Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiek veidota fotogrāmata par izsūtīto likteņiem un Sibīrijas pilsētu Igarku

Fotogrāfs Georgs Avetisjans un izdevniecība Milda Books uzsākuši pūļa finansēšanas kampaņu fotoizdevumam Motherland. Far Beyond the Polar Circle (Mātes Zeme. Tālu prom aiz Polārā loka) – grāmatai par izsūtīto likteņiem Sibīrijā, informēja topošās grāmatas autors fotogrāfs Georgs Avetisjans.

Lai grāmatas iznākšana būtu iespējama, izdevniecība uzsākusi pūļa finansējuma kampaņu. Pirmajā kampaņas nedēļā savākta jau trešdaļa nepieciešamās summas.

Mātes Zeme. Tālu prom aiz Polārā loka ir stāsts par ceļojumu uz Sibīrijas ziemeļiem, kur caur dokumentu pētniecību un vietējo atmiņām, atklājas izsūtīto ģimeņu un vietējo iedzīvotāju stāsti. Grāmata Motherland. Far Beyond the Polar Circle ir vizuāls un pētniecisks ceļojums laikā, ar mērķi izprast pagātnes tumšākos noslēpumus. Izmantojot padomju laikā ražotu vidējā formāta fotokameru Salut, grāmatas autors Georgs Avetisjans dokumentējis stāstu par Igarku – pilsētu, kas reiz celta uz padomju ieslodzīto kauliem 163 kilometrus aiz Polārā loka. Uzskatīti par PSRS ienaidniekiem, viņi tika aizvesti uz gulaga nometnēm un atstāti nomirt badā un aukstumā.

Grāmatas veidošanai fotogrāfs pievērsies personisku iemeslu vadīts – Igarkā 1952. gadā dzimusi viņa mamma, kuras ģimene izsūtīta 1941. gadā. Taču izpētes procesā iepazīti arī daudzi citu Sibīrijas ģimeņu stāsti, no kuriem daļa tiks iekļauti grāmatā.

Lai veiktu pagātnes izpēti un fotografētu Igarku mūsdienās, grāmatas autors ar Transsibīrijas ekspresi 2019. gada nogalē devās no Maskavas uz Krasnojarsku, kur pēc tam ar nelielu lidmašīnu mēroja ceļu tālāk uz Igarku. "Tas bija ceļojums no tagadnes uz nākotni pa pagātnes izsūtīto dzelzceļa sliedēm," izpētes metaforisko pusi raksturo Georgs. "Vēlējos apskatīt pilsētu, kurā reiz dzīvoja mana vecmāmiņa, atrast māju, kurā dzimusi mana mamma, apskatīt Jeņisejas upi, kas ieskauj pilsētu, un satikt tās iedzīvotājus. Šķietami bezgalīgās Ziemeļsibīrijas ainavas bieži tiek romantizētas, taču šie plašumi un stepes glabā daudzas jo daudzas skaudras atmiņas, no kurām daļu varēs sastapt grāmatā." Mākslinieks arī atgādina, ka šis nav stāsts vienīgi par pagātnes šausmām, jo Krievijas režīms turpina izmantot tās pašas metodes arī mūsdienās: "Vairāk nekā miljons cilvēku jau ir deportēti no īslaicīgi okupētajām teritorijām uz Tālo Austrumu reģioniem Sibīrijā."

 

Fotogrāfs un fotogrāmatu izdevējs Georgs Avetisjans 2016. gadā ieguvis maģistra grādu fotogrāfijā Braitonas universitātē Lielbritānijā. Mācījies fotogrāfiju arī pie Andreja Granta, piedalījies vairākās ISSP vasaras skolās, Docking Station mākslas rezidencē Amsterdamā un citās starptautiskās programmās. Georgs ir arī Eiropas fotogrāfijas platormas Parallel dalībnieks. Saņēmis vairākus apbalvojumus, piedalījies vairākās ekspertu komisijās, vadījis vieslekcijas un publicējies starptautiskos medijos. Motherland. Far Beyond the Polar Circle sērija bijusi skatāma arī grupu izstādēs Šveicē, Luksemburgā, Itālijā, Zviedrijā, Lietuvā, Polijā un Portugālē.

Georga radošā darba uzmanības centrā ir daudzslāņaini un pētījumos balstīti naratīvi, kas skar identitātes, ģenētikas, vēstures, eksistences un citus jautājumus. Viņa projektos nereti izmantoti arhīva materiāli, piezīmes, intervijas – datbos sastopas realitāte un fikcija, poētiskais mijiedarbojas ar dokumentālo.

Uzzināt vairāk par topošo grāmatu un atbalstīt tās tapšanu iespējams vietnē www.farbeyondthepolarcircle.com.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja