marianna Lapiņa, Dace Ignatova un Justīne Jasjukeviča. Un erotiskais piesitiens? "Tas ir tieši tikpat ironisks, cik politiskais aspekts," saka M. Eihe un atgādina – agrāk par latviešiem bijis viedoklis kā par seksuāli atbrīvotu tautu, tagad domāšana ir stagnātiskāka. Tāpēc koncertizrāde domāta tiem, kuriem pāri 16 gadiem.

Pirmizrāde Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē – šovakar, 9. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja