Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 31. augusts
Aigars, Vilma

Šī nebūs vientuļa sala. Festivāla Positivus žanru kokteilī kaut ko sev tuvu spēs atrast ikviens

Festivāla Positivus žanru kokteilī kaut ko sev tuvu spēs atrast ikviens – sākot no pasaules līmeņa popmūzikas cienītājiem un beidzot ar svaigu eksperimentu meklētājiem

Par vienu no šī gada festivāla flagmaņiem tiek uzskatīts R&B un popmūzikas dziedātājs Džeisons Derulo. Runājot par viņa sasniegumiem, protams, varētu pieminēt miljonus un miljardus, kas ir redzami Spotify, YouTube un citviet, kur vien aplūkojama klausījumu statistika, taču nepamet sajūta, ka tieši skaitļi, nevis muzikālās īpašības ir tas, par ko var runāt saistībā ar Džeisonu Derulo. Pieļauju, ka enerģijas lādiņa ziņā ar amerikāņu izpildītāju sacentīsies vietējā blice Citi zēni, par kuras jaudu uz skatuves, šķiet, nav šaubu nevienam.

Skaistā eklektika 

Slikts ir tas mūzikas festivāls, kurā nav svaiga skanējuma, bet Positivus šajā aspektā negrēko. Viens no šādiem neordināriem māksliniekiem ir anglis Bendžamins Klementains. Viņa skanējumam ir raksturīgi mūsdienīgi eksperimenti un skaista eklektika, dziesmās savijas daudzveidīgi balss toņi un klavieres.

Viens no lielākajiem Positivus atklājumiem noteikti ir amerikāņu mūziķe Anželika Garsija. Viņas dotības atzinīgi novērtējis gan Baraks Obama, iekļaujot dziedātājas dziesmu Jícama savā 2019. gada iecienītāko skaņdarbu listē, gan videospēles Forza Horizon 5 izstrādātājs, kurš ir ievietojis Anželikas kompozīciju Karma the Knife videospēles radiokanālā.

Angļu mūziķis, producents un multiinstrumentālists Džeikobs Koljers, kurš vēl nav sasniedzis 30 gadu vecumu, jau ir ieguvis sešas balvas Grammy un tiek uzskatīts par vienu no spožākajiem mūsdienu džeza un R&B māksliniekiem pasaulē. Foto – Toms Kerrs 

Ne mazāk pārsteidzošu priekšnesumu sagādās talantīgais angļu džeza un R&B mākslinieks, sešu Grammy laureāts Džeikobs Koljers, kurš pārvalda virkni instrumentu un uzstājas lielākajos festivālos pasaulē.

Repa kultūrslānis 

Nav brīnums, ka Positivus programma atkal ir piesātināta ar repa koncertiem – šis ir globāli dominējošs žanrs. Festivālā ir pārstāvēts plašs repa kultūrslānis gan no Latvijas, gan ārzemēm. Viens no galvenajiem māksliniekiem ir Offset – reperis no leģendārās grupas Migos, kurā darbojās kopā ar Quavo un nu jau nelaiķi Takeoff. Ārzemju hiphopa pulkā ir atrodams arī brits NEMZZZ, kura mūziku raksturo dinamiski bīti, savukārt Denijs Tauerss izceļas ar agresīvu skanējumu. Ukraiņu reperis OTOY savā daiļradē runā par sociāli un politiski svarīgām tēmām, arī karadarbību savā valstī un ukraiņu cīņassparu.

Liels īpatsvars Positivus kokteilī ir daudzšķautņainajai latviešu reperu komandai. Asprātīgus, daudzpusīgus un "galvu-kustināt-liekošus" (gan tiešā, gan pārnestā nozīmē) valodas plūdus sagādās viens no jaunās paaudzes iecienītākajiem un visaugstāk novērtētajiem pašmāju reperiem Wiesulis, kurš uzstāsies kopā ar bītmeikeru un producentu sangvn.

Gaumīgi dažāda veida skanējumu savā daiļradē sakausē Fiņķis, kurš vienmēr rūpējas par aizraujošu un ekstravagantu uzstāšanos. Komentārus neprasa Ozols – viens no Latvijas repa pamatlicējiem, kurš mūzikā darbojas teju trīsdesmit gadu. Liepājas dzīves ainas visai tieši savos albumos un singlos apraksta Packman jeb PCK 97, par pozitīvām muzikālajām straumēm parūpēsies I Mean Love. Pašlaik aktuālo trap skanējumu būs iespējams saklausīt jaunās paaudzes reperu netirais300 un sivmoneyy koncertos.

Personas kods 

Positivus noteikti ies pie sirds arī tiem, kuri festivālos meklē autentisku roku un alternatīvas muzikālās izpausmes. Uz ģitārām balstītu roku ar popmūzikas piesitienu piedāvā slavenā britu grupa Nothing But Thieves, kas festivālā Positivus ir uzstājusies pašā sava muzikālā ceļa sākumā. Positivus šogad ir īpaši draudzīgs indīroka faniem. Šo mūziku spēlē ukraiņu grupa Love’n’Joy, britu apvienība Picture Parlour un ASV blice Sister Squares, kas nu ir apvienojusies ar Arcade Fire multiinstrumentālistu un dziesmu autoru Vilu Batleru.

No vietējām grupām noteikti ir jāizceļ Satellites LV – šīs latviešu modernā roka apvienības daiļrades pirmsākumi ir meklējami pagājušajā gadsimtā, kad vairāki festivāla mākslinieki un apmeklētāji vēl pat nebija dzimuši, taču tā joprojām ir viena no Latvijas svarīgākajām rokgrupām. Lucavsalā noteikti ir vērts pievērst uzmanību grupai Kautkaili, kuras 2023. gada nogalē izdoto debijas albumu Personas kods atzinīgi novērtējuši gan klausītāji, gan kritiķi. Tāpat ir jāpiemin Purple Negative – alternatīva rokgrupa ar punk un psihodēliskām iezīmēm. Nebēdnīgu, vasarīgu roku piedāvā grupa Bukte, un teju pēc divdesmit gadu pārtraukuma uz Latvijas skatuves dēļiem atgriezusies apvienība Detlef.

Tiem, kurus uzrunā mierīga un atmosfēriska mūzika, noteikti patiks lietuviešu dziesminieks Daddy Was a Milkman, kura hits Breathe In, šķiet, ir zināms ikvienam. Amerikānis Džordans Vords ir R&B un soulmūzikas dziedātājs ar samtainu balsi, viņš ir arī pieprasīts dejotājs, kurš uzstājas, piemēram, Džastina Bībera koncertšovos.

Lipīgu elektronisko mūziku, kas ļauj kārtīgi izkustēties, piedāvā vietējais duets Elpo, kurā spēlē Amanda Bašmakova (Bash!) un Mārtiņš Makreckis (Makree). Par vienu no festivāla pārsteigumiem var parūpēties duets Vēstulēs – to izveidojuši divi vidusskolēni, kuri sevi skaļi pieteica šā gada dziesmu konkursā Supernova.

Festivāls Positivus
Lucavsalā 19.–20.VII
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 59–79

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izstāde Spānijas vīzija no Fortuni līdz Pikaso

Izstāde tapusi sadarbībā ar Kadriorgas Mākslas muzeju (Igaunijas Mākslas muzejs). Tajā eksponēti mākslas darbi no 15 Spānijas muzejiem un privātkolekcijām: Katalonijas Nacionālā mākslas muzeja (Museu ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja