Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Latvijas Mākslas akadēmija piedalīsies starptautiskajā dizaina mesē SaloneSatellite

Latvijas Mākslas akadēmija no 18. līdz 23. aprīlim piedalīsies starptautiskās dizaina meses Salone del Mobile dizaina skolu un jauno dizaineru sadaļā SaloneSatellite, informēja Latvijas Mākslas akadēmijas Sabiedrisko attiecību vadītāja Laura Ozola.

Latvijas Mākslas akadēmijai šī būs jau piektā piedalīšanās reize tik nozīmīgā dizaina notikumā. 2004. gadā LMA dizaina studiju virziens aizsāka savu starptautisko izstāžu darbību tieši šajā mesē, un pa šo laiku mūsu augstskola ir pamanīta ar savām spilgtajām ekspozīcijām un aktuālajiem dizaina vēstījumiem, kas tikuši atspoguļoti arī starptautiskajos medijos. Tādēļ šogad esam īpašā aicināto viesu statusā kā skola ar pamanāmu nostāju dizaina izglītībā.

Ja pagājušā gada LMA ekspozīcija metaforiski tika veltīta pasaules lāpīšanai ilgtspējas un ekoloģijas skatījumā un tika novērtēta kā poētiskā dizaina izpausme, tad šīgada koncepts vairāk ir attiecināms uz kritisko dizainu, kuru caurvij trauksme par mainīgajiem sociāliem procesiem.

Dizaina kopīgā atbildība ir ietverta SaloneSatellite izstādes dalībnieku un apmeklētāju uzrunājošā retoriskā jautājumā Dizain, kurp tu dodies? (Design, where are you going?), uz kuru LMA ekspozīcija atbildēs ar līdzvērtīgu pretjautājumu Kas ir tavā galvā? (What’s in/on your head?).

Tādējādi LMA grafiskās identitātes zīme – kronis – kļūst par apliecinājumu tam, ka mākslā un dizainā allaž tiek kronēta radošākā, atbildīgākā un tolerantākā pieeja gan globāli samilzušu sarežģījumu risinājumos, gan katra indivīda personisko izaicinājumu dimensijās.

LMA mākslas un dizaina studenti savā pētniecības procesā mēģināja noskaidrot, kas notiek cilvēku galvās laikmeta izaicinājumu kontekstā. Tika konstatēts, ka visaptverošā informācijas gūzmā cilvēka skats joprojām paliek ļoti šaurs, ka trokšņu piesārņojumā nevar sadzirdēt būtiskāko. Ir zināms, ka pasaules daudzos punktos notiek karš, tādēļ brīvībai šoreiz tiek dota ložu vainaga rota kā pretmets dzīvības trauslajai matērijai. Monarhiju aktualitāte un ietekme šobrīd ir pabalējusi, arī grēka jēdziena aprises ir izplūdušas, tā, ka, šķiet, indulgence drīz varētu būt nopērkama lielveikalā kopā ar patēriņa precēm.

LMA piecu specialitāšu – produktu, metāla, modes, grafikas dizaina un tekstila mākslas – studenti kopā ar saviem docētājiem pētniecības procesu pārvēršot dažādos materiālos ir interpretējuši kroni kā varas un gribas simbolisku sinerģiju sociālo, ētisko un filozofisko kategoriju mijiedarbībā.

Kronis kā izteiksmes līdzeklis tiek izmantots arī ekspozīciju papildinošā grafiskajā materiālā – kāršu kavā, tādējādi dizains hierarhiski tiek novietots kronēta valdnieka statusā, kam ir dota augstākā vara, kam jābūt viedam un jāspēj paredzēt vairākus gājienus uz priekšu.

Dialogu ar ekspozīciju katrs apmeklētājs var turpināt arī ar QR koda palīdzību, kas interesentu aizved uz ekspozīcijas Instagram kontu, kurā ar papildinātās realitātes starpniecību ir iespējams pielaikot visus divpadsmit eksponātus – kroņus – un padomāt par katra viena kroņa pavadošo jautājumu. Tā ir katra individuāla izvēle – atbildēt uzreiz vai palikt atbildi parādā pašam sev.

 

LMA ekspozīcijas autori:

Latvijas Mākslas akadēmijas docētāji: Māris Mortukāns (projekta vadītājs), Maija Rozenfelde, Matīss Zvaigzne, Ervins Pastors, Rasma Pušpure, Agnese Narņicka, Sarmīte Poļakova, Beate Šņuka, Evija Štelpa, Modris Svilāns, Arvīds Endziņš, Andrejs Puķītis, Līga Dubrovska, Jānis Gailītis, Elīna Ģībiete, Ieva Krūmiņa un Barbara Ābele. 

Latvijas Mākslas akadēmijas produktu, metāla, modes un grafikas dizaina un tekstila specialitāšu studenti: Emīlija Lūse, Paula Leismane, Marta Cīrule, Rūdolfs Kuncītis, Laura Dzērve, Lūkass Segliņš, Anete Trifanova, Elīza Dzērve, Anastasija Bikova, Dāniels Šatalovs, Laima Grasmane, Rūdolfs Kesenfelds, Katrīna Bināte, Sintija Sorokina, Reinis Lozda, Luīze Kalniņa, Egija Ziediņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja