Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Katrā cēlienā – pašnāvības mēģinājums. Izcili notikumi tiešraidē no Bavārijas Valsts operas

Divas dienas pēc kārtas tiešraidē no Minhenes Nacionālā teātra varēs redzēt izcilus notikumus, kas noslēgs Minhenes Operas festivālu un Bavārijas Valsts operas sezonu

Piektdien, 30. jūlijā, plkst. 20 (pēc Latvijas laika) mājaslapā staatsoper.de tiks demonstrēts galā koncerts Der wendende Punkt, kas tiek rīkots par godu Bavārijas Valsts operas intendantam Nikolausam Bahleram, kurš sezonas beigās atstās teātri pēc trīspadsmit amatā pavadītajiem gadiem. Pateicoties Nikolausa Bahlera darbam un mākslinieciskajai stratēģijai, Bavārijas Valsts opera ir nostiprinājusi savas pozīcijas kā interesantākais, drosmīgākais un ietekmīgākais muzikālais teātris pasaulē, kas nosaka šā žanra attīstību. 

Koncertā uzstāsies mākslinieki, kuri ar savu sniegumu ir nodrošinājuši teātrim šo reputāciju, – viņi dziedās operu ārijas un ainas no darbiem, kas Minhenē iestudēti pēdējos trīspadsmit gados. Uz skatuves kāps Anne Švanevilmsa, Georgs Cepenfelds, Kristiāns Gerhāers, Diāna Damrava, Anne Sofija fon Otere, Pavols Bresliks, Ermonela Jaho, Jonass Kaufmanis, Anna Ņetrebko, Alekss Espozito, Elīna Garanča, Anja Kampe, Brīns Tervels, Nīna Stemme, Volfgangs Kohs, Marlisa Pētersena, Ginters Groisbeks un Adriana Pječonka.

Koncerts ir iecerēts kā "pēdējais vakars, kas vēsta par beigām un sākumu". Pie pults stāsies diriģenti Aivors Boltons, Ašers Fišs, Kents Nagano un Kirils Petrenko. Skanēs Riharda Vāgnera, Riharda Štrausa, Fransisa Pulenka, Klaudio Monteverdi, Volfganga Amadeja Mocarta, Antonīna Dvoržāka, Džakomo Pučīni, Umberto Džordāno, Ludviga van Bēthovena, Gaetāno Doniceti, Ēriha Volfganga Korngolda un Franča Šūberta mūzika. No 3. augusta koncerta ieraksts septiņas dienas būs skatāms straumēšanas režīmā teātra mājaslapā.  

Sestdien, 31. jūlijā, plkst. 18 tiešraidē no Minhenes – Riharda Vāgnera Tristana un Izoldes jauniestudējums, kuru sagatavojis viens no izcilākajiem Vāgnera interpretiem, bijušais Bavārijas Valsts operas galvenais diriģents Kirils Petrenko, un režisors Kšištofs Varlikovskis. Titullomas atveido par Minhenes sapņu pāri dēvētie tenors Jonass Kaufmanis un soprāns Anja Harterosa (kopā viņus var dzirdēt tikai Minhenē) – abiem šī ir debija Tristanā un Izoldē, tāpēc šis jauniestudējums, kura pirmizrāde notika 29. jūnijā, bija viens no visvairāk gaidītajiem operas sezonas notikumiem pasaulē. Tristana un Izoldes vēsture ir cieši saistīta ar Minheni, jo tieši šeit Nacionālajā teātrī 1865. gadā notika operas pirmatskaņojums. 

Diriģenta Kirila Petrenko un režisora Kšištofa Varlikovska interpretācija ir desmitais Tristana un Izoldes jauniestudējums Minhenes operteātrī. Izrādē režisors uzdod jautājumu, kādi apstākļi var likt cilvēkam aizdomāties par pašnāvību un ko nozīmē mīlestības nāve. Cik lielu lomu tajā visā spēlē eskeipisms, melanholija un izmisums? Režisors pēta Tristana iekšējās brūces, kas gūtas dzīves laikā, – viņš ir dziļi traumēts bārenis, kurš agrā jaunībā zaudējis vecākus, un kara upuris. Katrā no trim cēlieniem Tristans un Izolde tuvojas eksistenciālajam bezdibenim un mēģina izdarīt pašnāvību.

No 2. augusta Tristana un Izoldes ieraksts 24 stundas būs pieejams straumēšanas režīmā. Līdzās Jonasam Kaufmanim un Anjai Harterosai operā dzied mecosoprāns Oka von Damerava (Brangēna), bass Mika Karess (karalis Marks) un baritons Volfgangs Kohs (Kurvenāls).  

Informācija: www.staatsoper.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja