Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zigmara Liepiņa dziesmu Svētī debesīs šo zemi Dziesmu svētkos aizstās ar Tigula Rīta un vakara dziesmu

Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā komponista Zigmara Liepiņa dziesmu Svētī debesīs šo zemi aizstās ar Raimonda Tigula Rīta un vakara dziesmu, kuru kori ir apguvuši, un tā skanēs arī koru lielkoncertā Tīrums. Dziesmas ceļš, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Linda Ertmane.

Diriģents Mārtiņš Klišāns atzīmēja, ka Tigula un Rasas Bugavičutes-Pēces dziesmu kori dzied ar lielu prieku un tā ir iedvesmojoša. Dziesma iekļauta tajā pašā koncerta daļā, kur bija paredzēta Liepiņa dziesma - koncerta noslēdzošajā daļā.

Jau rakstīts, ka Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā netiks izpildīta Liepiņa dziesma Svētī debesīs šo zemi.

Dziesmas atsevišķu daļu autors ir arī dziesminieks Kaspars Dimiters, kurš jau kādu laiku izrāda prokremlisku pozīciju, kas Liepiņam nav pieņemama. Tāpēc lemts atsaukt dziesmu no Dziesmu un deju svētku repertuāra.

Liepiņš skaidroja, ka gada sākumā Dimiters viņam bija atsūtījis saiti uz savu dziesmu krievu valodā, kas komponistu nepatīkami pārsteigusi. Liepiņš dziesminieku lūdzis tādus savienojumus viņam vairs nesūtīt, tomēr lieta esot progresējusi līdz tam, ka Dimiters 5.jūnijā pie savas mātes Vijas Artmanes kapa ieplānojis albuma atvēršanu.

"Viņš [Dimiters] ir nodevis Latviju, šo valsti un tās idejas. Nezinu, vai viņš kādreiz ir bijis patriots, bet šodienas izteiksmē es viņu varētu nosaukt par "putriotu". Vai nu tas ir viņam vien zināms biznesa projekts, vai nu tā ir totāla kursa maiņa attiecībā pret savu valsti. Tas ir nepieņemami," uzsvēra komponists.

Liepiņš arī uzsvēra, ka pēc Dimitera aktivitātēm nav iespējams ar viņu atrasties "uz vieniem skatuves dēļiem", jo Dziesmu un deju svētkos ir pieņemts, ka pēc dziesmas izpildīšanas tiek izsaukts arī autors.

Latvijas Nacionālā kultūras centra Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna žurnālistiem norādīja, ka noslēguma koncerta Kopā augšup mākslinieciskā komanda ciena komponista izvēli un patlaban tiek meklēta cita dziesma, ko izpildīt noslēguma koncertā. Plānots, ka šajā nedēļā tiks paziņots, kādu dziesmu kori izpildīs.

Liepiņš žurnālistus iepazīstināja ar dziesmas Svētī debesīs šo zemi tapšanu. Sākotnēji dziesmas nosaukums bija Dun zvani un dziesmas teksta autore bija Gunta Šnipke. Dziesma pirmatskaņojumu piedzīvoja 2008. gada uzvedumā Kapteiņa stāsti. Dziesmā Dun zvani Liepiņš izmantoja fragmentu no valsts himnas.

Savukārt 2009. gadā pirmizrādi Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvoja Liepiņa un Dimitera muzikālā drāma Vadonis, kurā komponists lēma iekļaut dziesmas Dun zvani fragmentu. Šajā iestudējumā dziesma iegūst nosaukumu Svētī debesīs šo zemi.

Diriģents Gido Kokars iecienīja šo fragmentu un vērsās pie komponista. Brāļu Kokaru 2012. gada koncertam netika rakstīta pilnīgi oriģināldziesma. Tika izpildīta dziesma ar nosaukumu Svētī debesīs šo zemi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja