Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Deja un kino kā terapija – īpašu pirmizrādi Riga IFF svinēs dokumentālais tuvplāns Dzīves tango

Turpinot iepazīstināt ar Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF, 17.–27. oktobris) programmu, uzsākta biļešu pārdošana uz dokumentālās portretfilmas Dzīves tango (Tango of Life) Latvijas pirmizrādi.

Dzīvi apliecinošais darbs, kura skaņu celiņu izkrāšņo komponista Artura Maskata radīto tango skaņdarbu ritmi, uz lielā ekrāna iezīmēs nepadošanos neārstējamas slimības priekšā un atsegs dejas un kino dziedējošo spēku. Tapusi režisoru Ērikas Lifrēdo un Kristas Burānes, kā arī citu Itālijas un Latvijas kino veidotāju sadarbībā, Dzīves tango savu Latvijas pirmizrādi piedzīvos Riga IFF ietvaros festivāla mājās – kinoteātrī Splendid Palace – 20. oktobrī.

Klaudio Rābijas stāsts ir emocionāli piepildīts apliecinājums tam, ka māksla pārkāpj nacionālās, mentālās un fizisko iespēju robežas.  Viņš apzinās, ka ķermenis strauji piekāpjas Parkinsona slimības priekšā, tomēr viņa miesu un garu uztur tango deja. Pats Klaudio sievai Ivanai ir karsti apsolījis, ka kādu reizi viņi dejos Buenosairesā, tomēr gaisā virmo apziņa, ka laika nav atlicis daudz. Tango terapijas sesijām Itālijā mijoties ar simfoniskā orķestra mēģinājumiem Rīgā, dziedinošu dejas ritmu vadīti filmas varoņi apliecina mūzikas varu pār fiziskajiem izaicinājumiem.

Itāļu režisores Ērikas Lifrēdo un kino un teātra režisores Kristas Burānes dokumentālajā sonātē Klaudio un Ivanas stāsts atbalso tango metaforu – lai dejotu tango, nepieciešami divi. Kaisle pret tango galveno varoni savedusi kopā arī ar komponistu Arturu Maskatu, kura muzikālās virāžas kļuvušas par neticami iedarbīgām zālēm. Rodot iedvesmu ciešajā saiknē ar Klaudio, komponists kopā ar atzīto akordeonisti Kseniju Sidorovu jaunradījuši skaņdarbu tango smeldzīgajā noskaņā. Tā tapšana caurvij filmas emocionālo ritējumu un ievibrē sirds stīgas. Filmas veidošanā piedalījušies arī Riga IFF 2021. gada atklāšanas filmas Es piedzimu Rosellīnī (The Rossellinis, 2020) radošās komandas pārstāvji – producents Rafaēle Bruneti un montāžas režisore Ilārija de Laurentisa, kā arī kopproducents Uldis Cekulis un operators Valdis Celmiņš no VFS Films studijas.

Dzīves tango Latvijas pirmizrāde īpašā seansā ar filmas galveno varoņu – Klaudio Rābijas un Ivanas Revelli, kā arī komponista Artura Maskata  – dalību noritēs Riga IFF pirmajā svētdienā, 20. oktobrī, plkst. 17.00 k/t Splendid Palace Lielajā zālē. Biļetes uz seansu var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un Biļešu servisa tirdzniecības vietās.

No 17. līdz 27. oktobrim vairāk nekā 100 seansos kino cienītāju maņām tiks piedāvāti drosmīgi un svaigi autoru skatījumi, kas rasti pasaules prestižāko kinofestivālu programmās, kā arī Latvijai radniecīgajā Baltijas jūras reģiona kinomākslā. Līdz pilnas festivāla programmas izziņošanai 17. septembrī Riga IFF turpinās atklāt arī citus mākslinieciski augstvērtīgus šī gada programmas darbus – Roterdamas, Berlīnes, Kannu, Venēcijas un citos kino festivālos apbalvotās filmas, kā arī drosmīgus laikmetīgā kinematogrāfa apslēptos dārgumus. Jaunumiem sekot iespējams vietnē rigaiff.lv un festivāla sociālo mediju kontos, kā arī pierakstoties Riga IFF vēstkopas saņemšanai.

Riga IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums Tet. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas Radošā Eiropa – MEDIA, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja