Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rīgas mākslas telpā norisināsies Valda Muktupāvela priekšlasījums par latviešu tautas instrumentiem

Izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstādē Skaņurīki. Eksperimentālā laboratorija. 29. septembrī plkst. 17.00 norisināsies Valda Muktupāvela priekšlasījums par latviešu tautas instrumentiem.

Izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa 29. septembrī plkst. 17.00 norisināsies Valda Muktupāvela priekšlasījums par latviešu tautas instrumentiem. Priekšlasījumā izstādē Skaņurīki Valdis Muktupāvels dalīsies ar stāstiem un attēliem par dažādajiem latviešu tautas instrumentiem, to vizuālajām kvalitātēm un skaniskajām īpašībām.

Valdis Muktupāvels ir etnomuzikologs, komponists un mūziķis, mākslas zinātņu doktors, Latvijas Universitātes profesors un Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis. Viens no galvenajiem folkloras kustības virzītājiem Latvijā, ir veicinājis tradicionālās mūzikas izpēti. Vairāku grāmatu un daudzu zinātnisko rakstu autors.

Viņa veiktie pētījumi par tradicionālajiem instrumentiem, kas apkopoti grāmatā Tautas mūzikas instrumenti Latvijā kalpojuši par galveno iedvesmas avotu māksliniekiem Modrim Svilānam un Kristianam Brektem, kā arī kuratorei Augustei Petrei, veidojot izstādi Skaņurīki. Izstādē tiek apstiprināta viena no grāmatā paustajām tēzēm - tradicionālo instrumentu nozīme mūsdienās nav mazinājusies, bet gan vairojusies un tie aizvien var sabiedrībai atklāt jaunus muzikālās izteiksmes apvāršņus, kā arī iedvesmot interpretācijām.

Eksperimentālā laboratorija Skaņurīki ir vizuālās mākslas un skaņas projekts, kas veltīts tautas instrumentiem, to rašanās vēsturei un ietekmēm, kā arī to laikmetīgai jaunradīšanai. Laboratorijas iniciatori ir mākslinieku tandēms Kristians Brekte un Modris Svilāns, sadarbībā ar kuratori Augusti Petri, savukārt projekta pamatā ir tradicionālās mūzikas eksperta, etnomuzikologa Valda Muktupāvela veiktie pētījumi par latviešu skaņurīkiem. Tautas instrumenti ir plaša un nozīmīga tradicionālās kultūras un cilvēku dzīves daļa, tās ietekme jūtama saistībā ar dažādiem rituāliem un tradīcijām, taču būtiski, ka visbiežāk zināšanas par instrumentu vizuālajām un skaņas īpašībām nodotas mutvārdu veidā - pēc atmiņas, nevis konkrētas instrukcijas.

Eksperimentālās laboratorijas Skaņurīki programma:

29. septembrī plkst. 17.00 ar priekšlasījumu par latviešu tautas instrumentiem uzstāsies etnomuzikologs Valdis Muktupāvels.

13. oktobrī plkst. 19.00 norisināsies saruna ar komponistu un instrumentu kolekcionāru Kārli Auzānu.

Laboratorijas noslēgumā 15. oktobrī plkst. 21.00 notiks +K+M+B performance.

Ieejas maksa Eksperimentālajās laboratorijās – izstādes ieejas biļete.

Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde Skaņurīki. Eksperimentālā laboratorija. apmeklētājiem pieejama līdz 16. oktobrim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja