Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdots Māra Briežkalna kvinteta albums Latgalian Evergreens

Turpinot latviešu tautas mūzikas un leģendāru mūsu komponistu veikuma apspēlēšanu džeza žanrā, nācis klajā Latgales reģionam veltīts Māra Briežkalna kvinteta albums Latgalian Evergreens. Publiski tas tiks prezentēts ar uzstāšanos Latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks ceremonijā Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē 4. martā.

2005. gadā tika laists klajā Māra Briežkalna kvinteta albums Latvian Evergreens, bet vēl 1997. gadā Mūsdienu mūzikas centrs izdeva arī disku Kur tu teci, piedaloties trompetistam Gunāram Rozenbergam un saksofonistam Raimondam Raubiško. Tagad klajā laistais albums Latgalian Evergreens ir kā loģisks nākamais solis, piedāvājot kvalitatīva džeza mīlētājiem no jauna un citādākā skanējumā izbaudīt tādas Latgales muzikālā mantojuma pērles kā Auga, auga rūžeņa, Kukleits skanēja, Aiz azara malni meži un citas. Trijās jaunā albuma kompozīcijās – Rudins bolss, Še lazdu kryumeņi salopoja un Aiz upītes es izaugu piedalījusies arī labi zināmā tautas mūzikas māksliniece, dziedātāja un koklētāja Biruta Ozoliņa.

"Projekts Latgalian Evergreens ir kā emocionāls un informatīvs adapters, kas palīdz plašākai publikai atklāt skaistas un vēl nezināmas latviešu mūzikas noskaņas," saka Biruta. "Esmu pārliecināta, ka Latgalian Evergreens izsmalcinātais skanējums spēs iepriecināt ikvienu klausītāju."

Albuma ieraksts tapis Latvijas Radio 1. studijā. Latgalian Evergreens radīšanā piedalījies saksofonists Kristaps Lubovs, pianists Viktors Ritovs, mutes harmoniku un taustiņinstrumentu spēlētājs Raimonds Macats un basists Pēteris Liepiņš.

"Man šis ieraksts šķiet ļoti daudzveidīgs, gaumīgs, profesionāli paveikts un, kas šoreiz īpaši svarīgi, arī latgaliski dvēselisks!" uzsver Latgales vēstniecības Gors mākslinieciskās nodaļas vadītāja Ilona Rupaine.

Disku Latgalian Evergreens iespēlējušā kvinteta vadītājs, bundzinieks un producents Māris Briežkalns iespēlējis sitaminstrumentus vairāk nekā 60 mūzikas albumu ierakstā. Viņš uzstājies un pasniedzis meistarklases daudzās valstīs, tostarp Lielbritānijā, Francijā un Vācijā. Briežkalns vada Mūsdienu mūzikas centru un ir starptautiskā improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivāla Rīgas ritmi, kā arī starptautiskā džeza mākslinieku konkursa Riga Jazz Stage mākslinieciskais direktors. Viņš ir Latvijas Radio Skaņu ierakstu daļas vadītājs un ilgus gadus bija arī Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskais vadītājs.

"Lai cik tas neizklausītos pārsteidzoši, ideja par Latgales noskaņu albumu džeza manierē radās… Teksasā," piebilst Māris. "Koncertējām ASV un viesojāmies pie Latvijas goda konsula Pītera Ragauša, kuram īpaši iepatikās mūsu disks Latvian Evergreens. Ņemot vērā savas latgaliskās saknes, viņš ierosināja, ka līdzīgu programmu varētu radīt arī izmantojot Latgales muzikālo mantojumu. Tagad šī ideja ir materializējusies programmā Latgalian Evergreens!"

Jaunā albuma noformējumā izmantots Kristīnes Kutepovas radīts mākslas darbs. Latgalian Evergreens noklausāms mūzikas straumēšanas vietnēs un tiks izdots arī kompaktdiska un vinila plates formātā. Albuma izdevējs ir MMC Ieraksti.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja