Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Gada kinolīderu vidū - uz dokumentāliem faktiem balstīti vēsturiski stāsti

Zelta globusu jeb _Golden Globe _ceremonija, neskatoties uz relatīvi nelielo balvas piešķīrēju skaitu - Holivudā akreditētajiem ārzemju preses pārstāvjiem, kuru nav pat 100 gab., - joprojām ir ietekmīgākā balvu ceremonija pirms ASV Kinoakadēmijas Oskariem. Tradicionāli ir pieņemts uzskatīt, ka Golden Globe samērā precīzi prognozē aizgājušā kinogada tendences un laureātus.

Nav arī vairs ilgi jāgaida uz Oskaru nominācijām - Amerikas Kinoakadēmijas biedri (to ir krietni vairāk - ap 6000) savu izvēli darīs zināmu jau 16. janvārī. Pati Oskaru ceremonija notiks 2. martā, noslēdzot ziemas sezonas kinobalvu maratonu.

Breds Pits pretojas

Aktuālie Zelta globusi nepārsteidz ar radikālu izvēli galvenajās kategorijās. Britu režisora, arī populāra mākslinieka, Stīva Makvīna filma 12 Years A Slave/12 gadus verdzībā, kuru viņš ir veidojis ASV, balva tika prognozēta gan kritiķu aptaujās, gan "totalizatoros". Filmas panākumus lielā mērā nosaka tās sociālais vēstījums - naturālistiskām vardarbības ainām piesātināts stāsts, kas balstīts uz dokumentāliem materiāliem par balto plantatoru zvērībām, vienlaikus šokē un konfrontē mūsdienu skatītāju ar vēstures epizodēm, par kurām komfortablāk ir pat nenojaust. Neskatoties uz to, ka brita Stīva Makvīna agrākie darbi (Bads, Kauns) risinājumā ir daudz oriģinālāki, tieši šī reālistiskā drāma no ASV vēstures visdrīzāk kļūs par viņa zvaigžņu stundu - arī Oskaros. Viens no filmas producentiem ir Breds Pits, kurš nospēlējis arī sīku, bet būtisku lomu filmā un turpina demonstrēt atzīstamu pretestību Holivudas "popkornizācijas un debilizācijas" tendencēm.

Filmu 12 gadus verdzībā 31. janvārī sāk izrādīt Rīgas kinoteātros.

Arī labākās mūzikla vai dramatiskās filmas kategorijā vinnējusī filma American Hustle/Amerikāņu afēra ir viena no gada līderēm, kuras šarmu nodrošina gan retro (XX gs. 70. gadi) "faktūras", gan izcilais aktieru ansamblis. Par labāko aktieri mūziklā vai komēdijā atzīts Leonardo di Kaprio par lomu Mārtina Skorsēzes filmā Volstrītas vilks/The Wolf of Wallstreet. Jāpiebilst, ka arī šī ir retro faktūrās sakņota filma, kas izmanto dokumentālus faktus - Volstrītas brokera Džordana Belforta biogrāfiju.

Arguments - svara maiņa

Ziņa, ka labākās dramatiskās aktrises gods un balva ticis Keitai Blānšetai par darbu Vudija Allena filmā Jasmīnas stāsts, neradīja pārsteigumu. Pretrunīgāk vērtējama balva Metjū Makonohijam kā labākajam dramatiskajam aktierim. Vēlreiz apstiprinās fakts, ka radikālas svara maiņas ir spēcīgs arguments cīņā par balvu - Makonohijs filmā patiesi veic miesas transformācijas varoņdarbus, spēlējot homofobu, turklāt AIDS slimieku. Arī šīs filmas darbība norisinās XX gs. 80. gados, un tās pamatā ir dokumentāls dzīvesstāsts. Filma Rīgā startē šo piektdien.

Summējot: gada kinolīderu statusā ir nonākušas filmas, kas stāsta par vēsturi - nesenu (kā Amerikāņu afēra, Dalasas pircēju klubs, Volstrītas vilks) vai senu - kā 12 gadus verdzībā. Iespējams, vēsturiskā distance joprojām ļauj filmu veidotājiem darboties klasiskā tradīcijā, veidojot dramaturģiski spēcīgus darbus, kuros būtiska loma ir pretrunīgiem raksturiem un varoņiem, nevis nodarboties ar izklaidēšanu. Tomēr ar balvu par labāko režiju ir novērtēta filma Gravitāte - viens no gada komerciāli veiksmīgākajiem darbiem - ar perfektu 3D izmantojumu. Starptautisko slavas gājienu uzsākusi itāļu filma Dižais skaistums, kas atzīta par labāko ārzemju filmu, apspēlējot skandalozo franču filmu Zils ir vissiltākā krāsa. Adeles dzīve - senu konkurenti kopš abu filmu pirmizrādēm pērn Kannu kinofestivālā.

Pilns balvu saņēmēju saraksts šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja