Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Festivāla Liepājas Mākslas forums noslēgumā izskanēs muzikālā līdzdalības izrādeVisi putni skaisti dzied

Svētdien, 1. oktobrī, plkst. 17.00 mūsdienu mākslas festivāla Liepājas Mākslas forums noslēgumā ar latviešu tautai nozīmīgo dziedāšanu un izglītojošiem stāstiem izskanēs režisores Kristas Burānes veidotā izrāde Visi putni skaisti dzied, informēja festivāla rīkotāji.

Aicinot skatītājus līdzdarboties ar radošo komandu, izrāde stāstīs par to, kā kultūra, daba un dziedošās būtnes – putni – savstarpēji satiekas, ko nodara viens otram. Muzikālā izrāde notiks brīvā dabā, Liepājas Jūrmalas parkā, pie “Vēja mātes” pieminekļa.

Visi putni skaisti dzied ir veltīta visiem Latvijā dziedošajiem cilvēkiem un Latvijā dzīvojošajām putnu sugām, kuru balsis pamazām apklust gan intensīvās lauksaimniecības, gan mežizstrādes dēļ. Izrādes pieci galvenie varoņi ir putni, kuru populācija šobrīd strauji samazinās gan Latvijā, gan Eiropā. Apmeklētāji dzirdēs stāstus par dzelteno cielavu, mežirbi, griezi, lauku cīruli un baltmugurdzeni, kurš liecina arī par saviem brāļiem, septiņām citām dzeņu sugām. Šie putni izvēlēti tādēļ, ka ieņem svarīgu lomu gan latviešu mitoloģijā, gan ekosistēmā.

"Es gribu dot iespēju cilvēkiem, kurus aizrauj dziedāšana, apzināties, ka mūsu balsīm ir spēks ne tikai lielajā Dziesmu svētku kopkorī, ka mūsu balsis var ne tikai skaisti skanēt, bet arī aizstāvēt citus dziedātājus – putnus. Mēs stāstām latviešu un putnu satikšanās, kopīgas dzīves, sadzīvošanas un sadziedāšanās stāstu. Un uzdodam jautājumu – kur slēpjas putna dziesmas vērtība?" ar izrādes koncepciju iepazīstina režisore Krista Burāne.

Izrādes ietvaros profesionāli mākslinieki sadarbojas ar vietējo kopienu un jauniem cilvēkiem, kas dzied koros. Taču koris ne tikai izpilda komponista Jēkaba Nīmaņa radīto muzikālo materiālu – viņu domas par dziedāšanu, cilvēka un dabas attiecībām kļūst par daļu no izrādes dramaturģijas. Arī skatītāji, ieklausoties un sadzirdot stāstus par putniem un cilvēkiem, iejūtas kora dalībnieku lomā un veido izrādes kopējo skanējumu.

Piecās grupās sadalītie skatītāji veido piecus korus, kuru uzdevums ir iemācīties dziesmu, sastopot piecus diriģentus – putnus. Katrs iemāca vienu dziesmas fragmentu un informē par konkrētās putnu sugas apdraudējuma iemesliem un neizmantotajām iespējām to novērst, kā arī iekļauj stāstījumā mitoloģisko slāni. Lai arī izrādes pamatā ir dziesmas mācīšanās, no skatītāja netiek prasītas vokālās prasmes. Pieaicinātie koristi iedrošina dziedāt kopā un nodrošina skanisko kvalitāti.

Izrādes Visi putni skaisti dzied horeogrāfe ir Kristīne Brīniņa, māksliniece Pamela Butāne, diriģents Patriks Kārlis Stepe, iestudējumā piedalās aktieri Artūrs Čukurs, Elīza Dombrovska, Rūta Holendere, Anna Klišāne un Armands Siliņš, kā arī daudzbalsīgs Visu putnu koris, kurā dzied Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktā kora Laiks dziedātāji (diriģente Ilze Balode).

Izrāde notiek brīvā dabā bez sēdvietām, laukumā pie pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem jeb "Vēja mātes” pieminekļa (Zvejnieku aleja 11A, Liepāja). Tās laikā būs jāpārvietojas pa apkārt esošo teritoriju. Apmeklētāji aicināti ierasties ērtā un laikapstākļiem atbilstošā apģērbā.

Mūsdienu mākslas festivālu Liepājas Mākslas forums organizē SIA Lielais dzintars.

Biļetes uz festivāla maksas notikumiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv.

Plašāka informācija par festivāla programmu: www.lielaisdzintars.lv .

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja