Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dzintaru koncertzālē Lielajā piektdienā uzstāsies soprāns Elīna Šimkus un pianists Vestards Šimkus

Dzintaru koncertzālē 7. aprīlī plkst. 19.00 norisināsies Lielās piektdienas koncerts, kurā ar garīgās mūzikas programmu uzstāsies spožais mūziķu pāris, soprāns Elīna Šimkus un pianists Vestards Šimkus. Koncertprogramma pievērsīsies Kristus laika ciešanu noslēpumam, reizē paužot ticību, cerību un mīlestību.

Koncertā skanēs Dievmātei veltītās lūgšanas, kuras sacerējuši romantisma laikmeta komponisti Kamils Sensānss, Pjetro Maskanji, Edvards Grīgs, Šarls Guno, kā arī jūrmalnieks, sakrālās mūzikas lielmeistars Rihards Dubra. Apgarotais lūgšanas teksts šajos skaņdarbos uzplaucis dievišķā daiļumā, radot klausītājiem dvēseles mierinājumu. Gabriela Forē Pie Jesu no Rekviēma ir kā nāves šūpuļdziesma, par aiziešanu vēstot gaišā un intīmā noskaņā.

Grezns skaistums un spēcīgi kontrasti caurstrāvo Fransisa Pulenka sakrālo lieldarbu Stabat Mater. Soprāna solo daļa Vidit suum ir opusa emocionālais centrs, kurā Dievmāte ierauga un pārdzīvo sava dēla Jēzus Kristus nāvi. Koncertā skanēs arī klavieru solo Vexilla regis no Ferenca Lista Via Crucis – vokālinstrumentālā cikla, kurā Lists pievērsies baznīcas mūzikas tradīcijām un 14 Krusta ceļa pieturām. Dzirdēsim Johana Sebastiāna Baha trīs korāļprelūdijas Feručo Buzoni pārlikumā klavierēm un Vestarda Šimkus skaņdarbu Miera saviļņots. Tas tapis 2022. gadā pēc Biaricas Starptautiskā Pianistu festivāla pasūtījuma un veltīts Ukrainas tautai tās cīņā pret Krievijas agresiju.

Ārzemju prese Elīnu Šimkus raksturojusi kā "jauneklīgi un svaigi skanošu soprānu" (Kölner Stadtanzeiger), "ar gaišu, lirisku balsi, kas pelnījusi visaugstāko atzinību" (Der Neue Merker). Elīna Šimkus daudzpusīgi izpaužas senajā mūzikā, kamermūzikā, vokālinstrumentālajā mūzikā, atskaņojot solo Baha, Hendeļa, Mocarta, Vivaldi un daudzu citu komponistu vokālinstrumentālos opusos. Kā viessoliste uzstājusies opernamos Francijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā. Dziedātāja koncertējusi kopā ar Oslo simfonisko orķestri, Bretaņas simfonisko orķestri, Tallinas Kamerorķestri, Igaunijas Nacionālās operas orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, orķestri Sinfonietta Rīga un Collegium Musicum Rīga.

Pianists Vestards Šimkus ir dēvēts par "fenomenālu" (diriģents Pāvo Jervi), "iedvesmojošu" (BBC), "visaugstākās raudzes pianistu" (American Record Guide), kā arī par "vienu no jaunās paaudzes izcilākajiem pianistiem" (Piano News). Šimkus ir arī komponists un atsevišķus viņa darbus ir izdevis prestižais Vācijas apgāds SCHOTT. Viņš ir divu klavierkoncertu, solo klaviermūzikas un kamermūzikas, kā arī kino un teātra mūzikas autors.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja