Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 28. jūnijs
Kitija, Viesturs, Viestards

Viņu uzskatīja par sava laika kulturāli visvairāk attīstīto sievieti Eiropā. Londonā notiek Angelikas Kaufmanes izstāde

Londonas Karaliskajā mākslas akadēmijā līdz 30. jūnijam būs aplūkojama Angelikas Kaufmanes (1741–1807) izstāde. Viņa ir viena no slavenākajām XVIII gadsimta māksliniecēm un pieder Londonas Karaliskās mākslas akadēmijas dibinātāju saimei. Kāds no Angelikas Kaufmanes laikabiedriem raksturojis viņu kā "kulturāli visvairāk attīstīto sievieti Eiropā"

Angelikas Kaufmanes izstādē Londonā ir skatāmas vēsturiska satura gleznas, portreti un pašportreti – kopumā vairāk nekā trīsdesmit darbu, daži no tiem uz Lielbritāniju ir atceļojuši pirmo reizi. Ekspozīcija atspoguļo Angelikas Kaufmanes ceļu no brīnumbērna līdz vienai no visvairāk pieprasītajām Eiropas gleznotājām.

Angelika Kaufmane dzimusi Šveices pilsētā Kūrā 1741. gadā, un viņas talants tika pamanīts jau agrā bērnībā. Ģimenei pārvietojoties starp Šveici, Austriju un Itāliju, Kaufmane ieguva gan mūziķes, gan gleznotājas izglītību. Viņa bija apdāvināta dziedātāja un klavesīniste, taču galu galā izvēlējās vizuālo mākslu. Lielu daļu savas dzīves sākumposma Kaufmane pavadīja Itālijā, kur viņai bija iespēja studēt vecmeistaru šedevrus. 1766. gadā viņa pārcēlās uz Londonu un veiksmīgi attīstīja karjeru – ieguva slavu, bagātību un ietekmīgu mecenātu loku (to vidū bija daudz sieviešu). Kad 1768. gadā tika izveidota Londonas Karaliskā mākslas akadēmija, Kaufmane un Mērija Mozere bija divas vienīgās sievietes akadēmijas dibinātāju lokā. Kaufmane bieži izstādīja savas gleznas Karaliskajā akadēmijā gan tajā laikā, kad dzīvoja Londonā, gan pēc atgriešanās Romā 1782. gadā, kur viņa pavadīja atlikušo mūža daļu.

Angelika Kaufmane. Pašportrets Brēgencas meža tradicionālajā tērpā. Audekls, eļļa. 61,4 x 49,2 cm. 1781. Tiroles federālās zemes muzeju Senās mākslas vēstures kolekcija 

Izstādi veido četras sadaļas. Ekspozīciju ievada Kaufmanes slavenākie pašportreti, kuros māksliniece atveido sevi dažādos tēlos. Gleznojot sevi, Kaufmane varēja veidot savu identitāti un kontrolēt to, kā viņu redz citi. Nākamajā sadaļā ir aplūkots Kaufmanes studiju periods Romā un daiļrades posms pēc ierašanās Londonā. Lai gan māksliniece aktīvi darbojās kā portretiste, viņa sevi galvenokārt uzskatīja par vēstures sižetu gleznotāju, un tas bija Karaliskās akadēmijas misijas galvenais žanrs. Šajos darbos Kaufmane bieži pievērsās sieviešu tēliem, piemēram, gleznā, kur ir redzama Kleopatra pie Marka Antonija kapa un kura tika iekļauta otrajā Karaliskās akadēmijas ikgadējā izstādē 1770. gadā. Trešā sadaļa iepazīstina ar Kaufmanes saikni ar Karalisko akadēmiju, analizē viņas panākumus un ietekmi XVIII gadsimta vīriešu dominētajā sabiedrībā.

Ekspozīcijas pēdējā sadaļa ir veltīta Kaufmanes darbībai Romā. Kad māksliniece 1782. gadā atgriezās Itālijā, viņas darbnīca netālu no Spāņu kāpnēm kļuva par kultūras elites pulcēšanās centru. Viņas statuss un reputācija turpināja plaukt. 1794. gadā Itālijā Kaufmane radīja Pašportretu mūzikas un glezniecības krustcelēs, kurā atskatās uz pagrieziena punktu savā dzīvē, kad viņa bija nolēmusi pamest mūziķes karjeru un pievērsties glezniecībai. Šis darbs ir viens no visaugstāk novērtētajiem XVIII gadsimta pašportretiem. Izstādi noslēdz viena no nedaudzajām Kaufmanes reliģiskajām gleznām Kristus un samariete (1796) – tas bija viens no diviem audekliem, kas tika svinīgi nests mākslinieces bēru procesijā aiz viņas zārka.

Informācija: royalacademy.org.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas notiek

Būs nepatikšanas, taču zvaigznes iesaka tās neņemt tuvu pie sirds!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja