Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Foto: Latvijas Nacionālajā baletā jauniestudējuma Vijs. Šausmu naktis pirmizrāde

Latvijas Nacionālajā baletā 20. aprīlī norisinājās ukraiņu komponista Aleksandra Rodina un horeogrāfa Radu Poklitaru baleta Vijs. Šausmu naktis pirmizrāde. Šis uzvedums pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2019. gadā Kijivas Modernajā baletā.

Iestudējumu veidojusi komanda no Ukrainas – scenogrāfijas idejas autore un videomāksliniece Olga Ņikitina, kostīmu mākslinieks Dmitro Kurjata, gaismu māksliniece Olena Antohina. Baleta muzikālais vadītājs un diriģents ir Kaspars Ādamsons, lomās – Eidens Viljams Konefrijs, Pepeins Lukss Geldermans, Jūlija Brauere, Ieva Rācene, Kristaps Jaunžeikars, Filips Fedulovs, Dariuss Florians Katana, Antons Freimans un citi.

Balets Vijs. Šausmu naktis veidots pēc Mikolas (Nikolaja) Gogoļa stāsta Vijs motīviem, vēstot par studenta Homas Bruta sastapšanos ar tumšajiem spēkiem. Baletā vairākiem tēliem saglabāti Gogoļa dotie vārdi, taču tā nav tieša zināmā stāsta ilustrācija. Radu Poklitaru radošajam rokrakstam raksturīgi mainīt notikumu norises vietu un apstākļus.

"Sākotnēji plānoju radīt simfonisko poēmu Vijs un jau biju veicis dažus uzmetumus. Vienlaikus kopā ar horeogrāfu Radu Poklitaru meklējām sižetu baletam, bet nekādi neizdevās atrast kaut ko atbilstošu. Jau poēmas radīšanas procesā sajutu, ka manī rodas daudz vairāk muzikālā materiāla, nekā vienkārši simfoniskam skaņdarbam nepieciešams. Piedāvāju Radu padomāt par sižetu baletam Vijs un ļāvu iepazīties ar jau uzrakstītajām muzikālajām epizodēm. Horeogrāfam ideja iepatikās, viņš uzrakstīja libretu, bet es tālāk strādāju jau pie baleta, balstoties uz viņa sarakstīto," stāsta komponists Aleksandrs Rodins.

"Man šausmīgākais šajā baletā nav ārējā atribūtika. Tas ir stāsts par personības degradāciju, un man šķiet briesmīgi, ka personība zaudē sevi un savas cilvēciskās īpašības. Balets ir dīvaina un nosacīta māksla – uz skatuves kaut kas notiek, rodas jēga, stāsts, raksturi, attiecības, bet vienīgā skaņa ir mūzika. Tādi ir spēles noteikumi, tāpēc Vijs. Šausmu naktis noteikti nav literārā pirmavota pārstāsts. Nav iespējams pārstāstīt Gogoļa ģeniālo, tēlaino, sulīgo literāro valodu baletā, bet var radīt savu pasauli, kas iespaidojusies no šīs valodas,” uzskata horeogrāfs, Kijivas Modernā baleta mākslinieciskais vadītājs Radu Poklitaru, kura radošo rokrakstu Latvijas skatītāji pirmoreiz iepazina baletā Pelnrušķīte 2005. gadā.

Baletu Vijs. Šausmu naktis iesaka skatītājiem no 14 gadu vecuma.

Nākamās izrādes 21. aprīlī, 13. maijā un 16. jūnijā.

Biļetes var iegādāties LNOB kasēs un internetā: www.opera.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja