Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas biržas izstāžu ciklā Āzijas mākslas stāsti izstādīts Irānas kvēpināmais trauks

Mākslas muzejā Rīgas birža (Doma laukumā 6, Rīgā) no 31. maija līdz 28. augustam ciklā Āzijas mākslas stāsti tiek piedāvāta viena priekšmeta izstāde, kas iepazīstina ar Irānas kvēpināmo trauku.

Irānas metālapstrādes tradīcijas cieši saistītas ar islāmu, un to sākums meklējams persiešu Sasanīdu dinastijas laikā (224–651), kad meistari pārņēma un attīstīja romiešu, bizantiešu un Vidusāzijas priekšmetu paraugus. Islāma metālapstrādes paņēmienus visbiežāk saista tieši ar Irānas teritoriju, jo tur atrodas metālrūdas ieguves vietas.

Izstādītais Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas aromātu un vīraka kvēpināmais trauks pēc izgatavošanas tehnikas un dekoratīvo motīvu pēctecības pieder Irānas metāla 19. un 20. gadsimta izstrādājumiem, kas reflektē iepriekš nostiprinātās tradīcijas Rietumu ceļotāju tirgum. Ekspozīcijā redzamais stāsts ļauj tuvāk iepazīt uz priekšmeta attēlotos ornamentus un to nozīmi. Trauka noformējumā vērojama tradicionālu dekoru pārmantojamība: ģeometrisks ornaments – aplis, floras un faunas elementi, kā arī dzīvnieki, kas parādīti kā cilvēki, un cilvēki. Eksponētais aromātu un vīraka kvēpināmais trauks ar savu 19. gadsimta simboliem un motīviem bagāto ornamentu liecina par Dienvidrietumāzijas metālapstrādes vēsturi un tradīcijām.

Mākslas muzeja Rīgas birža izstāžu cikls Āzijas mākslas stāsti rosina atklāt un izprast noteiktu mākslas darbu sižetus, tehnikas, funkcijas, to filozofisko, reliģisko, estētisko un kontekstuālo nozīmi. Āzijas māksla vienmēr ir fascinējusi Rietumu skatītāju ar savu neparastumu, formas un funkcijas dažādību un tikai Āzijas kultūrām raksturīgo estētisko uztveri. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Āzijas mākslas kolekcijā glabājas vairāki tūkstoši mākslas darbu no tuvākām un tālākām Āzijas zemēm, taču Mākslas muzeja Rīgas birža Āzijas mākslas galerijā parādīta tikai daļa no tiem. Cikla ietvaros, eksponējot vienu mākslas darbu vai priekšmetu grupu, mēs atklājam šos neparastos stāstus, kas bieži paliek nepamanīti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja