Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Laikmetīgās mākslas izstādē Mūsu mājas bija zeme. Uzplaukums skolēnus aicina apmeklēt ekskursijas un nodarbības

Sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondu Imanta Ziedoņa fonda Viegli izglītības iniciatīva Ziedoņa klase aicina vidusskolēnus uz ekskursiju un nodarbību, lai diskutētu par izstādē Mūsu mājas bija zeme. Uzplaukums aplūkotajām tēmām.

"Šobrīd Rīgā ir iespēja piedzīvot pasaules līmeņa laikmetīgās mākslas izstādi, kas ir unikāls notikums, lai izglītotu vidusskolēnus par laikmetīgo mākslu. Izstāde iekļauj kā emocionālo, tā filosofisko dimensiju, tāpēc izglītības programma veidota tā, lai katrs jaunietis var paust savas sajūtas un pārdomas. Skolēni strādā grupās un iesaistās radošās rakstīšanas aktivitātē, kuras centrā ir mīti, fantastikas žanrs un radošā domāšana. Kultūrizglītības nodarbība ir bez maksas un iekļauta programmā Latvijas skolas soma. Tās mērķis ir veicināt jauniešu iztēli, vienlaikus attīstot pašizpausmes, kritiskās domāšanas un komunikācijas prasmes," stāsta Ziedoņa klases vadītāja Elizabete Pavlovska.

Mākslinieka Ufes Isoloto (Uffe Isolotto) un kuratora Jākoba Lilemozes (Jakob Lillemose) izstādē radītajā hiperreālistiskā fantāzijā saplūst vizuālās mākslas, kino, scenogrāfijas, dizaina un literatūras jomas. Mūsu mājas bija zeme. Uzplaukums stāsta par cilvēces nākotni vizuāli krāšņā nezināmu augu un dabas elementu vidē ar atsaucēm uz Rīgas jūgendstila arhitektūru. Stāsta centrā ir kentauru ģimenes pasaule, kuru raksturo gan dramatiski, gan dīvaini dabas procesi. Tie radikāli mainījuši dzīves un izdzīvošanas apstākļus – lūkojoties nākotnē un iekļaujot elementus no pagātnes. Izstāde ilustrē neskaidro šodienu, kurā cilvēki laipo starp bioloģiju un tehnoloģijām, dabas katastrofām un mīlestību pret planētu.

Kultūrizglītības programma veidota vecāko klašu skolēniem un nodarbībā jaunieši iepazīst izstādes tapšanu un pamatojumu caur īsstāstu No zemes klēpja, reflektē par pieredzēto un piedalās radošās rakstīšanas aktivitātē. Nodarbībā skolēni aicināti radīt jaunus tēlus, to attiecības, un, raugoties nākotnē, radīt alternatīvas sižeta līnijas.

Rīgas 49. vidusskola skolotāja Jolanta Mūrniece, kura uz izstādi jau atvedusi vairākas skolēnu grupas, komentē: "Tā ir izstāde, kas apstādina, liek domāt par mums, cilvēkiem. Kā dzīvojam mēs, kas paliks pēc mums? Laikmetīgā māksla ļauj piedzīvot kontrastus, izārda melnbalto domāšanu par pasauli. Ļauj aptvert tos apvāršņus, kādos pasauli tver mākslinieki. Ziedoņa klases radošās rakstīšanas nodarbība skolēniem ļauj ceļot laikā, telpā un dažādos prozas žanros radīt pašiem savu unikālo turpinājumu redzētajam. Refleksiju sesijās pēc nodarbības jaunieši atzīst, ka šī bijusi ļoti vērtīga pieredze."

Pieteikt klasi radošajai nodarbībai izstādē Mūsu mājas bija zeme. Uzplaukums var, sazinoties ar Ziedoņa klasi e-pastā [email protected] vai telefoniski +371 26295530.

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja izstādi Mūsu mājas bija zeme. Uzplaukums būs iespējams apmeklēt līdz 19. novembrim izstāžu zālē New Hanza Biroji, Mihaila Tāla ielā 1.

Vairāk - mājaslapā www.ziedonaklase.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja