Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

No Vorhola un Baskiā līdz mūsdienām. Galerija Thaddaeus Ropac svin četrdesmit gadu jubileju

Zalcburgā notiek galerijas Thaddaeus Ropac 40 gadu jubilejas izstāde. Abās galerijas mājvietās – vēsturiskajā villā Kast un modernajā Halle – ir eksponēti 1983. gada darbi, kam bijusi liela loma laikmetīgās mākslas attīstības procesā, un speciāli jubilejas izstādei veidotie

Savu galeriju Tadeušs Ropaks nodibināja Zalcburgā 1983. gadā, šajos gados viņš ir kļuvis par vienu no cienījamākajiem un ietekmīgākajiem galeristiem pasaulē. Paralēli Zalcburgai galerijas filiāles darbojas Londonā, Parīzē un Seulā. Pašlaik galerija pārstāv vairāk nekā septiņdesmit mākslinieku un ik gadu rīko aptuveni četrdesmit izstāžu.

Jaunībā Tadeušs Ropaks neilgu laiku bez atalgojuma ir strādājis Jozefa Boisa darbnīcā Diseldorfā. Uzzinājis, ka Ropaks vēlas atvērt galeriju Austrijā un iepazīstināt publiku ar māksliniekiem, kurus viņš pats sev ir atklājis Vācijā, Jozefs Boiss uzrakstījis rekomendācijas vēstuli Endijam Vorholam, lai palīdzētu Ropakam izstādīt viņa darbus. Nedaudz vēlāk Vorhols pastāstījis jaunajam galeristam par Žanu Mišelu Baskiā – viņa izstādes Ropaka galerijā Zalcburgā ir notikušas 1984., 1986. un 1988. gadā. Baskiā divas reizes ir viesojies Mocarta dzimtajā pilsētā – 1986. gadā un 1988. gada vasarā neilgi pirms savas nāves. 80. gadu sākumā Tadeušs Ropaks parādīja Zalcburgā Kīta Heringa darbus, kas iezīmēja jaunu virzienu laikmetīgajā mākslā.

Darbības pirmsākumos galerija nostiprināja savu reputāciju, sadarbojoties gan ar amerikāņu māksliniekiem – Robertu Raušenbergu, Džeimsu Rozenkvistu, Aleksu Kacu, Džozefu Košutu, Eleinu Stūrtevanti u. c. –, gan ar Eiropas grandiem – Georgu Bāzelicu, Anzelmu Kīferu, Valie Export u. c. 80. gadi bija pārmaiņu periods mākslā, ko būtiski ietekmēja dialogs starp amerikāņu un Eiropas laikmetīgo mākslu, un jau pašas pirmās Tadeuša Ropaka sarīkotās izstādes Zalcburgā atspoguļoja tā laika dinamisko atmosfēru un daudzveidīgo māksliniecisko praksi. Šī perioda noskaņu iemieso tā laika nozīmīgākie darbi, kas galerijas 40 gadu jubilejas izstādē ir atgriezušies Zalcburgā. Vēsturiskā izlase ir veidota kombinācijā ar pašreizējo galerijas programmu.

Izstādē piedalās septiņdesmit mākslinieku, kuri pārstāv dažādas paaudzes, – līdzās iepriekš minētajiem autoriem arī Laiza Braisa, Olivers Bērs, Alvaro Beringtons, Marks Brandenburgs, Tonijs Kregs, Silvī Flerī, Adrians Genī, Gilberts un Džoržs, Entonijs Gormlijs, Reičela Džonsa, Marta Jungvirta, Iļja un Emīlija Kabakovi, Marija Lasniga, Rojs Lihtenšteins, Roberts Longo, Marcins Macejovskis, Roberts Mepltorps, Brūss Naumans, Ērvings Penns, Elizabete Peitone, Zigmars Polke, Imrans Kureši, Daniels Rihters, Megana Rūnija, Šons Skalijs, Andreass Slominskis, Emilio Vedova, Nots Vitals, Ervīns Vurms, Zeidija Ksa, Jaņs Peimins un citi.

Galeriju Thaddaeus Ropac vieno ilggadēja sadarbība ar vasarā notiekošo Zalcburgas festivālu. Savus vizuālās mākslas projektus festivāls īsteno partnerībā ar šo galeriju.

Jubilejas izstāde Zalcburgā būs skatāma līdz 30. septembrim.

Informācija: ropac.net

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja