Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā uzstāsies trompetists Sergejs Nakarjakovs un trombonists Kristians Lindbergs

Liepājas Simfoniskais orķestris no 25. februāra līdz 11. martam jau 31. reizi aicina klausītājus uz Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu, Liepājas koncertzālē Lielais dzintars piedāvājot bagātīgu un spilgtu ceļojumu mūzikas pasaulē.

4. martā uz festivāla skatuves kāps divi mūsdienu pūšaminstrumentu mūzikas dižgari – trompetists Sergejs Nakarjakovs un trombonists Kristians Lindbergs.

Kristians Lindbergs ir vairāk nekā simtprocentīgs skatuves cilvēks: ģeniāls trombonists, vitāls diriģents un arī komponists.

Zvaigžņu festivālā viņš spēlēs solo pats savā Trombonkoncertā Black Hawk Eagle un diriģēs divus citus lieldarbus: Mečislava Veinberga mistikas pilnām krāsām un negaidītām temperamentu maiņām caurstrāvoto Trompetes koncertu un Žana Sibēliusa populāro Otro simfoniju – Somijas neatkarības manifestu.

Nebaidoties sāncensības, Veinberga koncertā uz skatuves kāps vēl viens plaši atzīts pūšaminstrumentu virtuozs – trompetists Sergejs Nakarjakovs.

Par trompetes Paganīni sauktais izraēliešu izcelsmes mūziķis Nakarjakovs ir viens no pasaulē pieprasītākajiem trompetistiem. "Sergejs Nakarjakovs trompeti spēlē tā, kā mēs, pārējie, elpojam," tā par viņa izpildījumu rakstījis izdevums San Francisco Chronicle. Nakarjakova instruments neticami zibenīgi izdzied gan pūšaminstrumentiem un balsij, gan stīgām komponētas melodijas.

Arī Kristiana Lindberga sasniegumi trombona spēlē var tikt salīdzināti ar savulaik Nikolo Paganīni sasniegto vijoļspēlē un Ferenca Lista paveikto klavierspēlē. 2015. gadā klasiskās mūzikas radio stacija Classic-FM viņu nodēvēja par "Izcilāko metālpūšamo instrumentu atskaņotāju vēsturē", savukārt 2016. gadā viņš saņēma Starptautisko klasiskās mūzikas balvu, ko iepriekš bija saņēmuši tādi mūziķi kā Esa Peka Salonens, Kšištofs Pendereckis un Šarls Dituā.

Pirmatskaņojis vairāk nekā 300 skaņdarbus trombonam, ierakstījis vairāk nekā 150 solo albumus, izveidojis savā vārdā nosauktu starptautisku solo konkursu trombona spēlē, nodēvēts par 20. gadsimta metālpūšamo instrumentu virtuozu līdzās Mailsam Deivisam un Luisam Armstrongam – Kristians Lindbergs šodien ir dzīva leģenda.

Bez šī koncerta 31. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls piedāvā arī aizraujošus kamermūzikas koncertus, kā arī simfoniskās un džeza mūzikas vakarus.

25. februārī Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu pirmo reizi atklās Latvijas Jauno atskaņotājmākslinieku konkursa laureātu koncerts, ko vainagos pasaulē pieprasītās latviešu vijolnieces Kristīne Balanas uzstāšanās. Kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri tā galvenā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā viņa atskaņos Antonīna Dvoržāka Vijoļkoncertu.

2. martā Rīgas kamerkoris Ave Sol jaunās kordiriģentu paaudzes pārstāvja un Dziesmusvētku virsdiriģenta Jurģa Cābuļa vadībā atskaņos latviešu kormūzikas meistaru dziesmas. Kopā ar kamerkori muzicēs arī Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi un dzidrās balss īpašniece – Aleksandra Špicberga.

10. martā Zvaigžņu festivāls klausītāju baudījumam piedāvā starptautiski atzītā latviešu pianista Vestarda Šimkus solokoncertu, kurā skanēs gan Aleksandra Skrjabina fantastisko galaktiku raksti, gan mazāk pazīstamā Fēliksa Blūmenfelda intriģējošā daiļrade.

Festivāla noslēguma koncerts 11. martā būs svētki simfodžeza mīļotājiem. Tā būs unikāla iespēja dzirdēt Londonā dzimušā un Nigērijā skolotā pasaulslavenā džeza dziedātāja Ola Onabules samtaino balsi. Kā neviens cits viņš māk vienā audumā saaust džezu un soulu, par ko varēs pārliecināties, klausoties izlasi no Onabules jaunākā albuma Point Less.

Savukārt pirmatskaņojumu šajā vakarā piedzīvos Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskā vadītāja Kārļa Vanaga komponētais Trīskāršais koncerts Trio Colossus tenorsaksofonam, kontrabasam un sitaminstrumentiem.

Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu savulaik kā Starptautisko Pianisma zvaigžņu festivālu 1993. gadā aizsāka Liepājas Simfoniskā orķestra bijušais mākslinieciskais vadītājs Imants Resnis. Festivālā uzstājušies ap 200 pianistu no visas pasaules.

Kopš 2016. gada, kad Liepājas Simfoniskais orķestris iemājoja koncertzālē Lielais dzintars, festivāls pārdzimis plašākā formātā, piesaistot gan pianistus, gan citu instrumentu virtuozus, gan arī izcilus dziedātājus, un festivāla zvaigžņu sarakstam var pievienot arī tādus vārdus kā Miša Maiskis, Gidons Krēmers, Carion Quintet, Iveta Apkalna, Aleksandrs Antoņenko, Ludmila Monastirska un daudzus citus.

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs vai interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja