Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kinoteātrī Splendid Palace izrādīs dokumentālo filmu Ardievu, divdesmitais gadsimt! ar Vairas Vīķes-Freibergas ievadlekciju

Otrdien, 9. maijā, plkst. 18.00, kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē tiks izrādīta latviešu kino vecmeistara Ulda Brauna dokumentālā filma Ardievu, divdesmitais gadsimt! (2005), ko papildinās eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas lekcija Mans kino gadsimts. Notikumi un cilvēki, informēja kinoteātra pārstāvji.

"Piederu pie tiem, kas paspējuši satikt divus dažādus gadsimtus un pat tūkstošgades. Esmu dzīvojusi trīs dažādos kontinentos un ceļojumos iepazinusi vēl vairāk. Man ir nācies piedzīvot astoņus dažādus valsts pārvaldes režīmus ar demokrātisko Latviju kā pēdējo. Bet cilvēki un pasaule nebeidz mani pārsteigt gan pozitīvi, gan negatīvi. No savas bagātās mūža pieredzes cenšos paturēt to labāko un vērtīgāko, ar ko dalīties," - tā Vaira Vīķe-Freiberga.

Ardievu, divdesmitais gadsimt! ir vēsturiska notikumu, saimnieciskās dzīves un cilvēku likteņu hronika no 1905. gada revolūcijas līdz Latvijas neatkarības lielajai demonstrācijai Baltijas ceļā un Trešajā atmodā. Filma veidota kā latviešu tautas pašcieņas un pašapziņas apliecinājums cīņā par savas valsts neatkarību.

Trīs stundas garā filma ir pilnībā balstīta uz dokumentāliem kino arhīva materiāliem. Tā atspoguļo Latvijas vēsturi no pirmajiem kinohronikas kadriem, kas tapuši 1910. gadā Jelgavā, līdz 1995. gadam.

Simtgades projekts Gadsimta refleksijas uz lielā ekrāna tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Filmu Ardievu, divdesmitais gadsimt! nodrošina Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs.

2023. gada izskaņā Latvijas greznākais kinoteātris Splendid Palace atzīmēs savu simtgadi, tāpēc gada garumā tiek rīkoti spilgti kino notikumi, kuri paliks mūsu publikas atmiņā kā atgriešanās pie pasaules kino mākslas pamatvērtībām.

Biļetes pieejamas kinoteātra mājaslapā www.splendidpalace.lv vai kinoteātra kasē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja