Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Būs skatāma izstāde Zem. Virs. Mecotinta un akvatinta Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumā

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 4. stāva galerijā no 6. oktobra līdz 30. decembrim apskatāma izstāde Zem. Virs. Mecotinta un akvatinta Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumā. Izstāde noslēdz grafikas tehnikām veltīto izstāžu ciklu, šoreiz iepazīstinot ar divām tonālajām dobspiedes tehnikām – akvatintu un mecotintu – un to attīstību, sniedzot izsmeļošu priekšstatu par abu tehniku ģenēzi. Darbu izlase veidota no LNB Mākslas krājuma grafikas kolekcijas, kurā ietverta arī vācu mākslas zinātnieka un kolekcionāra Pētera Betgera (Peter Böttger) dāvinājums bibliotēkai.

Izstādē aplūkojami Nīderlandes, Anglijas, Vācijas, Francijas, Itālijas, Igaunijas, Krievijas un Latvijas nacionālo skolu mākslinieku darbi, kas atklāj abu tehniku attīstību: sākot ar agrīnajiem, 17. gadsimta vidus, mecotintas paraugiem un 18. gadsimta akvantintas pioniera Žana Batista Leprensa (Jean-Baptiste le Prince) eksotiskajām ainavām līdz pat 20. gadsimta otrās puses daudzpusīgajiem mākslinieciskajiem meklējumiem abu tehniku iespējās. 21. gadsimta akvatintu izstādē pārstāv Tatjana Krivenkova, bet mecotintu – Guntars Sietiņš, sniedzot ieskatu arī mūsdienu Latvijas stājgrafikas daudzveidībā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Mākslas krājuma grafikas kolekcija ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem ārvalstu iespiedgrafikas krājumiem Latvijā. To veido aptuveni 10 000 vienību – vairāku gadsimtu Latvijas, Vācijas, Nīderlandes, Itālijas, Francijas, Anglijas, Krievijas un ASV mākslinieku un iespiedēju darbi. Nozīmīgu krājuma daļu veido 2016. un 2019. gadā saņemtais vācu mākslas zinātnieka un kolekcionāra Pētera Betgera iespiedgrafikas un zīmējumu dāvinājums ar renesanses, manierisma, baroka, romantisma, simbolisma un klasiskā modernisma paraugiem.

Ieeja izstādē bez maksas.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja