Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Stāsts par gudro Getliņu princesi

Latvijas vizuālās mākslas ābolu ķocis: Ingrīda Zābere Recycled.lv. Rīgas mākslas telpa, līdz 29.janvārim.

VIDEO: Vīriešu krekli vakarkleitās - trofejas vai apskāvieni?



Jūlija Volkinšteine

Globālās sasilšanas mitoloģija jau kādu laiciņu liek sarosīties ne tikai vides, bet arī modes aktīvistiem. Kā nekā modei taču jāseko līdzi aktualitātēm un tendencēm. Ja runa ir par otrreizējo pārstrādi audumos, bieži vien rezultāts izpaužas kā izārdīts un atkal sastiķēts lupatu deķis, vēl baisāks nekā hipija - stopētāja kostīms. Taču Ingrīdas Zāberes izstādē apskatāmās kleitas ir reciklētās modes mākslas darbi no pavisam citas operas. Izmantotais izejmateriāls ir dažādi daudzumi vīriešu kreklu. Ar dizaineres roku palīdzību klasiskie apģērba gabali pārvērsti par sievišķīgām mūsdienu Pelnrušķītes balles kleitām ar dažādām odziņām. Krekla elementi tiek pielietoti radošās detaļās; krādziņas kalpo par jostu, manžetes par apkaklēm vai lencēm. Ingrīda iedvesmo rakņāties skapī pa tēva, drauga vai vīra drānām, lai sev uzmeistarotu jaunu tērpu. Varu pačukstēt, ka viena no nākamās pavasara/vasaras sezonas aktualitātēm būs tieši variācijas par kreklu un kleitu. Ar šo tēmu spēlējas tādi grandi kā Marc Jacobs, Thakoon un Jason Wu. Balta kreklu kleita var izskatīties gan piemīlīgi, gan izsmalcināti. Nav grūti iedomāties, ka Ingrīdas baltā kleita šovasar būs kādas stilīgas lēdijas kāzu sapņu kleita.

Ieva Zībārte

Dārgai mūžīgās jaunības kapsulai līdzīgā izstāde ir stāsts par gudro Getliņu princesi un viņas kleitām, kā arī par to, ka Latvijā var nebūt tik gudra prinča, kas viņu gribēs precēt. Ingrīda Zābere ir viena no tām ārkārtīgi smalkajām māksliniecēm, kas ar savu pieskārienu varētu padarīt skaistāku visu pasauli, tāpēc arī izstādes kritikā gribētos izmantot vienkāršu skaistuma jēdzienu. Kleitas ir skaistas, smalki drapētas, elegantās pustoņu pārejās kombinētas un perfekti uz podestiem izkārtotas. Nav aizmirsts arī par tematisko interešu grupu seksualitāti, dažiem modeļiem uzvelkot žagaru apakšsvārkus. Seksīgi un skaisti, un galīgi nemaz nav tik svarīgi, ka kleitas ir šūtas no veciem krekliem, jo ekošiks jau ir kļuvis par komercšiku un ogļskābās gāzes izmešu daudzumu būtiski nesamazina. Svarīgāk ir, vai par šuvēju darbu ir samaksāti nodokļi, vai darbnīcā bija gana daudz dabīgās gaismas un svaiga gaisa. Vērtējumam vienu ābolīti atņem nevajadzīgi garais un «so 1995» teksts uz sienas. Izstāde ir labāka par to. Latvijā kuratoriem beidzot jāiemācās rakstīt vienkāršā, inteliģentā un mūsdienīgā valodā, turklāt apmēram sešas reizes īsāk, mērķtiecīgi svītrojot vārdu «konceptuāli».




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja